Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σε κλοιό οι παλαιστινιακοί προσφυγικοί καταυλισμοί

Οι μισθοφόροι αντικαθεστωτικοί εκπαιδεύονται στα σύνορα με την Τουρκία
Οι μισθοφόροι αντικαθεστωτικοί εκπαιδεύονται στα σύνορα με την Τουρκία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε κλοιό σκληρών μαχών βρίσκονται, όπως φαίνεται, πολλά από τα προάστια της συριακής πρωτεύουσας, ενώ σε πεδίο αιματηρότατων συγκρούσεων έχουν μετατραπεί οι παλαιστινιακοί προσφυγικοί καταυλισμοί που βρίσκονται στο νότο της Δαμασκού. Τα τελευταία 24ωρα, μέσα στους χώρους των καταυλισμών μαίνονται σφοδρότατες συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους ενόπλους που συντάσσονται με το συριακό στρατό και σε Παλαιστινίους που έχουν συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς, ισχυρότατες δυνάμεις των οποίων έχουν επίσης παρεισφρύσει στο χώρο.

Για τους αντικαθεστωτικούς οι καταυλισμοί θεωρούνται σημείο - κλειδί για την περαιτέρω προώθησή τους προς το κέντρο της Δαμασκού. Στους καταυλισμούς υπολογίζεται ότι ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι πρόσφυγες εκ των οποίων, ήδη, χιλιάδες έχουν αρχίσει να τους εγκαταλείπουν. Υπολογίζεται ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο, περισσότεροι από 2.000 πέρασαν τα σύνορα με το Λίβανο, ενώ αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο κύμα εξόδου.

Οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι έχουν καταφέρει επίσης να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την κεντρική πόλη Χαλφάγια, στη Χάμα, καθώς και ένα στρατόπεδο τεθωρακισμένων στην Ντεράα. Μάχες σημειώνονται σε αρκετά σημεία και στο Χαλέπι, όπου χτες μετέβη ο Σύρος πρωθυπουργός Γουάιλ αλ Κχάλκι και δεσμεύτηκε ότι η συριακή κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά την πόλη που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» των συγκρούσεων εδώ και πολλούς μήνες.

Σε μια κίνηση, που αξιοποιήθηκε τάχιστα στο πλαίσιο του ευρύτερου πολέμου προπαγάνδας που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Μόσχα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», έδωσε εντολή σε τέσσερα πολεμικά της πλοία να ξεκινήσουν από τη Βαλτική με κατεύθυνση προς τη Συρία «προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για να απομακρύνουν Ρώσους πολίτες από τη χώρα». Η πληροφορία, που δεν έχει μεταδοθεί από άλλη πηγή, αναπαράχθηκε αμέσως ως «ένδειξη» ότι ακόμη και η ρωσική ηγεσία έχει αρχίσει να πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Εντούτοις, διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο οποίος είχε συναντήσεις στη Μόσχα με εκπροσώπους της ρωσικής ηγεσίας. Υποστήριξε ότι ο συριακός στρατός και ο συριακός κρατικός μηχανισμός φαίνεται να λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Νέα παρέμβαση έγινε από την πλευρά της Τουρκίας με τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου να απαντά στις ιρανικές επικρίσεις για την ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών αντιαεροπορικών συστοιχιών «Πάτριοτ» στην τουρκο-συριακή μεθόριο ότι η Τεχεράνη «αντί να διατυπώνει ανυπόστατες ανησυχίες περί γενικευμένης σύρραξης, ας ασκήσει την επιρροή της στη συριακή ηγεσία προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία».

Τέλος, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, εκ νέου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέγοντας ότι ήδη οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, λόγω των μαχών, δεν μπορούν να προσεγγίσουν τους αμάχους με αποτέλεσμα εντός Συρίας δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να μην έχουν τροφή και φάρμακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ