Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΕΛΕΝΑ»
Κινδυνεύει να χάσει την εξειδίκευσή του

Τον κίνδυνο για ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση του «Ελενα», ενός από τα μεγαλύτερα μαιευτήρια που παρακολουθούν γυναίκες από όλη τη χώρα, προμηνύει η κατάσταση στην οποία ήδη βρίσκεται το νοσοκομείο. Αν λάβουμε υπόψη τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει τον εξειδικευμένο χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων, το μέτρο για το επίδομα τοκετού που θα δίνεται μόνο σε όσες γυναίκες γεννούν σπίτι τους (!), σπρώχνοντάς τες μακριά από τα νοσοκομεία, και τη συγχώνευση του «Ελενα» με το «Αλεξάνδρα» (συνολική δύναμη κλινών 897), οι κίνδυνοι αυτοί παίρνουν «σάρκα και οστά».

Μέχρι τις 31/3/2013 έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων που καταργούν νοσοκομεία, τμήματα, κρεβάτια, οργανικές θέσεις και η συγχώνευση των διασυνδεομένων νοσοκομείων. Δηλαδή, θα υπάρχει ένα κύριο νοσοκομείο και τα υπόλοιπα θα θεωρούνται παραρτήματα και κόβονται παρεχόμενες υπηρεσίες, μεταφέρεται προσωπικό κ.λπ. (π.χ. 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ, Ογκολογικό ΙΚΑ κ.ά.).

Εργαζόμενοι του νοσοκομείου που συσπειρώνονται στο Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων και στο ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας σημείωσαν στον «Ρ»: «Ηδη λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού τα τμήματα δεν θα λειτουργούσαν αν οι εργαζόμενοι δεν έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Φοβόμαστε πως με το νέο οργανισμό θα επιδεινωθεί η κατάσταση, θα χαθεί η εξειδίκευσή του ως Νοσοκομείο Μητέρας - Γυναίκας - Παιδιού. Τώρα έχουμε, π.χ., εντατική, τμήμα για υψηλού κινδύνου τοκετούς, το πρόγραμμα προώθησης Μητρικού Θηλασμού, μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Δεν ξέρουμε αν θα διατηρηθούν οι εφημερίες, όλα τα τμήματα...».

Το μαιευτήριο χρειάζεται ανάπτυξη, αναβάθμιση, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. «Ολα τα υλικά, τα αναλώσιμα, τα αποστειρωμένα (μιας χρήσης υλικά) είναι με το σταγονόμετρο. Υλικά απλά που "φεύγουν" πολλά κομμάτια ημερησίως. Ετσι δημιουργείται κενό στην προστασία από λοιμώξεις. Από την αίθουσα τοκετού λείπουν μάσκες οξυγόνου... Ξοδεύονται πολλές εργατοώρες γυρίζοντας γύρω γύρω στα τμήματα ή στο "Αλεξάνδρα" για να τα βρούμε. Από έλλειψη αντιδραστηρίων σε κάποιες εξετάσεις κάνουν και 1 μήνα να βγουν τα αποτελέσματα», τονίζουν.

Στο μεταξύ, υπάρχουν γυναίκες που δεν έχουν ούτε το 5ευρω του εισιτηρίου να δώσουν και καλούνται να πληρώσουν ακόμα τον υπέρηχο κύησης (περίπου 10 ευρώ το μήνα) και για ορισμένες ειδικές εξετάσεις.

  • Αύριο, Παρασκευή, στις 10 π.μ. ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα κάνει περιοδεία στο νοσοκομείο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ