Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
Πλημμύρισε το λιμάνι με ταξική αλληλεγγύη

Μεγαλειώδης η συμμετοχή των ταξικών δυνάμεων στην απεργιακή συγκέντρωση

Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ πορεύεται μέσα στο λιμάνι
Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ πορεύεται μέσα στο λιμάνι
Πλημμύρισε χτες το λιμάνι του Πειραιά από χιλιάδες λαού. Από την Ακτή Καλλιμασιώτη και μέχρι τον Αγ. Διονύση, εκεί που δένουν τα «κρητικά» πλοία, πλήθος εργατών της στεριάς, νεολαία, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι, συγκρότησαν μία τεράστια διαδήλωση, τη μεγαλύτερη που γνώρισε το πρώτο λιμάνι τις τελευταίες δεκαετίες.

Αμέτρητες οι σημαίες του ΠΑΜΕ. Δεκάδες κλάδοι εργαζομένων από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από εργοστάσια, γιαπιά, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα ναυπηγεία, που συγκροτημένα με τα μπλοκ τους έφτασαν στο λιμάνι, συμμετέχοντας στην παναττική απεργία που είχε κηρυχθεί. Εκεί και οι Λαϊκές Επιτροπές, οι Επιτροπές Ανέργων. Το ΚΚΕ έδειξε έμπρακτα τη συμπαράστασή του στους ναυτεργάτες, με τη συμμετοχή στη συγκέντρωση πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Αυτή ήταν η άμεση απάντηση της εργατιάς, με τον πρώτο λόγο να έχουν οι ταξικές δυνάμεις, στην κορύφωση της καταστολής από την κυβέρνηση σε βάρος του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών με την επιβολή του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης.

Τα στιγμιότυπα της χτεσινής μέρας ήταν μοναδικά. Στιγμιότυπα που μόνο η εργατική τάξη με την πάλη της μπορεί να δημιουργεί. Από τη νύχτα, το λιμάνι είχε γίνει τόπος συγκέντρωσης εργατών που κατέφταναν για σταθούν στο πλευρό των ναυτεργατών. Λίγο μετά τις 5 το πρωί στον Αγ. Διονύση ήρθε το πρώτο οργανωμένο κύμα εργαζομένων, που ξεκίνησε με προσυγκέντρωση από την πλατεία Καραϊσκάκη. Προσυγκέντρωση στην οποία καλούσαν τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα σωματεία της Ζώνης και αγωνιστικές παρατάξεις.

Η πορεία στο δρόμο για το υπουργείο
Η πορεία στο δρόμο για το υπουργείο
Λίγο πριν τις 10 το πρωί, από τον Ηλεκτρικό Σταθμό, όπου είχε καθοριστεί η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, άρχισε να απλώνεται κατά μήκος του λιμανιού ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» ήταν τα συνθήματα που φωνάχτηκαν ξανά και ξανά.

Από τα μεγάφωνα που είχαν στηθεί στην πύλη Ε3, διαβάζονταν η τεράστια λίστα των συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων που παραβρίσκονταν στην κινητοποίηση, ενώ ανακοινώθηκε η απόφαση των ναυτεργατικών σωματείων ότι: «Η απεργία δεν αναστέλλεται (...) έδιωξαν τα καράβια με το πιστόλι στον κρόταφο των πληρωμάτων (...) συνεχίζουμε με απεργία στις 20 Φλεβάρη» και «νέα απεργία με την κατάθεση του νομοσχεδίου».

Οχυρώθηκαν πίσω από τα ΜΑΤ

Το πλήθος των συγκεντρωμένων χαιρέτισε ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. «Εχουμε -σημείωσε- πάνω από το 70% των ναυτεργατών που είναι και 7 μήνες απλήρωτοι. Και έρχεται η κυβέρνηση και επιβάλλει πολιτική επιστράτευση, κατεβάζει τα ΜΑΤ, απειλεί, χτυπάει τους απλήρωτους ναυτεργάτες αυτούς που θέλει να πετάξει από τα καράβια». Τόνισε ακόμα ότι αυτό εκδηλώνεται παντού, «όπου δουλεύει ο εργάτης έχει από πάνω του την μπότα του κεφαλαιοκράτη».

Ο Σάββας Τσιμπόγλου μιλάει στην απεργιακή συγκέντρωση
Ο Σάββας Τσιμπόγλου μιλάει στην απεργιακή συγκέντρωση
Χαρακτήρισε τη ναυτεργατική απεργία «πολύτιμη πείρα, παρακαταθήκη» για την εργατική τάξη, που δε θα «τα είχαμε βγάλει πέρα αν δεν υπήρχε το ταξικό εργατικό κίνημα» και επισήμανε ότι «είναι υποχρέωση των ναυτεργατών» να συνεχίσουν με καλύτερη συσπείρωση και οργάνωση δυνάμεων, με αιτήματα που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Χαιρετισμό απηύθυνε ο γγ της ΠΝΟ Γ. Χαλάς, άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας και ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά, Ν. Ξουράφης. Παραβρέθηκε επίσης ο Π. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι χιλιάδες των συγκεντρωμένων ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας. Περίπου 500 μέτρα από το υπουργείο, κλούβες και ΜΑΤ με εντολή της κυβέρνησης έκλεισαν το δρόμο, εμποδίζοντας τη διαδήλωση να φτάσει στο υπουργείο. Αξίωσε να περάσει μόνο μία αντιπροσωπεία των διαδηλωτών. Ο Σάββας Τσιμπόγλου από την ντουντούκα κατήγγειλε τη στάση του υπουργού τονίζοντας ότι «η στάση αυτή αποδεικνύει το αδιέξοδο της κυβέρνησης και του υπουργού, που οχυρωμένοι πίσω από τα ΜΑΤ και την καταστολή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους εργαζόμενους».

Η διαδήλωση συνεχίστηκε μέσα στο λιμάνι και κατέληξε στον Ηλεκτρικό Σταθμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ