Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ολοκληρώθηκε το 33ο Συνέδριο

Η ανάγκη να ενισχυθούν αποφασιστικά οι ταξικές δυνάμεις της ΔΕΣΚ, ενταγμένες στο ΠΑΜΕ, για να γίνει επιτέλους το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ταξικό μετερίζι για την ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων του Πειραιά, αναδείχθηκε από τα όσα διαδραματίστηκαν και το περασμένο Σάββατο, δεύτερη μέρα των εργασιών του 33ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου.

Οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, επειδή η πλειοψηφία των συνέδρων καταψήφισε την κοινή τους πρόταση, να νομιμοποιηθούν οι αντιπρόσωποι που έχουν εκλεγεί με νόθες διαδικασίες, αποχώρησαν από το συνέδριο. Εδειξαν ότι αποστολή τους είναι η αλλοίωση συσχετισμών για να γίνει το ΕΚΠ προπύργιο του κοινωνικού εταιρισμού και συμβιβασμού με την αντιλαϊκή πολιτική.

Από την παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης», στις εργασίες του Σαββάτου συμμετείχε μία μικρή ομάδα αντιπροσώπων μετρημένη στα δάχτυλα. Το λόγο πήρε μόνο ο επικεφαλής της, Αν. Νταλακογιώργος και αυτό για να επιτεθεί στις ταξικές δυνάμεις. «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ -είπε- που έχουν και την πρώτη ευθύνη στη διοίκηση του ΕΚΠ κινήθηκαν και εδώ στη λογική προώθησης της κομματικής γραμμής (....) αρνήθηκαν πεισματικά την οργάνωση κοινών αγώνων». Αφού συνέχισε σημειώνοντας πως «η αποδιοργάνωση και αποδυνάμωση του ΕΚΠ έγινε πλήρως αποδεχτή από τις άλλες δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ» μοίρασε ανέξοδες προσκλήσεις για ταξικά σωματεία και ριζικό αναπροσανατολισμό της δράσης των συνδικάτων.

Την υποκρισία και τον αληθινό ρόλο της ΑΠ αποκάλυψαν μια σειρά συνδικαλιστές. Ενδεικτικά από τη Δ. Παπασαράντου από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, αλλά και από τη Μ. Ζαχαρία από τον ΠΑΣΕΝΤ (Σύνδεσμος Εργαζομένων Ναυτιλίας και Τουρισμού με πρόεδρο τον Θ. Βασιλόπουλο, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ), αναφέρθηκε: «Ζητάνε και τα ρέστα» και μιλάνε για ενότητα αυτοί που «στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, δηλαδή η ΑΠ, υπέγραψαν ΣΣΕ με μειώσεις κατά 15% των μισθών», «στον ΠΑΣΕΝΤ υπέγραψαν μείωση μισθών ως και 100 ευρώ για τους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, ενώ δεν έχει βγει ούτε καταγγελία για τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών στις ναυτιλιακές εταιρείες». Επισημάνθηκε ότι ΑΠ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στα λιμάνια (Ενωση Λιμενεργατών, ΟΜΥΛΕ), αρνούνται ακόμα και να συνεδριάσουν οι διοικήσεις για συστράτευση με τον αγώνα των ναυτεργατών ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια και συνθλίβει τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο Ν. Ξουράφης, πρόεδρος του ΕΚΠ, εκλεγμένος με τις δυνάμεις της ΔΕΣΚ, κλείνοντας τη συνέλευση, τόνισε ότι με τις παρεμβάσεις της ΔΕΣΚ που ήταν πρώτη δύναμη, όμως όχι πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΠ, ο απολογισμός του Εργατικού Κέντρου για πρώτη φορά έχει να δείξει και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας πόσο καθοριστικός ήταν ο ρόλος της ΔΕΣΚ, του ΠΑΜΕ στη ναυτεργατική απεργία. Κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τη ΔΕΣΚ, να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης των αγώνων στα χέρια τους. «Να βγούμε στην αντεπίθεση, να δώσουμε τη μάχη για να κερδίσουμε τη ζωή και το μέλλον μας κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία. Με τα ταξικά συνδικάτα, την κοινωνική συμμαχία ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ και τις λαϊκές επιτροπές, με αισιοδοξία και ευθύνη να μεταφέρουμε το μήνυμα του ανυποχώρητου ταξικού αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά».

Από την Κυριακή 24 Φλεβάρη και ως την Τρίτη 26 Φλεβάρη θα γίνουν ψηφοφορίες για την εκλογή της νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ