Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»
  • Αύριο το συλλαλητήριο στην Αθήνα
  • Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας

MotionTeam

Αύριο το απόγευμα στις 6, στην Ομόνοια, φοιτητές και σπουδαστές, στην Αθήνα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και συνολικά ενάντια στις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση (νόμος - πλαίσιο). Το κάλεσμα για το συλλαλητήριο έγινε από τη Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μετά από σύσκεψη. Απόφαση έχει πάρει ο Σύλλογος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά.

Στην Πελοπόννησο

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο σχέδιο «Αθηνά» και σε άλλες πόλεις της χώρας. Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σπουδαστικός Σύλλογος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πάτρας και οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη ΣΔΟ και στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Πάτρας, στο ΤΕΙ Πύργου, στο ΤΕΙ Αμαλιάδας και σπουδαστές του ΤΕΙ στο Αίγιο χαιρετίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», σε όλη τη χώρα και στην Πελοπόννησο.

Οπως αναφέρουν, «τώρα με το σχέδιο "Αθηνά" συγχωνεύουν ολόκληρα τμήματα και τα μεταφέρουν σε άλλες πόλεις, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ότι οι χιλιάδες φοιτητές που θα μετακομίσουν θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις σπουδές τους και ότι οι υποδομές που υπάρχουν θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση των σπουδών τους απρόσκοπτα». Αναφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα για την κατάσταση, από το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το ΤΕΙ Πάτρας, όσον αφορά θέματα για τη σίτιση και τη στέγαση, τις υποδομές κ.ά.

Τονίζουν ότι «η πραγματική αιτία αυτών των εξελίξεων είναι η επιδίωξή τους να διαμορφώσουν μια νέα γενιά εργαζόμενων που θα δουλεύει με όρους σύγχρονης σκλαβιάς για να κερδίζουν τα αφεντικά. Είναι συνέχεια του νόμου - πλαίσιο, της εξίσωσης ΑΕΙ-ΤΕΙ με κολέγια, της αξιολόγησης. Είναι ενταγμένα στο συνολικό σχεδιασμό για παραπέρα υποβάθμιση των ΤΕΙ, να γίνουν τα ΤΕΙ, ΙΕΚ». Εχουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων και έχουν αποφασίσει πολύμορφες κινητοποιήσεις, συνεντεύξεις Τύπου, ενημερώσεις, εξορμήσεις κ.ά.

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα, χτες, πραγματοποιήθηκε Συνέλευση όπου συμμετείχαν φοιτητές απ' όλο το ΤΕΙ. Σημειώνεται ότι οι Σύλλογοι των τμημάτων και τα ΔΣ δε λειτουργούν με ευθύνη της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Στη μαζική Συνέλευση που έγινε αποφασίστηκε κατάληψη του ιδρύματος μέχρι την Τρίτη, οπότε και θα γίνει νέα Συνέλευση. Επίσης, αποφασίστηκαν καθημερινές κινητοποιήσεις μέχρι την Τρίτη.

Χτες, οι φοιτητές έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης και έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα τις γραμμές του ΟΣΕ. Να σημειωθεί ότι στο χώρο υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Η Συνέλευση σπουδαστών λέει ΟΧΙ στο σχέδιο «Αθηνά», απαιτεί να μη μετακινηθεί κανένας σε άλλη πόλη και λέει όχι στις ενδεχόμενες απολύσεις των καθηγητών. Επίσης στη συνέλευση αποφασίστηκε η συμμετοχή των σπουδαστών στην απεργία στις 20 του μήνα.

Στη Θεσσαλονίκη

Συνέχιση του αγώνα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και συμμετοχή στην απεργία στις 20 Φλεβάρη, μαζί με το ΠΑΜΕ και όλο τον εργαζόμενο λαό, ανακοινώνει ο Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου με αφορμή την πρόταση της Διοίκησης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για ομοσπονδιοποίηση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας και Σερρών, αλλά και τα παζάρια που γίνονται με κυβερνητικούς παράγοντες στη λογική ποια τμήματα θα μείνουν και ποια θα φύγουν, ο Σύλλογος των Εκτάκτων ξεκαθαρίζει: «Οι προτάσεις που εμφανίζονται ως εναλλακτικές στο σχέδιο "Αθηνά", όπως η ομοσπονδιοποίηση κ.ά. είναι εκ του πονηρού, και στόχο έχουν να δώσουν διέξοδο στην κυβέρνηση να ελιχθεί τώρα που το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας αντιδρά σε ένα σχέδιο.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα τους. Το σχέδιο "Αθηνά" δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Κανένας φοιτητής να μην παρατήσει τις σπουδές του λόγω του σχεδίου "Αθηνά", καμία απόλυση εργαζόμενου.

Σήμερα σε περιόδους βαθιάς κρίσης πρέπει να δοθούν ακόμη περισσότερα χρήματα για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, βιβλία και συγγράμματα) ώστε να στηριχτεί η νέα γενιά.

Εμείς συνεχίζουμε οργανωμένα, μαζικά, αγωνιστικά έτοιμοι να αντικρούσουμε κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού και υποταγής».

Παράλληλα, ο Σύλλογος εκφράζει φόβους για λειτουργία προγραμμάτων πολλαπλών ταχυτήτων εντός των νέων σχολών που θα δημιουργηθούν με το σχέδιο «Αθήνα».

ΟΧΙ και από την Προοδευτική

Η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την αντίθεσή της με το σχέδιο «Αθηνά», τονίζοντας ότι «πρόκειται, στην ουσία, για τη συνέχεια της υλοποίησης του αντιδραστικού και αντιλαϊκού νόμου - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση και τη δημιουργία του νέου ακαδημαϊκού "χάρτη" της χώρας». Καλεί όλους τους φοιτητές, «είτε επηρεάζονται από το "Αθηνά", είτε όχι, να συστρατευθούν με τις δυνάμεις εκείνες που πραγματικά αγωνίζονται ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά", στους ταξικούς φραγμούς στην Παιδεία και στο ξεπούλημά της στις επιχειρήσεις. Η Προοδευτική, οργανωμένα και μαζικά θα είναι εκεί, όπως πάντα. Στο δρόμο που δίνονται οι αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ