Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Η τέχνη όπλο του λαϊκού αγώνα

Από την χθεσινή πρώτη μέρα εγκαινίων της Εκθεσης στο Πέραμα
Από την χθεσινή πρώτη μέρα εγκαινίων της Εκθεσης στο Πέραμα
Πλήθος κόσμου έδωσε χτες το απόγευμα το «παρών» του στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών τεχνών με τίτλο «Ανθρωποι, Χρώμα και Σίδερο» που γίνεται για έκτη συνεχή χρονιά μέσα στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα. Εκεί, που γίνεται χειροπιαστό πώς «δένεται το ατσάλι» από την κύρια παραγωγική δύναμη, την εργατική τάξη που ο καπιταλισμός καταδικάζει στην εξαθλίωση και την ανεργία, όπως συμβαίνει και στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Μήνυμα της έκθεσης: «Ο αγώνας τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του», αναδεικνύοντας τόσο με αυτό το σύνθημα, όσο και με τα έργα - πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, γλυπτά - πως η τέχνη μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων, του λαού για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων της γιατί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις: «εμείς που είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου, της ζωής, που από λαμαρίνα φτιάχνουμε καράβια, πρέπει να τον διεκδικήσουμε. Θέλουμε όλα όσα μας ανήκουν. Η λογική του μικρότερου κακού δε χωράει εδώ».

Ενώ παίρνοντας το λόγο ο Χαράλαμπος Δαραδήμος από την Κίνηση Καλλιτεχνών το «Πέρα(σ)μα» που διοργανώνει την έκθεση μαζί με τα ταξικά σωματεία της Ζώνης και άλλες συνδικαλιστικές, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων της περιοχής του Πειραιά, τόνισε: «αυτό που μας ενώνει είναι ότι έχουμε τις ίδιες ανάγκες και ότι ο αγώνας μας είναι κοινός».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Αουρόρα Κονζάλες, αγωνίστρια από την Κολομβία, εκπρόσωπος της «Πατριωτικής Πορείας» και ο γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος. Παραβρέθηκε ακόμα αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ.

Σήμερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: στις 6.30 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Η αλληλεγγύη όπλο της εργατικής τάξης στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση. Το παράδειγμα της Ελληνικής Χαλυβουργίας». Στις 8.30 μ.μ. θεατρική παράσταση: «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ», από την «Αγνωστη Ιστορία του Εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» (Θεατρική Ομάδα εργαζομένων, ανέργων και φοιτητών).

Αύριο Κυριακή στις 8.00 Συναυλία: «Ενα τραγούδι για τους ανέργους». Συμμετέχουν οι: Bαγγέλης Κορακάκης, Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Σαρρής, Γιάννης Λάρδης, Στέφανος Ψαραδάκος, Γρηγόρης Νικολόπουλος.

Εργαστήρια για παιδιά υπάρχουν σήμερα 11.00 π.μ. - 1.00 μ.μ.: Ζωγραφική/κατασκευές/θεατρικό παιχνίδι. Κυριακή 11.00 π.μ. - 1.00μ.μ.: Βιβλιοδεσία, ζωγραφική/κατασκευές/θεατρικό παιχνίδι. Λεωφορεία για την Εκθεση (κάνουν τέρμα στην Πύλη της Ζώνης Περάματος): Από Ομόνοια (Μενάνδρου): το Β18 και το Γ18. Από Πειραιά (σταθ. Ηλεκτρικού): το 843.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκθεση ζωγραφικής του Στέλιου Σταφέτου(2017-02-10 00:00:00.0)
Σήμερα στις 7.30 μ.μ. τα εγκαίνια στο Πέραμα(2013-10-11 00:00:00.0)
Συνάντηση της Τέχνης με την ταξική πάλη(2013-10-02 00:00:00.0)
«Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο»(2012-10-19 00:00:00.0)
Η τέχνη είναι όπλο του λαού!(2011-05-20 00:00:00.0)
Ανθρωποι, χρώμα και σίδερο...(2007-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ