Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Αλλο «μείγμα» με χρήμα στους καπιταλιστές

Σε διαδικαστικά ζητήματα επικέντρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας, θέλοντας να προσαρμόσει τη συζήτηση στην προπαγάνδα του για «εκτροπή» από τη δημοκρατία και να υπερασπιστεί το μείγμα της διαχείρισης που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην τοποθέτησή του θύμισε ότι «καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας» και ότι «κανείς εκ των βουλευτών της συμπολίτευσης δεν έχει διαβάσει και δεν ξέρει τι ψηφίζει».

Πρόσθεσε πως «φέρνετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο γνωρίζοντας εκ των προτέρων την αρνητική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου σε σχέση με τη συνταγματικότητά του», δηλώνοντας ότι «μπροστά στην αποφασιστικότητά σας να ολοκληρώσετε τον καταστροφικό σας έργο δεν υπολογίζετε ούτε θεσμούς ούτε διαδικασίες, εκτός αν σκοπεύετε να αναγνωρίσει το Σύνταγμα της χώρας τις απαιτήσεις των δανειστών».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «στην Ευρωζώνη δεν μας κρατάνε από φιλανθρωπία αλλά από ανάγκη». Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «έχουμε μια εύθραυστη γεωπολιτική κατάσταση. Ομως, η Ελλάδα είναι μια χώρα με ανεξάντλητη γεωπολιτική δυναμική που δεν πρέπει να παραδώσουμε στους δανειστές».

Ισχυριζόμενος ότι με άλλη διαχείριση ο ντόπιος καπιταλισμός θα έμπαινε ταχύτερα σε ρυθμούς ανάπτυξης, είπε ότι «η πολιτική της κας Μέρκελ είναι αυτή που μας απομονώνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση», κατηγορώντας την κυβέρνηση για το ότι «δεν έχει κόκκινες γραμμές» και συζητά «ειδικό λογαριασμό προκειμένου να πληρώνονται πρώτα οι δανειστές και μετά οι ανάγκες του κράτους».

Δήλωσε ότι διεθνείς παράγοντες «μιλάνε για την ανάγκη ουσιαστικής διαγραφής του χρέους», σημειώνοντας πως «ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει διαγραφή του χρέους μέχρι αυτό να φτάσει στο 60% του ΑΕΠ». Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οπως είπε, «τα χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία», αφού «δεν θέτετε όρους δημόσιου συμφέροντος. Δεν τους υποχρεώνετε να διαθέσουν μέρος των χρημάτων στην πραγματική οικονομία». Τέλος, ζήτησε τη διενέργεια εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «κάνει τα αντίθετα από αυτά που δήλωνε στις προγραμματικές δηλώσεις» και ότι χρειάζεται μια «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ