Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κάτι ξέρει ο... ειδικός

Το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τη βιτρίνα των Ολυμπιακών Αγώνων όσον αφορά τις επιδόσεις των αθλητών από τις οποίες διακυβεύονται τα κέρδη των χορηγών και των πολυεθνικών που επενδύουν στον αθλητή ήρθε να αποκαλυφθεί -για μια ακόμη φορά αλήθεια- από τον πλέον ειδικό στο θέμα του ντόπινγκ. Ο Βίκτορ Κόντε, πρώην επικεφαλής του χημικού εργαστηρίου «Balco», ο άνθρωπος ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη χρήση αναβολικών από πληθώρα αθλητών, τάραξε για μια ακόμη φορά τα... νερά. Με δηλώσεις του στους «TIMES» ο... μετρ της ντόπας εκτιμά ότι το 60% των αθλητών που συμμετέχουν στους Αγώνες του Λονδίνου έχουν κάνει χρήση κάποιου «φαρμάκου».

Μάλιστα αποκαλύπτει ότι τρεις αθλητές έχουν λάβει το κοκτέιλ των επτά ουσιών που είχε προκαλέσει τη βαριά τιμωρία του Βρετανού σπρίντερ Ντουέιν Τσέιμπερς. Δε διστάζει να κατονομάσει δύο εξ αυτών, τον Αμερικανό Ράιαν Μπέιλι, που κατέλαβε την 5η θέση στα 100 μέτρα ανδρών και την Αμερικανίδα πυγμάχο Μαρλέν Εσπάρζα, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο. Ιδιαίτερης αναφοράς όμως χρήζει και το σημείο όπου ο Βίκτωρ Κόντε απορρίπτει ως ανούσιες τις διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων περί αυστηρών και εκτενών ελέγχων αντιντόπινγκ αφού, όπως επισημαίνει, είναι εύκολο να κάνει κανείς χρήση ουσιών πολλούς μήνες πριν αγωνιστεί με τα ίδια αποτελέσματα στην επίδοσή του, χωρίς να υπόκειται σε περίοδο ελέγχων. Οι δηλώσεις του ανθρώπου που κινούσε τα νήματα για πάνω από μια δεκαετία στο παρασκήνιο του παγκόσμιου αθλητισμού, ενός ανθρώπου που όταν βγήκε από τη φυλακή αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εκτιμούσαν ότι μπορούν να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (!) κάθε άλλο παρά απαρατήρητες μπορούν να περάσουν.

Αντίθετα δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη σύνδεση του ντόπινγκ με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και τη μετατροπή του από τους επιχειρηματίες και τις πολυεθνικές που λυμαίνονται το χώρο σε μέσο για την απόκτηση κέρδους από μέρους τους. Παράλληλα το αμείλικτο κυνήγι κέρδους καθώς και η όξυνση του επιχειρηματικού ανταγωνισμού επιτάσσει μια σειρά από ενέργειες και λογικές. Οπως το ότι οι αθλητές -κυρίως οι λεγόμενοι πρωτοκλασάτοι- μετατρέπονται σε «άλογα του ιπποδρόμου» όπου πάνω τους τζογάρονται πακτωλός εκατομμυρίων και από την κατάσταση ή την επίδοσή τους εξαρτώνται πολλά. Και αυτά τα... άλογα πρέπει να είναι πάντα και με κάθε τρόπο σε άριστη κατάσταση, προκειμένου να φέρουν την επιτυχία με οποιοδήποτε κόστος. Ακόμα (όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις) και με την ίδια τους την ζωή...


Μπ.Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ