Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Βελτίωση της οικονομίας λένε τη λαϊκή απόγνωση

Στους άξονες της κυβερνητικής προπαγάνδας περί ...«βελτίωσης του οικονομικού κλίματος», σαν συνέπεια της «αποφασιστικής στάσης» της συγκυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, κινήθηκε η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg».

Και ενώ οι εικόνες απόγνωσης των λαϊκών στρωμάτων από τις βάρβαρες πολιτικές λιτότητας είναι καθημερινές, η συγκυβέρνηση εμμένει στην προκλητική θέση για «βελτίωση του οικονομικού κλίματος», η οποία όμως προκύπτει μόνο ως κίνηση μιας σειράς δεικτών του κεφαλαίου. Κατά τον υπουργό Οικονομικών η επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, η άνοδος των τιμών των ομολόγων, η επανεκκίνηση του δανεισμού από την ΕΤΕπ, η έκδοση ομολογιακού δανείου από τον ΟΤΕ «αποτελούν απόδειξη από τις αγορές ότι η αξιοπιστία επιστρέφει». Αναφέρθηκε επίσης και στις πολλές μεταρρυθμίσεις που προώθησε η συγκυβέρνηση... Ως τέτοιες ανέφερε την «απελευθέρωση» αγορών και επαγγελμάτων, όπως η αδειοδότηση των φορτηγών, η άρση του καμποτάζ, το άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων, των μηχανικών και άλλων επαγγελμάτων.

Για το φόρο στα ακίνητα επαναβεβαίωσε τις θέσεις της συγκυβέρνησης, ενώ εμφάνισε σαν θετικό το γεγονός ότι δε θα εισπράξουν περισσότερα χρήματα από αυτά που παίρνουν σήμερα... Το ότι το ίδιο ποσό φόρου θα προκύψει από την επέκταση της φορολογικής βάσης, καθώς στη φορολογία εντάσσονται η αγροτική γη, τα κενά διαμερίσματα κ.ά., με αποτέλεσμα να υπάρξει ανακατανομή των φορολογικών βαρών, έτσι ώστε να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των μικρών ιδιοκτησιών και να μειωθεί στις μεγάλες ιδιοκτησίες, το άφησε ασχολίαστο.

Με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, οι οποίες αμφισβητούν στην ουσία τους τις πολιτικές λιτότητας, ο υπουργός Οικονομικών, παραποιώντας την πραγματικότητα και τις ίδιες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση απέναντι στην τρόικα, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους σε μια σειρά κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, από τη στιγμή που το ΔΝΤ μιλά για χρηματοδοτικό κενό 9,5 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016, υποστήριξε ότι «τα μέτρα λιτότητας που αποφασίσαμε με τους προϋπολογισμούς του 2013 - '14 είναι και τα τελευταία». Πρόκειται για παραποίηση της πραγματικότητας, γιατί αυτή τη στιγμή μέσω της ενοποίησης των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης η συγκυβέρνηση προωθεί νέες μειώσεις συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών.

Το ίδιο γαλαντόμος εμφανίστηκε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις απολύσεις στο Δημόσιο. Αφού ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα 100.000 εργαζόμενοι, πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «θα δούμε πού αλλού χρειάζονται αποχωρήσεις». Στη συνέχεια βέβαια υποστήριξε ότι «μετακινήσεις υπαλλήλων δεν σημαίνει απαραιτήτως αποχωρήσεις, αλλά όπου υπάρχει ανάγκη να μεταφέρονται σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο». Πρόκειται για συνειδητή παραποίηση της αλήθειας, καθώς το 2013 θα πρέπει να απολυθούν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι και έως το 2015 συνολικά 150.000.

Εντύπωση προξένησε και το γεγονός ότι στην αναφορά του για τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, παρέλειψε να αναφερθεί στη ΔΕΠΑ, όπου μαίνεται αμερικανορωσική σύγκρουση, για τα χέρια στα οποία θα καταλήξει η εταιρεία, και μίλησε μόνο για τη ΔΕΣΦΑ και τον ΟΠΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ