Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Προς διεύρυνση σχέσεων μονοπωλιακών ομίλων

ΑΓΚΥΡΑ, ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Να επενδύσουν στην Πορτογαλία προς όφελος της ανάπτυξης του κεφαλαίου, κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Κοέλιο, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία. Μιλώντας στο τουρκο - πορτογαλικό επενδυτικό φόρουμ, ο Π. Κοέλιο, ζήτησε από τους Τούρκους επιχειρηματίες να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στη χώρα του στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο χρηματο-πιστωτικό τομέα και στη βιομηχανία. Εξήρε, παράλληλα, την οικονομική πορεία της Τουρκίας τα τελευταία 10 χρόνια, η οποία όπως είπε μπορεί να αποτελέσει «παράδειγμα ανάπτυξης». Φυσικά, πρόκειται για ανάπτυξη για το κεφάλαιο με το λαό να ζει σε μεγάλα ποσοστά σε συνθήκες ανέχειας.

Σύμφωνα με τον Π. Κοέλιο, οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Τουρκίας - Πορτογαλίας, οι οποίες έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2011, δεν είναι ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο, εκφράζοντας επιθυμία ενίσχυσής τους, ενώ τόνισε τη φιλικά διακείμενη στάση της Λισαβόνας όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «παράγοντα σταθερότητας» στην Ευρώπη. Στη στήριξη της Πορτογαλίας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αναφέρθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος δέχτηκε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό και εξέφρασε την επιθυμία του να αυξηθούν οι επενδύσεις της χώρας στην Τουρκία. Συνάντηση με τον Π. Κοέλιο είχε και ο Τούρκος ομόλογος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας τη συμμαχία των δύο χωρών παρά την απόσταση.

Την ταχύτητα ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας συναρτώντας την με την ΕΕ και τα οφέλη για το κεφάλαιο σημείωσε και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Εγκμέν Μπαγίς, κατά την επίσκεψή του στην Ιρλανδία. Οπως υποστήριξε η έναρξη της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ, το 2013 θα είναι μία στροφή στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στην Ευρώπη και η τρίτη παγκοσμίως. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα αλλάξει πολιτική απέναντι στην ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας και θα επιτρέψει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ