Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Βιβλίο
ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΚΡΟΥΣ
Η τελευταία επιστροφή

Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Αθήνα 1999

Το αστυνομικό - κατασκοπευτικό μυθιστόρημα με το γρήγορο ρυθμό, τα απρόβλεπτα συμβάντα, την αγωνιώδη πλοκή, όταν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αναπτύσσει στο έπακρο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, τόσο για την εξέλιξη του μυστηρίου που περιβάλλει το μύθο, όσο και για το σκεπασμένο με πυκνά πέπλα αγωνίας, τέλος.

Ανώτερος αξιωματικός του υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας ο Χουάν Κάρλος Ροδρίγεζ Κρους στηρίζει το αστυνομικό - κατασκοπευτικό μυθιστόρημά του «Η τελευταία επιστροφή», σε κάποια από τα άπειρα γεγονότα που συνέβησαν στην Κούβα, στην περίοδο 1967-1971, με σκοπό την ανατροπή της Επανάστασης και τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο.

Η CIA με τους πληρωμένους και διεφθαρμένους κατασκόπους της και με υπερσύγχρονα μέσα, οργανώνει τη μια μετά την άλλη επιχείρηση για το σκοπό αυτό. Η Κούβα με δικούς της κατασκόπους καταφέρνει το ακατόρθωτο, με λιγότερα και όχι σύγχρονα μέσα, γιατί οι άνθρωποί της αντέχουν και απενεργοποιούν κάθε αντεπαναστατική και δολοφονική δραστηριότητα «γιατί πιστεύουν στην Επανάσταση».

Κύριος πράκτορας ο Ντανιέλ Μόφα Τεχνίδο, που σ' ένα παιχνίδι συγκυριών με το δίδυμο, ολόιδιο, αδελφό του, ορκισμένο πράκτορα της CIA, αντεπαναστάτη και πάνω απ' όλα λυσσασμένο αντικομμουνιστή, άτομο διαβλητό και διεφθαρμένο, μπαίνει στο άντρο της CIA και παίρνει όλες τις πληροφορίες για τις επικείμενες δολοφονικές ενέργειες κατά του Φιντέλ.

Το ενδιαφέρον έτσι φτάνει στο ζενίθ του πλησιάζοντας προς το τέλος.

Ολα τα στοιχεία, που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας για να πλάσει τους ήρωες ή αντιήρωές του, Κουβανούς και Αμερικανούς, τα φόντα μέσα στα οποία δρουν, κυρίως η Αβάνα και το Μαϊάμι, τα γρανάζια που κινούνται για να ενεργοποιήσουν όλο τον πολύπλοκο μηχανισμό της κατασκοπίας, είχαν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα: Χάρισαν στο συγγραφέα, το 1988, το βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος του Υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας.

Πολύ πετυχημένη η μετάφραση της Δέσποινας Μάρκου κι η μακέτα του εξωφύλλου του Αλέξανδρου Γαγγάδη.


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ