Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κινεζική πρόταση για «σταδιακή κατάπαυση πυρός»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΕΚΙΝΟ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Νέο σχέδιο αποκλιμάκωσης παρουσίασε η κινεζική διπλωματία στον ειδικό απεσταλμένο ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου Λακχντάρ Μπραχίμι. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, μοναδική λύση είναι η «πολιτική» και το σχέδιο προβλέπει «σταδιακή και ανά περιοχή κατάπαυση πυρός» σε συνδυασμό με εγκαθίδρυση μιας «μεταβατικής κυβέρνησης», στους κόλπους της οποίας δεν διευκρινίζεται αν «θα συμμετέχει» ο Ασαντ.

Για ανάγκη «πολιτικής λύσης» μίλησε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «αν η Δύση επιμείνει στη συγκεκριμένη συμπεριφορά» -προφανώς στήριξη των αντικαθεστωτικών- τότε «το λουτρό αίματος θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη». Σχολιάζοντας την είδηση που μετέδωσε το συριακό πρακτορείο «ΣΑΝΑ» ότι ο συριακός στρατός στο Χαλέπι αιχμαλώτισε «ξένους τρομοκράτες, μεταξύ αυτών και Τούρκους», ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι «στη Συρία δρουν πολλοί μισθοφόροι».

Νέες πιέσεις για «διεύρυνση του κοινού μετώπου των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων» άσκησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών προκειμένου, όπως είπε, «να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος κίνδυνος κυριαρχίας εξτρεμιστών ισλαμιστών επί των αντικαθεστωτικών». Οι δηλώσεις Κλίντον έρχονται ενώ πληθαίνουν τα στοιχεία για τους «τζιχαντιστές» μισθοφόρους και προετοιμάζεται νέα συνάντηση αντικαθεστωτικών δυνάμεων στο Κατάρ.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο χτες σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Δαμασκό, η μία κοντά σε σιιτικό τέμενος με 11 νεκρούς και 39 τραυματίες και η άλλη στη συνοικία Μαανταμίγια, με αδιευκρίνιστο μέχρι το βράδυ αριθμό θυμάτων. Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στη συρο-λιβανική μεθόριο όταν φορτηγό από τη Συρία δεν σταμάτησε σε έλεγχο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Σύρος και να τραυματιστούν 12 Λιβανέζοι μεθοριοφύλακες. Το «Σάνα» απέδωσε την επίθεση «σε τρομοκράτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ