Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΣΑΝΤΙ»
Αμέτρητες «πληγές» από την Καραϊβική έως τη Νέα Υόρκη

Περιοχή του Ν. Τζέρσεϊ που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές
Περιοχή του Ν. Τζέρσεϊ που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-

Ακριβώς κατά τη 14η επέτειο από την καταστροφική έλευση του κυκλώνα «Μιτς» από την Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική, που άφησε πίσω του 11.000 νεκρούς και πάνω από 11.000 αγνοούμενους, η αμερικανική ήπειρος μετρά τις πληγές της από μία ακόμη φυσική καταστροφή. Το πέρασμα του κυκλώνα «Σάντι». Μία ακόμη φυσική καταστροφή που αποκάλυψε τις θεμελιώδεις οικονομικές/ κοινωνικές αντιθέσεις και αντιφάσεις της αμερικανικής κοινωνίας, που θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο. Το κόστος των καταστροφών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 50 έως 70 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις ασφαλιστικές να προβλέπεται ότι θα καλύψουν μόνο μέρος του, το ανώτερο έως 50%.

Μία ατελείωτη εικόνα καταστροφής καταγράφεται στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, κυρίως τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ. Ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ έχει φτάσει τους 82, ενώ η Ν. Υόρκη παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος της δίχως μετρό και σιδηρόδρομο και άλλες υποδομές, καθώς οι ζημιές στο σύστημα σταθερής τροχιάς της πόλης είναι εκτεταμένες. Συνολικά 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε 15 αμερικανικές πολιτείες παραμένουν χωρίς ρεύμα. Στο μεταξύ μία ακόμη καταστροφή, οικολογική, συντελείται από χτες στην θαλάσσια περιοχή Αρθουρ Χιλ, μεταξύ του Στέιτεν Αϊλαντ και του Νιου Τζέρσεϊ καθώς σχεδόν 1,3 εκατομμύρια λίτρα ντίζελ έχουν διαρρεύσει από υπερχείλιση δεξαμενής αποθήκευσης πετρελαίου που χτυπήθηκε από κύμα στις εγκαταστάσεις «Motiva».

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη κατ' αποκλειστικό τρόπο στράφηκε στο κτύπημα του κυκλώνα «Σάντι» στις ΗΠΑ, το πέρασμά του από την Αϊτή ήταν ολοκληρωτικά καταστροφικό. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής απολογισμό, τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 20 αγνοούνται, ενώ περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Αστεγοι που θα πρέπει να προστεθούν στους σχεδόν 400.000 που συνεχίζουν να διαβιούν στους πρόχειρους καταυλισμούς των σεισμοπλήκτων του σεισμού της 12ης Γενάρη του 2010. Οι ανησυχίες για μία νέα έξαρση της επιδημίας χολέρας πολλαπλασιάζονται, καθώς ήδη τις πρώτες 46 ώρες καταγράφηκαν 16 κρούσματα, ενώ τεράστιες είναι και οι καταστροφές στη γεωργία σε μία χώρα που αντιμετωπίζει μόνιμα έλλειψη τροφίμων, με μία ενδεχόμενη διατροφική κρίση να είναι προ των πυλών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ