Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σχέδια ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών - έργων

Ως μεσάζων των επιχειρηματιών λειτουργεί η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία πρωτοστατεί στην παράδοση σχεδόν του συνόλου της καθημερινής δημοτικής δραστηριότητας στους επιχειρηματίες. Πατώντας πάνω στο υπαρκτό πρόβλημα της δραματικής οικονομικής κατάστασης των δήμων - για την οποία φέρει σημαντικές ευθύνες - πλασάρει σχεδόν ως μονόδρομο, «λύσεις» που βάζουν μια ακόμα θηλιά στο λαιμό των λαϊκών οικογενειών, οι οποίες αφού έχουν σχεδόν απωλέσει το δικαίωμα σε εργασία, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Κοινωνικές Παροχές, κινδυνεύουν να χάσουν και τις υποτυπώδεις δημοτικές παροχές. Αυτές προτείνει η ΚΕΔΕ να μετατραπούν ουσιαστικά σε εμπόρευμα, μέσω της παράδοσής τους σε ιδιώτες επενδυτές που θα «ρίξουν» σε έργα λεφτά, τα οποία οι δήμοι δε διαθέτουν.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ η ΚΕΔΕ παρουσίασε τα σχέδιά της για τη δημιουργία Κεφαλαίου Επενδύσεων σε Υποδομές ΟΤΑ (ΚΕΥΟ), το οποίο θα επενδύει σε έργα των δήμων που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή αποφέρουν κέρδος στον επενδυτή. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους, όπως προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, και το πάγωμα των προσλήψεων που προβλέπει το νέο μεσοπρόθεσμο, σιγοντάρει τη γενική πολιτική διάλυσης του όποιου δημόσιου χαρακτήρα διατηρούν οι δημοτικές υπηρεσίες και παράλληλα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, έργων και δομών και των δήμων. Σε αυτές θα κερδοσκοπήσουν ιδιώτες με εργαζόμενους με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο.

Τα έργα που προτείνονται για επιχειρηματική εκμετάλλευση είναι τα εξής: Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Βιολογικοί σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων. Μονάδες αφαλάτωσης. Δίκτυα τηλεθέρμανσης. Μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων. Εργα εξοικονόμησης ενέργειας. Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εργα ενεργειακής απόδοσης, συμπαραγωγής και διαχείρισης ενέργειας. Επίσης στα προτεινόμενα έργα είναι και το ξεπούλημα της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα οι δημοτικές και δημόσιες κτιριακές υποδομές, οι υποδομές στάθμευσης και οι αθλητικές, πολιτιστικές και τουριστικές υποδομές.

Πρόκειται για έργα τα οποία - όπως σημειώνεται στην πρόταση η ΚΕΔΕ - διαθέτουν όλα ή μερικά από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Ορατές προοπτικές επίτευξης σημαντικών οικονομικών αποδόσεων. Ανταποδοτικότητα. Σταθερό ετήσιο έσοδο από την εκμετάλλευσή τους. Μεγάλες πιθανότητες προσέλκυσης αγοραστών του έργου μετά την έναρξη λειτουργίας τους.

Τα παραπάνω έργα, περιλαμβάνονται και στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα ανάμεσα στην ελληνική και γερμανική τοπική διοίκηση. Αυτό προβλέπει αρχικά τη μεταφοράς τεχνογνωσίας από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Γερμανίας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής τοπικής διοίκησης και ακολούθως την ανάθεση έργων και υπηρεσιών της δημοτικής δραστηριότητας σε γερμανικούς ομίλους και επιχειρηματίες.

Με ΣΔΙΤ ή συμβάσεις παραχώρησης τα έργα

Το ΚΕΥΟ προτείνεται να είναι επενδυτικό Κεφάλαιο που θα δημιουργηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), την Attica Bank, τη θυγατρική της Attica Finance και την ΚΕΔΕ. Το αρχικό ύψος του κεφαλαίου θα ανέλθει στα 3,150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το ΤΠΔ θα βάλει 1,5 εκατομμύρια ευρώ, η Attica Bank και η Attica Finance επίσης 1,5 εκατομμύρια ευρώ και η ΚΕΔΕ 150.000 ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή το ΤπκΔ έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση με την οποία να καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του Ταμείου σε Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών - όπως είναι η προτεινόμενη νομική μορφή του ΚΕΥΟ. Ενδεικτικό των προθέσεων που υπηρετεί η πρόταση, είναι απόσπασμα πρακτικών συνεδρίασης του ΤπκΔ, όπου σημειώνεται χαρακτηριστικά «η ανάγκη, εν γένει, αλλαγής του επενδυτικού προτύπου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λειτουργώντας στη βάση της συνέργειας δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, παράλληλα με τη δανειακή μόχλευση, πέραν της λογικής των επιχορηγήσεων».

Είναι προφανής η προοπτική της κατάργησης της επιχορήγησης που λαμβάνουν οι δήμοι για να λειτουργήσουν και αντ' αυτού να μετατραπούν σε επιχειρηματίες. Προοπτική που διαγράφεται και στα στοιχεία του μεσοπρόθεσμου, το οποίο προβλέπει για την τετραετία 2013 - 2016 μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων από ΚΑΠ και ΠΔΕ κατά 210 εκατομμύρια ευρώ και 67 εκατομμύρια ευρώ για τη μισθοδοσία. Ακριβώς σε αυτή την κατάσταση που δημιούργησαν οι κυβερνητικές πολιτικές σε συνέργεια με την ΚΕΔΕ σήμερα και της ΚΕΔΚΕ πριν, «πατούν» προκειμένου να περάσουν πολιτικές πλήρως ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας των δήμων. Στο πνεύμα αυτό, σε συνεδρίασή του το ΤΠκΔ, υπογραμμίζει την αδυναμία της «Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω της μείωσης των πόρων της να προωθήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες» και να «συντηρήσει τις υφιστάμενες δομές της», για να υποστηρίξει την... αναγκαιότητα του νέου επενδυτικού προτύπου.

Σύμφωνα πάντως με την πρόταση που έχει επεξεργαστεί η ΚΕΔΕ, η Πανελλήνια Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΕΤΑ ΑΕ) θα αναλάβει την ευθύνη για την προετοιμασία των δήμων στην ωρίμανση των έργων που θα εξετάζονται προς χρηματοδότηση από το ΚΕΥΟ. Και συγκεκριμένα: Την αναζήτηση, αξιολόγηση και ομαδοποίηση αναπτυξιακών έργων των δήμων προς χρηματοδότηση. Την ωρίμανση των έργων και επενδυτικών σχεδίων. Την προβολή των επενδυτικών ευκαιριών των δήμων σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Θα προσφέρονται πιάτο, δηλαδή, στους επενδυτές τα «φιλέτα» στα οποία μπορούν να κερδοσκοπήσουν. Οι επενδύσεις θα εγκρίνονται από Επενδυτική Επιτροπή που θα συστήσει η Εταιρεία Διαχείρισης του Κεφαλαίου, δηλαδή η Attica Bank. Ακολούθως οι δήμοι θα προχωρούν στην προκήρυξη των έργων με πιο πρόσφορη τη διαδικασία των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή τις συμβάσεις παραχώρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ