Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Κινητοποιήσεις χτες ενάντια στο «σφαγείο» των ΚΕΠΑ

Διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας έγιναν, χτες, σε Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εργασίας
Κινητοποιήσεις σε πάνω από 30 Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) της χώρας έγιναν χτες ενάντια στην πολύμηνη παραμονή των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων μέχρι να περάσουν από τις αρμόδιες επιτροπές και ενάντια στη «σφαγή» που γίνεται κυριολεκτικά στα ποσοστά αναπηρίας.

Ατομα με αναπηρία που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Αθήνας έξω από το κεντρικό ΚΕΠΑ κατήγγειλαν πως ακόμη και 10 μήνες περιμένουν χωρίς να έχουν περάσει από επιτροπή και για όλο αυτό το διάστημα κόβονται η αναπηρική τους σύνταξη, το προνοιακό επίδομα και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Εν ολίγοις τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ίδια τους η ζωή, αφού χρειάζονται τεράστια χρηματικά ποσά για την απαραίτητη θεραπεία. Επίσης, άνθρωποι με χρόνιες και ανίατες παθήσεις και μη αναστρέψιμες αναπηρίες κατήγγειλαν πως χωρίς να υπάρξει καμία βελτίωση της κατάστασής τους πετσοκόβονται τα ποσοστά αναπηρίας, ώστε να μειώνεται το ύψος της αναπηρικής σύνταξης, να αίρεται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνολικά τα δικαιώματά τους.

«Θέλουν να ξεφορτωθεί το κράτος την όποια ευθύνη και χρηματοδότηση για την Πρόνοια, τα επιδόματα, τις αναπηρικές συντάξεις, την εκπαίδευση, την αποκατάσταση και τη στήριξη της οικογένειας του ανάπηρου», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και προσθέτει: «Με αυτό τον τρόπο μεταφέρουν κονδύλια από αυτούς τους τομείς για να στηρίξουν την "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρήσεων, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματιών. Θέλουν οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους να γίνουν έρμαια στους επιχειρηματίες του χώρου, στις ΜΚΟ και τη φιλανθρωπία». Ανάμεσα στα αιτήματα της ΣΕΑΑΝ είναι: Να μη γίνει καμιά περικοπή σε επιδόματα και συντάξεις, να καταβάλλονται κανονικά κατά τη διάρκεια αναμονής για επανεξέταση στα ΚΕΠΑ και να καταργηθεί το παράβολο - χαράτσι. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε όλες τις οικογένειες των ΑμεΑ. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή τεχνητών βοηθημάτων σε όλους. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.


Icon

Με συνθήματα, όπως «600 δισ. στείλαν στην Ελβετία και τους αναπήρους στων ΚΕΠΑ τα σφαγεία», τα άτομα με αναπηρία έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποια ουσιαστική δέσμευση για τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ