Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Ανεκτίμητος πολιτιστικός θησαυρός

Ερώτηση του ΚΚΕ

Την ανάδειξη του Νεολιθικού Οικισμού Αυγής στην Καστοριά (5.700 - 4.500 π.Χ.), ανεκτίμητου θησαυρού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ζητούν με Ερώτησή τους στον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Ο νεολιθικός οικισμός βρίσκεται σε λόφο, 500 μ. βόρεια του σύγχρονου οικισμού της Αυγής, 7 χλμ. δυτικά από το Αργος Ορεστικό και 10 χλμ. νοτιοδυτικά της Λίμνης Ορεστιάδος και εκτείνεται σε περίπου 55 - 60 στρέμματα. Στα ανασκαμμένα 2.000 τ.μ. έχουν αναγνωριστεί τρεις διασωζόμενες διακριτές οικιστικές φάσεις: ΑΥΓΗ Ι (β' μισό της 6ης χιλιετίας), ΑΥΓΗ ΙΙ (αρχές 5ης χιλιετίας), ΑΥΓΗ ΙΙΙ (β' τέταρτο της 5ης χιλιετίας).

«Το έργο "Προστασία και ανάδειξη του νεολιθικού οικισμού Αυγής, Δήμου Αγίας Τριάδας Ν. Καστοριάς - Δημιουργία δικτύου αρχαιολογικών διαδρομών διασυνοριακής περιοχής Καστοριάς - Κορυτσάς", με φορέα υλοποίησης την ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο οποίο περιλαμβάνονταν παρεμβάσεις διεπιστημονικού χαρακτήρα στον αρχαιολογικό χώρο και στον περιβάλλοντα χώρο του, ολοκληρώθηκε με την ένταξή του στο συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και το ελληνικό δημόσιο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Interreg ΙΝΑ/Γειτνίαση Ελλάδα - Αλβανία 2005 - 2008.

Επιπλέον, το ΥΠΠΟΤ, μέσω της αρμόδιας ΚΘ' Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, υπέβαλε στις 29/12/2010 τεχνικό δελτίο πράξης για την υλοποίηση του έργου "Ανάδειξη νεολιθικού οικισμού Αυγής, Νομού Καστοριάς", για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013.

Το αντικείμενο της εν λόγω προτεινόμενης πράξης θα υλοποιούνταν με αυτεπιστασία από την ΚΘ' Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια της υποβληθείσας πρότασης, δεν υπογράφηκε το σύμφωνο αποδοχής των όρων απόφασης ένταξης του έργου από την αρμόδια για την υλοποίηση του έργου Εφορεία, λόγω αδυναμίας και σοβαρών διοικητικών προβλημάτων που προέκυψαν, με αποτέλεσμα η πρόταση προς ένταξη να απορριφθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια ανατέθηκε, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, η υλοποίηση του έργου στην IB' Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων (σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Μνημείων για την εκτέλεση του υποέργου - του στεγάστρου προστασίας, των διαδρομών επισκεπτών και των κτιρίων υποδομών).

Εκτοτε αγνοείται η τύχη αυτού του πολύ ενδιαφέροντος για την περιοχή έργου, το οποίο θα προσθέσει στην ΠΕ Καστοριάς, και γενικότερα στη Δυτική Μακεδονία, ένα "ζωντανό" για τους επισκέπτες αρχαιολογικό χώρο με τη μορφή ενός Διαδραστικού Αρχαιολογικού Πάρκου, με πυρήνα το Νεολιθικό Οικισμό (www.neolithicavgi.gr) και έμφαση σε δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και πειραματικής αρχαιολογίας, όπως συμβαίνει στα γνωστά "open air museums" αρκετών ευρωπαϊκών χωρών.

Σήμερα η θέση του νεολιθικού οικισμού αποπνέει εγκατάλειψη και είναι ισχυρό το ενδεχόμενο της καταστροφής των ανασκαμμένων αρχιτεκτονικών λειψάνων».

Οι βουλευτές ρωτούν τι θα κάνει η κυβέρνηση «ώστε να συνεχισθούν οι ανασκαφικές εργασίες και να αναδειχθεί ο Νεολιθικός Οικισμός Αυγής, που αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό του πολιτιστικού αποθέματος της Π.Ε. Καστοριάς και της χώρας μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ