Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανοίγει αυλαία σήμερα στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά»

Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Ξεκινούν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και θα κορυφωθούν το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη με πολιτική ομιλία, που θα γίνει στις 9.30 μ.μ. από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, στην καρδιά των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, που έχει μεταμορφωθεί σε μια μεγάλη νεανική κόκκινη πολιτεία, θα χτυπά δυνατά για τρεις μέρες η καρδιά της νέας γενιάς που δε συμβιβάζεται με το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της χρεοκοπίας του λαού.

Στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων οι μαθητές, οι σπουδαστές και οι νέοι εργαζόμενοι, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας, θα μπορούν να παρακολουθήσουν αφιερώματα, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις.

Επίσης, στις τρεις σκηνές (Κεντρική, Λαϊκή, Μαθητική) θα γίνουν συναυλίες με τους: Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Δ. Τσακνή - Ν. Ζιώγαλα - Γ. Μηλιώκα, Χρ. Θηβαίο - Μ. Πασχαλίδη, «ΜΠΛΕ» - Λ. Παπαδόπουλο, Β. Κορακάκη, «Χειμερινούς Κολυμβητές», Αγάθωνα, «ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ», Ν. Κατσίκα, Λ. Καλημέρη - Σ. Νάτσιου, Β. Κασούρα, Μ. Φριτζήλα - Δ. Μυστακίδη, «Dos Noches», «Nothing & Everything», Γ. Αετόπουλο, Σ. Αβραμίδου, «Τρίφωνο», Φ. Θεοδωρίδη - Ν. Γιακουμάκου, «Magic de Spell», «Canvas Dreams», «Falcons», «Dice Rollers», Α.Ν., «Rewind», «BLUES WIRE», «KOZA MOSTRA», το συγκρότημα της ΚΝΕ και τους Κ. Πετανίδη και Τ. Πετρόπουλο (ποντιακά).

Μαθητική Σκηνή


Για πρώτη φορά, φέτος, θα λειτουργεί στο χώρο Μαθητική Σκηνή. Πρόκειται για ένα χώρο μέσα στον οποίο φιλοξενούνται οι θεματικές ενότητες «Μαθητών», «Αθλητισμού», «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις - όχι σε όλα τα ναρκωτικά», αλλά και περίπτερο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Ο χώρος δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους μαθητές, για να υποδεχθεί μαθητές. Μαθητές που για πρώτη φορά συναντήθηκαν με την ΚΝΕ στους αγώνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και σε εκδηλώσεις της ΚΝΕ για τον αθλητισμό, κ.λπ., συμμετείχαν εθελοντικά στο στήσιμο και την προετοιμασία του Φεστιβάλ, δουλεύοντας πλάι στα μέλη της ΚΝΕ.

Ενδεικτική της στοχευμένης δουλειάς που έγινε μέσα στον Αύγουστο, από τις μαθητικές Οργανώσεις, είναι η πραγματοποίηση Τουρνουά ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή 7 ομάδων από σχολεία των δυτικών συνοικιών, όπου αναδείχθηκε η σημασία του ερασιτεχνικού αθλητισμού και η ανάγκη υπεράσπισής του ως κοινωνικού δικαιώματος, αλλά και οι ιστορικοί περίπατοι και οι συσκέψεις που έγιναν στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου «Παύλου Μελά» με τη συμμετοχή αγωνιστών της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για την ιστορική σημασία του χώρου, που λειτούργησε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης κουμμουνιστών και άλλων αγωνιστών.

Οι δραστηριότητες στο χώρο της Μαθητικής Σκηνής, σήμερα, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, είναι αφιερωμένες στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, τη μάστιγα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει.

Η ΚΝΕ επιδιώκει να φέρει τους μαθητές σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά, δίνει το βήμα σε φορείς και θεραπευτικές κοινότητες που μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. Ετσι, π.χ., συμμετέχουν με δικά τους σταντ το ΕΣΥΝ, το ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ και τα θεραπευτικά προγράμματα «ΙΘΑΚΗ», «ΙΑΝΟΣ», «ΑΡΓΩ».


Σήμερα, θα γίνει συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός, κέρδη και οι ουσίες του θανάτου», με ομιλητές την Ελσα Αβραμίδου, γιατρό και αθλήτρια καλαθοσφαίρισης, τον Αυγερινό Μαϊστρέλη, καθηγητή φυσικής αγωγής και τεχνικό σύμβουλο τζούντο στο ΓΣ «ΗΡΑΚΛΗΣ», και την Θεανώ Χατζούδη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, εργαζόμενη στο ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ. Μετά τη συζήτηση θα γίνει επίδειξη τζούντο.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων θα γίνει προβολή βίντεο και έχει στηθεί ένα κουίζ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα μπορούν να παίζουν οι μαθητές.

Αύριο, Παρασκευή, θα παρουσιασθεί η θεατρική παράσταση «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω» από θεατρική ομάδα μαθητών γυμνασίου από σχολεία των Αμπελοκήπων.

Επίσης, αύριο, θα παρουσιασθεί ένα παιγνίδι γνώσεων με ερωτήσεις σχετικές με την πολιτική επικαιρότητα, το περιεχόμενο των μαθημάτων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα προβολές βίντεο για τα ναρκωτικά καθώς και ένα ειδικό βίντεο με θέμα «ΠΑΕ και Αθλητικοί σύνδεσμοι: Ο ρόλος της Χρυσής Αυγής».

Εξηγώντας την απόφαση να λειτουργήσει φέτος Μαθητική Σκηνή, η Τατιάνα Μάτζιου, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σημείωσε: «Γίνεται αυτή η αλλαγή γιατί έχει μεγάλη σημασία για την ΚΝΕ, παιδιά που προέρχονται από εργατικές - λαϊκές οικογένειες, να γνωρίσουν αξίες της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης από την πιο μικρή ηλικία, όπως της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης και του αγώνα κόντρα στις λογικές που καλλιεργούνται όπως της ατομικής λύσης και της ανταγωνιστικότητας.

Απευθυνόμαστε στα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών οικογενειών, τους καλούμε να έρθουν στο Φεστιβάλ, να μάθουν από πρώτο χέρι τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε καθώς το επόμενο διάστημα μαζί θα πρέπει να οργανώσουμε την πάλη για τα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων, βάζοντας στο στόχαστρο το μεγάλο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του.

Με το άνοιγμα των σχολείων, οι μαθητές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα άδεια ταμεία των σχολικών επιτροπών που έχουν την ευθύνη για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων, με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τη σχολική διαρροή καθώς πολλά παιδιά σκέφτονται να εγκαταλείψουν το σχολείο για να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα, αλλά και με ακόμη πιο έντονο το πρόβλημα του υποσιτισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ