Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα αγώνα στους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ με αφορμή τις εξελίξεις στη ναυτική εκπαίδευση

Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών για τα εκπαιδευτικά ταξίδια
Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών για τα εκπαιδευτικά ταξίδια
Να βγάλουν συμπεράσματα από τις πρόσφατες εξελίξεις και να δυναμώσουν την πάλη τους καλεί τους σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού η ΚΝΕ. Την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ρυθμίσεις προκειμένου να μην οδηγηθούν εκτός των σχολών οι 400 περίπου σπουδαστές που δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τους απαιτούμενους μήνες εκπαιδευτικών ταξιδιών. Παράλληλα, βέβαια, το υπουργείο εξετάζει την ικανοποίηση των απαιτήσεων των εφοπλιστών που ζητούν να επιδοτούνται οι εισφορές των δοκίμων στο ΝΑΤ αλλά και να ισχύει η επιδότηση για τους 6 πρώτους μήνες εκπαιδευτικού ταξιδιού, ακόμα και όταν αυτοί πραγματοποιούνται διακεκομμένα και όχι συνεχόμενα.

Με αφορμή τις εξελίξεις ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ΚΝΕ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ) για το ζήτημα των εκπαιδευτικών ταξιδιών, καλεί τους σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού να βγάλουν συμπεράσματα και να ενισχύσουν την πάλη τους για το δικαίωμα στη ναυτική εκπαίδευση, στη δουλειά με δικαιώματα.

Η δέσμευση του υπουργού να συνεχίσουν κανονικά τη φοίτησή τους οι 376 σπουδαστές, που δεν είχαν ολοκληρώσει ή δεν είχαν βρει να κάνουν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι, με εγγραφή στο επόμενο διδακτικό εξάμηνο είναι αποτέλεσμα των συνεχόμενων κινητοποιήσεων που από την αρχή της χρονιάς οργάνωσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία μαζί με σπουδαστές των ΑΕΝ στο ΥΝΑ, στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Το ΚΚΕ από τις 25/9/12 έκανε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών στις ΑΕΝ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να εξασφαλιστούν τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών και να αποτραπεί κάθε περίπτωση παύσης των σπουδών τους ή διαγραφής τους από τις σχολές. Ταυτόχρονα, ζητούσε την επαναφορά της δωρεάν σίτισης στις ΑΕΝ, τη χορήγηση "πάσο" στους σπουδαστές, την πρόσληψη καθηγητών και τη χρηματοδότηση των σχολών.

Η επιδίωξη των εφοπλιστικών ενώσεων σχετικά με την υποχρέωση των εφοπλιστών να δέχονται σε κάθε καράβι τουλάχιστον ένα σπουδαστή για να πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό του ταξίδι είναι να γίνεται με το "αζημίωτο". Να απαλλαχθούν από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΝΑΤ και αυτές να καλύπτονται από το κράτος, δηλαδή από τα χρήματα που έχουν μαζέψει από τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες.

Επιδιώκουν οι νέοι ναυτεργάτες από την εκπαίδευση να συνηθίσουν στην ανασφάλιστη, με μισθούς πείνας δουλειά, να διαγράψουν από το λεξιλόγιό τους τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για να αυξάνουν τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η ΚΝΕ καλεί τους σπουδαστές να οργανώσουν την πάλη τους μέσα στις σχολές, μέσα από επιτροπές αγώνα, μέσα από τα Διοικητικά τους Συμβούλια, σε συμπόρευση με τα ναυτεργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Να διεκδικήσουν:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση
  • Αποστρατιωτικοποίηση και εκδημοκρατισμό των ΑΕΝ, κατάργηση του εσωτερικού κανονισμού
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές μέσα στη σχολή
  • Δωρεάν στέγαση για όλους τους σπουδαστές με αναβάθμιση των εστιών στις περιφερειακές σχολές. Μέχρι τότε επίδομα στέγασης σε όλους
  • Δωρεάν μεταφορά σπουδαστών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, βιβλία, αναλώσιμα, εργαστήρια
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού με ναυτοδιδάσκαλους, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να εξασφαλίζεται ο ναυτικός χαρακτήρας της σχολής, η μεταφορά εμπειρίας από τα καράβια, η διάδοση της ναυτοσύνης
  • Κατάργηση του συστήματος εκπαιδευτικών ταξιδιών "sandwich courses". Κατάργηση του ορίου υπηρεσίας σε κάθε εκπαιδευτικό ταξίδι και συνέχιση των σπουδών για τους σπουδαστές που δεν έχουν συμπληρώσει το όριο θαλάσσιας υπηρεσίας. Η 12μηνη υπηρεσία σε εκπαιδευτικό πλοίο να πραγματοποιείται στο τέλος των σπουδών, μετά δηλαδή τα τρία χρόνια».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης(2019-05-15 00:00:00.0)
Πλούσια συζήτηση για τις εξελίξεις και την πρόταση της ΚΝΕ για τη Ναυτική Εκπαίδευση(2019-01-18 00:00:00.0)
Οι τρεις μάγοι (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με τα δώρα(2013-01-20 00:00:00.0)
Σε κινητοποιήσεις οι σπουδαστές για τη λειτουργία της σχολής(2011-10-05 00:00:00.0)
Σπουδαστές χωρίς μπάρκο(2005-04-20 00:00:00.0)
Διογκώνονται τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα(2002-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ