Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Κόβουν σύνταξη από ανάπηρη που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο!

Εκοψαν τη σύνταξη από ανάπηρη, επειδή νοσηλεύεται βαριά άρρωστη στο νοσοκομείο και δεν μπόρεσε να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Επανεξέτασης Αναπηρίας

Της έκοψαν τη σύνταξη αναπηρίας, επειδή, λόγω του ότι νοσηλευόταν, με πολύ βαριά αρρώστια, στο νοσοκομείο και δεν ήταν δυνατή η μετακίνησή της, δεν παρουσιάστηκε, αυτοπροσώπως, ενώπιον της Επιτροπής Επανεξέτασης, που θα πιστοποιούσε ότι συνεχίζεται η αναπηρία της!

Ο λόγος για 53χρονη γυναίκα από την Καρδίτσα που θα μείνει χωρίς την αναπηρική της σύνταξη, σε μια περίοδο που βασανίζεται, αφάνταστα, από την σοβαρή ασθένειά της και έχει άμεση και ζωτική ανάγκη αυτής της οικονομικής βοήθειας.

Η Επιτροπή Επανεξέτασης Αναπηρίας, που λειτουργεί στη Λάρισα, επέμεινε στη θέση της να παρουσιαστεί, χτες, ενώπιόν της η συγκεκριμένη ανάπηρη. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο, λόγω της ασθένειάς της και παρά το ότι το είδος και το βάρος της αρρώστιας που, επί χρόνια, την ταλαιπωρεί, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι συνεχίζεται η αναπηρία της.

Μάλιστα, η Επιτροπή απέρριψε την πρόταση του συζύγου της να ναυλώσει ο ίδιος ταξί που θα μετέφερε μέλη της Επιτροπής στο νοσοκομείο για να γίνει εκεί η επανεξέταση! Ο σύζυγος δε βρήκε «ευήκοα ώτα» ούτε και όταν απευθύνθηκε, διαμαρτυρόμενος, στη Διεύθυνση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, (ΚΕΠΑ), όπου το μόνο που του είπαν ήταν ότι θα μεριμνήσουν να γίνει πιο γρήγορα η επόμενη επανεξέταση... Κανονικά, η επανεξέταση θα γίνει σε ένα εξάμηνο.

Η 53χρονη γυναίκα που βγήκε σε σύνταξη πριν από 6 χρόνια, έπαιρνε κάθε μήνα 690 ευρώ, μαζί με το ΕΚΑΣ. Στο διάστημα αυτό έχει περάσει ήδη από δύο ελέγχους, διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια.

Ηδη το ποσό που έπαιρνε ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να καλύψει το τεράστιο κόστος με το οποίο βαραίνουν τη συγκεκριμένη οικογένεια οι εξελίξεις σε Υγεία - Φάρμακο (μείωση της φαρμακευτικής «δαπάνης» που καλύπτουν τα Ταμεία, εμπορευματοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων κτλ.).

Πρόκειται για περίπτωση που βεβαιώνει ότι οι ανάπηροι των λαϊκών στρωμάτων είναι τραγικά θύματα της γενικευμένης, σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Η οποία, στο πλαίσιο των δραστικών και δραματικών περικοπών που επιβάλλει στις κοινωνικές δαπάνες, προωθεί και το κόψιμο όσο το δυνατόν περισσότερων αναπηρικών συντάξεων, αδιαφορώντας αν θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι πλέον φτωχοί και ανήμποροι άνθρωποι.

Μάλιστα, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης συνοδεύεται από μια άθλια και αισχρή συκοφαντική επίθεση σε βάρος των αναπήρων, με τα ΜΜΕ να «πλημμυρίζουν» από «αποκαλύψεις» για «συντάξεις - μαϊμού» κι άλλα συναφή, ενώ το στόχο αύξησης των περικοπών στις αναπηρικές συντάξεις εξυπηρετεί και η διαδικασία της επανεξέτασης που έχει επιλεγεί, με τις υποχρεωτικά αυτοπρόσωπες παρουσίες των αναπήρων ενώπιον των Επιτροπών.

Κι ενώ τα αστικά ΜΜΕ και επιτελεία δηλώνουν οργισμένα για τις «συντάξεις - μαϊμού» και συνδέουν την καταπολέμησή τους με τον «εξορθολογισμό» (δηλαδή τη δραστική μείωση) των σχετικών δαπανών, δε λένε κουβέντα για τις χιλιάδες των αναπήρων που δεν έχουν κανενός είδους προστασία. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τα 500.000 Ατομα με Βαριά αναπηρία που υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα στη χώρα μας, επίδομα αναπηρίας παίρνουν λιγότερα από 200.000...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ