Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει να κρύψει τη σφαγή κάτω από το χαλί της δόσης

Βέβαιος για την εκταμίευση δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Α. Σαμαράς, παριστάνοντας τον προστάτη των λαϊκών συμφερόντων

Από τη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Χ.Β. Ρομπάι

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Χ.Β. Ρομπάι
Προσδοκίες ότι στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας θα υπάρξει απόφαση για εκταμίευση της δόσης καλλιεργεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας μέσα από αυτή να νομιμοποιήσει τα εξοντωτικά μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και γενικότερα τη στρατηγική που υπηρετεί προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Στον κουρνιαχτό της θριαμβολογίας που σηκώνει, προσπαθεί να αποκρύψει ότι η δόση θα συνοδευτεί με νέο μνημόνιο και νέες αντιλαϊκές εγγυήσεις προς τους εταίρους και δανειστές.

Το κλίμα των πανηγυρισμών πυροδότησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υποδυόμενος μάλιστα τον προστάτη των συμφερόντων του λαού. Σε δήλωση που έκανε, πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι, ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι «δεν έχει άγχος» για το αν θα εκταμιευθεί η δόση, αλλά ενοχλείται γιατί «κάθε μέρα που περνάει χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού».

Με περίσσια υποκρισία συμπλήρωσε: «Κι εγώ αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τις αφήσω να πάνε χαμένες. Γι' αυτό να είστε σίγουροι»!

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που στο πλαίσιο της κόντρας για το ποιος είναι καλύτερος διαπραγματευτής, επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ ότι βιάστηκε να πανηγυρίσει μετά το Γιούρογκρουπ της περασμένης Τρίτης, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «να δούμε τι θα πει όταν το αδιέξοδο αρθεί και δοθεί η βοήθεια στην Ελλάδα».

Δικαίωσε επίσης τη σφαγή του λαού επικαλούμενος ότι «για πρώτη φορά το αδιέξοδο δεν το χρεώθηκε η Ελλάδα, για πρώτη φορά διαφώνησαν άλλοι για πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα».

Η εκταμίευση της δόσης βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Α. Σαμαράς και με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και ομολόγους του πρωθυπουργούς των «27», ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να αποδίδει σε «τεχνικές δυσκολίες» και σε «ελλιπή προεργασία» τη μη λήψη απόφασης την περασμένη Τετάρτη, ενώ επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις προσδοκίες που καλλιεργεί, διαρρέει ότι η διαφορά που χωρίζει το ΔΝΤ με τη Γερμανία είναι περίπου 8-10 δισ. ευρώ.

Ψάχνουν χρήμα απ' το ΕΣΠΑ

Στο μεταξύ, μειωμένοι κατά 10 δισ. θα είναι οι κοινοτικοί πόροι από το «νέο ΕΣΠΑ» της περιόδου 2014-2020, αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις που συζητούνται από χθες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Με βάση την τελευταία πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι της συνόδου, η Ελλάδα παίρνει από το «νέο ΕΣΠΑ» 11,5 δισ. ευρώ, αντί 20 δισ. που είχε λάβει την περίοδο 2007-2013.

Τους στόχους και την τακτική της κυβέρνησης, όσον αφορά στα παζάρια για τη μοιρασιά των ευρω-κονδυλίων, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

«Το σημείο αφετηρίας για την Ελλάδα δεν είναι ευμενές. Βάσει των υφισταμένων προτάσεων η Ελλάδα ξεκινάει τη διαπραγμάτευση με 11,2 δισ. ευρώ», τόνισε σε δήλωσή του και συμπλήρωσε: «υπάρχουν κάποιες χώρες της ΕΕ που επιθυμούν περαιτέρω μείωση του συνολικού προϋπολογισμού για την Ενωση».

Σε δήλωση που έκανε κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός, άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ επικαλέστηκε την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων ως ισχυρό επιχείρημα για να μην περιοριστούν τα κοινοτικά κονδύλια, δείχνοντας για λογαριασμό ποιανού διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έκανε το χρέος της. Ηρθε η σειρά της ΕΕ και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που πρέπει και παράλληλα να ανταποκριθούν στο ζήτημα της συνοχής. Η συνοχή είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκταμίευση δανείου από την ΕΕ(2014-08-13 00:00:00.0)
Σε ενιαίο πακέτο το νέο μνημόνιο και η δόση(2012-12-14 00:00:00.0)
Λυσσαλέοι ανταγωνισμοί με θύμα το λαό(2012-11-27 00:00:00.0)
Τα εύσημα στην κυβέρνηση για το αντιλαϊκό της μένος(2012-10-20 00:00:00.0)
Κοινή γραμμή πλεύσης για την εξόντωση του λαού(2012-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ