Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα

Από πρόσφατες διαδηλώσεις μαθητών ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία
Από πρόσφατες διαδηλώσεις μαθητών ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία
ΡΩΜΗ.--

Οι πολιτικές διεργασίες συνεχίζονται στην Ιταλία καθώς η χώρα οδεύει προς τις εκλογές το Φλεβάρη. Πίσω από αυτές τις διεργασίες είναι οι δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου κάτι άλλωστε που αφορά και την Ευρωζώνη και την ΕΕ στο σύνολό της.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συνεχίζει να υπεραμύνεται των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι «η διακοπή των μεταρρυθμίσεων είναι χειρότερη από το να μη γίνουν καθόλου», προσθέτοντας πως «οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο». Χτες, μιλώντας από τις Βρυξέλλες σημείωσε πως «οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα ευθυγραμμίζεται (...) με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Από τη μεριά του, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που έχει δηλώσει την πρόθεσή του να κατέβει και πάλι υποψήφιος στις εκλογές, δήλωσε πως «αν ο Μόντι ηγηθεί μιας μετριοπαθούς κεντρώας παράταξης ως υποψήφιος θα αποσυρθώ». Από τη μεριά του, ο αρχηγός του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι υποστήριξε πως δεν θεωρεί ότι ο Μόντι πρέπει να κατέβει ως υποψήφιος, ωστόσο, δήλωσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί μαζί του αν το αποφασίσει.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που μετέδωσε την Τρίτη το βράδυ το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο «Rai Tre», πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα με το 36,4% (δημιούργημα της συγχώνευσης δύο κομμάτων, του κόμματος «Μαργαρίτα» και του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς που προήλθε από το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που το 1991 απάλειψε τη λέξη «κομμουνιστικό» από τον τίτλο του και λίγο αργότερα διέγραψε τελείως το σφυροδρέπανο από σύμβολό του). Στη συνέχεια έρχεται το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο που κινείται γενικά και αόριστα ενάντια στους πολιτικούς που συγκεντρώνει το 18,2% και την τρίτη θέση καταλαμβάνει το κόμμα «Λαός της Ελευθερίας» του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με το 15,5%. Το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία» του Νίκι Βέντολα που έχει συμμαχήσει με τους «Δημοκρατικούς» συγκεντρώνει το 5,6%, ενώ το κεντρώο κόμμα «UdC» λαμβάνει το 5,5% και η «Λέγκα του Βορρά» το 4,4%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ