Παρασκευή 12 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ «ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ»
Συμφωνίες αλλά και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Κύρια θέματα η ΛΔ Κορέας και η Συρία

Από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του G8
Από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του G8
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι εξελίξεις στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική αλλά και στην Κορεατική Χερσόνησο κυριάρχησαν στη χτεσινή, δεύτερη, μέρα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών (G8). Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Καναδά και Ρωσίας, αν και συζήτησαν μία ευρεία γκάμα θεμάτων διεθνούς πολιτικής, έδωσαν έμφαση στην κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο αφενός γιατί ήταν από τα θέματα στα οποία κατάφεραν να έχουν κοινή στάση, αφετέρου γιατί θέλησαν επί της ουσίας να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες με πρώτες τις ΗΠΑ, που ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης με προκλητικό μπαράζ στρατιωτικών γυμνασίων ευρείας κλίμακας και τη συσσώρευση τεράστιου οπλοστασίου (αεροπλάνα που φέρουν και πυρηνικά όπλα, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις).

Κατά τ' άλλα καταδίκασαν «έντονα» την «προκλητική στάση της ΛΔ Κορέας» και τη δήθεν «αδιάκοπη συνέχιση προγραμμάτων παραγωγής πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων». Κάλεσαν την Πιονγιάνγκ να αποφύγει «περαιτέρω προκλητικές ενέργειες» γιατί αυτές «απειλούν τη διεθνή ασφάλεια». Την κάλεσαν να εμπλακεί σε «αξιόπιστες συνομιλίες» εγκαταλείποντας τα πυρηνικά της προγράμματα, προσποιούμενοι ότι αυτοί είναι τάχα «αφοσιωμένοι στο στόχο διαρκούς ειρήνης και επιβεβαιωμένης αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου με ειρηνικό τρόπο».

Χαιρέτισαν ακόμη τις πρόσφατες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Πιονγιάνγκ απειλώντας με νέα, σκληρότερα μέτρα σε περίπτωση νέας βαλλιστικής ή πυρηνικής δοκιμής.

Οι αντιθέσεις στη Συρία

Οσον αφορά στη Συρία οι υπουργοί Εξωτερικών του G8 απέφυγαν να κάνουν έστω και μία αναφορά στο αντιπολιτευόμενο «Συριακό Εθνικό Συνασπισμό» (έξι ηγετικά στελέχη του οποίου, ανάμεσά τους και ο «πρωθυπουργός» της συριακής «αντιπολίτευσης», Γκασάν Χίτο - εκλεκτός των ΗΠΑ - συνέφαγαν το μεσημέρι με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και τον Βρετανό ομόλογό του, Γουίλιαμ Χέιγκ). Το γεγονός αυτό αντανακλά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που υπάρχουν, αφού ενώ οι περισσότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Συρίας αναπτύσσεται και ανταγωνισμός για τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και φόβοι για την επόμενη μέρα, ώστε να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις όπως στη Λιβύη, με τις διάφορες ένοπλες ομάδες. Οι πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν τις έντονες, π.χ., επιφυλάξεις της Γερμανίας στον εξοπλισμό ακραίων ισλαμιστών και τη θέση της Ρωσίας για διάλογο και πολιτική διευθέτηση με τη συριακή κυβέρνηση. Οι οκτώ υπουργοί προτίμησαν για άλλη μια φορά να εκφράσουν προσχηματικά «βαθιά ανησυχία» για την «εντεινόμενη ανθρωπιστική τραγωδία» στη Συρία, κάνοντας τα στραβά μάτια στην εξελισσόμενη εξωτερική επέμβαση και κατά τ' άλλα ...καταδίκασαν τη χρήση βαρέων όπλων, την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλώντας «όλες τις πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Οσον αφορά στο γεύμα των στελεχών των αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων του «Εθνικού Συνασπισμού» με τους Κέρι και Χέιγκ στο περιθώριο της διάσκεψης, οι πρώτοι ζήτησαν εξοπλισμό με βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά. Σύμφωνα με πηγή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συζήτηση ήταν «καλή και ουσιαστική», ενώ ο Αμερικανός υπουργός «άκουσε αλλά δεν υποσχέθηκε τίποτε» αρκούμενος να περιοριστεί σε δηλώσεις για τη χορήγηση ...«μη θανάσιμου υλικού», όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, γυαλιά νυχτερινής όρασης, ανθρωπιστική βοήθεια σε φάρμακα, τρόφιμα κ.λπ. Επιπλέον, δεν έγινε γνωστό εάν στο ίδιο γεύμα εργασίας ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε τη λήξη του εμπάργκο όπλων της ΕΕ που λήγει την 1η Ιούνη.

«Σόου» για τους βιασμούς σε συρράξεις

Στη μακροσκελέστατη ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών του G8 αλλά και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργότερα ο Βρετανός υπουργός Γουίλιαμ Χέιγκ μαζί με την Αμερικανίδα ηθοποιό Ατζελίνα Τζολί (με την ιδιότητα της ειδικής απεσταλμένης της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) γίνεται εκτενής αναφορά και σε μία νέα διεθνή πρωτοβουλία για την ανάσχεση των βιασμών και των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες συγκρούσεις.

Ο Χέιγκ είπε πως ο ίδιος θα προωθήσει σχετικό πρωτόκολλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούνη, όταν η Βρετανία θα έχει την προεδρία του σώματος, προσθέτοντας πως η Ομάδα των Οκτώ θα χορηγήσει 36.000.000 δολάρια για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στις συγκρούσεις. Πρόκειται βεβαίως για «σόου», δήθεν ευαισθησίας από αυτούς που ευθύνονται για τον ξεριζωμό και την καταπίεση των λαών.

Οσον αφορά στο Μάλι οι υπουργοί Εξωτερικών επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας, καταδίκασαν τη βία αυτονομιστικών και τρομοκρατικών ομάδων και υποστήριξαν πανηγυρικά την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Γαλλίας και αφρικανικών χωρών στην περιοχή.

Για τις προσπάθειες επανάληψης των «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς οι υπουργοί του G8 διαβεβαίωσαν πως επιθυμούν μία «δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή», ενώ για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» αλλά και «επιθυμία για μία ειρηνική λύση μέσω διαπραγμάτευσης», αν και σημείωσαν ότι αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ