Βύθιση 30% στην τελευταία 4ετία
Σε διαδικασία αδιάλειπτης βύθισης συνεχίζει ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων τόσο από τα εργοστάσια της μεταποίησης όσο και συνολικά η βιομηχανική παραγωγή (μεταποίηση - εξόρυξη - ηλεκτρισμός - παροχή νερού).
Οι κλάδοι της μεταποίησης, για το μήνα Ιούλη του 2012, καταγράφουν ρυθμό υποχώρησης 7,8%, με την κατρακύλα σε μέσα επίπεδα 7μηνου (Γενάρη με Ιούλη) να διαμορφώνεται στο 6,7%. Είναι απόλυτα φανερό ότι η καπιταλιστική κρίση προσλαμβάνει ολοένα και εντονότερους ρυθμούς, γεγονός που αποτυπώνεται και στην εξέλιξη της παραγωγής στη μεταποίηση: Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η πτώση σε σχέση με τα επίπεδα του 2007 έχει φτάσει στο 29,3%. Η συγκεκριμένη τάση εντείνεται σήμερα με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά έχει ξεκινήσει δεκαετίες πίσω, είναι αποτέλεσμα και της ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ, επιταχύνθηκε στη συνέχεια με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με την πρόσδεση στο λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» της Ευρωζώνης, είναι αποτέλεσμα των γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο 7μηνο Γενάρη με Ιούλη του 2011:
Μεταποίηση: Η κατρακύλα φτάνει στο 6,7% - μέσα επίπεδα 7μήνου - και για το μήνα Ιούλη επιταχύνθηκε φτάνοντας στο 7,8%. Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν οι 22 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους. Ανάμεσα σε αυτούς (μέσα επίπεδα 11μήνου) και οι: Τρόφιμα 5,3%, ποτά 10,8%, δέρμα-υπόδηση 38,2%, είδη ένδυσης 12,4%, μη μεταλλικά ορυκτά (τσιμέντα κ.ά. που χρησιμοποιούνται στην οικοδομική και την ευρύτερη κατασκευαστική δραστηριότητα) 22,6%, έπιπλα 31,7%, κλωστοϋφαντουργικές ύλες 21,7%, «έπιπλα» 20,1% κ.ά.
Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (μεταποίηση - ορυχεία - ηλεκτρισμός - παροχή νερού) καταγράφει πτώση 4,8% (7μηνο).
Με πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να κινούνται οι «κύριες ομάδες» των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα: Διαρκή καταναλωτικά αγαθά 19,9%, κεφαλαιουχικά αγαθά 11,4%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά 8,1%, ενδιάμεσα αγαθά 12,2%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος της ενέργειας που εμφανίζει ενίσχυση 4,1%.