Παρασκευή 19 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Με εθελοντές και ... δανεικό προσωπικό από χτες

Την προδιαγεγραμμένη πορεία υποβάθμισης όλων των Κέντρων Υγείας αποδεικνύει και η συγκεκριμένη εξέλιξη

Το αβέβαιο μέλλον των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) - είτε κάποιες βαδίζουν προς κλείσιμο, είτε αποτελούν «φιλέτα» για επιχειρηματίες της Υγείας - αναδεικνύει ανάγλυφα η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Περιστερίου. Από χτες και για μερικές μέρες το ΚΥ Περιστερίου θα λειτουργεί με την εθελοντική δουλειά γιατρών και νοσηλευτών που έληξε η σύμβαση εργασίας και με 2 δανεικούς γιατρούς (παθολόγος και καρδιολόγος) από το νοσοκομείο «Αττικόν». Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας εξετάζει 5.000 αιτήσεις για να προσληφθεί προσωπικό στο ΚΥ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα επαρκεί και αν θα είναι μόνιμο.

Η υποβάθμιση και η συρρίκνωση των υπηρεσιών ΠΦΥ είναι μια διαρκής και προδιαγεγραμμένη πορεία. Αυτό φαίνεται και από την έρευνα που έχει ξεκινήσει ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» από τις 7/4/2013 στα κυριακάτικα φύλλα του.

Για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Περιστερίου που είναι μία από τις ελάχιστες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους 450.000 κατοίκους σε Περιστέρι, Ιλιον, Αγίους Αναργύρους, Καματερό, Ανω Λιόσια, Φυλή, Πετρούπολη, Σεπόλια, είχε μέχρι την Τετάρτη μόλις 8 γιατρούς και 12 νοσηλευτές. Μέχρι τον Νοέμβρη του 2012 το ΚΥ Περιστερίου είχε 4 παθολόγους. Προχτές είχε απομείνει με έναν παθολόγο από το πρωί μέχρι το βράδυ και από χτες έχει έναν εθελοντή και έναν δανεικό... Κι ενώ η γεωγραφική έκταση και ο πληθυσμός που καλύπτει το Κέντρο Υγείας, είναι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος, κάθε μήνα εξετάζονται μόλις 1.700 - 2.000 άνθρωποι και διαρκώς μειώνονται.

Σχεδόν σε όλα τα Κέντρα Υγείας, όπου βρέθηκε ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» στα πλαίσια της έρευνάς του, η διαπίστωση των εργαζομένων, κοινή: Οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια είτε σε κλείσιμο, είτε σε έναν επιχειρηματία ή μια κοινοπραξία.

Αλλα αντίστοιχα παραδείγματα είναι:

  • Το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης καλύπτει ανάγκες 150.000 ανθρώπων το καλοκαίρι με 3 γιατρούς που σε λίγο καιρό θα γίνουν 2, μιας και ο ένας θα συνταξιοδοτηθεί. Πριν από μερικά χρόνια οι γιατροί ήταν συνολικά 8 και σταδιακά έχουν συνταξιοδοτηθεί και έχουν λήξει οι συμβάσεις των 5.
  • Στο Κέντρο Υγείας στο Βύρωνα (καλύπτει το Βύρωνα, την Καισαριανή, τον Υμηττό και ένα τμήμα της Ηλιούπολης) υπάρχει μόνο ένας γιατρός του ΕΣΥ. Το πάγωμα των προσλήψεων έχει σαν αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό μέχρι το μεσημέρι.
  • Το Κέντρο Υγείας στο Καπανδρίτι ξεκίνησε με 19 γιατρούς και σήμερα υπάρχουν 11. Από τους 11 παθολόγους έχουν μείνει 6, αντί για 3 οδοντίατροι, έχει μείνει 1, αντί για 3 παιδίατροι, έχουν μείνει 2. Οι 8 από τους 11 γιατρούς είναι πάνω από 60 χρόνων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ