Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διαρκής» η καταστολή σε βάρος των μεταναστών

Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των μεταναστών

Icon

«

Αυτή η επιχείρηση είναι μια διαρκής επιχείρηση». Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Θέμα της συνάντησης ήταν η αντιμεταναστευτική κατασταλτική επιχείρηση «Ξένιος Ζευς». Με αυτή τη δήλωση, ο Ν. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι ο μαζικός διωγμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά στη χώρα μας θα συνεχιστεί και εξακολουθούν να στοιβάζονται κατά χιλιάδες σε χώρους κράτησης κάτω από άθλιες συνθήκες.

Χτες τα ξημερώματα, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο σταθμό Λαρίσης. Διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων περίμεναν αμαξοστοιχία από την επαρχία. Μόλις έφτασε οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους αλλοδαπούς που έβγαιναν από το τρένο. Στη συνέχεια, σωρηδόν, τους προσήγαγαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Την Τετάρτη, προσήχθησαν 135 αλλοδαποί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και συνελήφθησαν 23.

Σύμφωνα με καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας (ΔΑ), περίπου 7.500 αλλοδαποί έχουν προσαχθεί τις τελευταίες μέρες στις αστυνομικές υπηρεσίες. Περίπου 2.000 δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα και έχουν τεθεί σε καθεστώς διοικητικής απέλασης. Οι αλλοδαποί αυτοί κρατούνται στοιβαγμένοι σε κρατητήρια ή κέντρα κράτησης ή σε προσωρινούς χώρους κράτησης, όπως είναι οι αστυνομικές σχολές στη Θράκη. Τα ήδη γεμάτα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. ξεχειλίζουν από μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι πολλές φορές κοιμούνται ανά βάρδιες στο πάτωμα.

Σύμφωνα με τη ΔΑ, ένας από τους άνδρες που συνελήφθη το Σάββατο της ανέφερε ότι κρατήθηκε στην Πέτρου Ράλλη σε ένα δωμάτιο μαζί με άλλα περίπου 170 άτομα. Δήλωσε πως τη μέρα της σύλληψής του του δόθηκε μόνο νερό και αργότερα μπορούσε να φάει μόνο ψωμί, επειδή η τροφή που του χορηγήθηκε ήταν θρησκευτικά μη αποδεκτή. Πολλοί από τους κρατούμενους κοιμόντουσαν στο πάτωμα και, λόγω του συνωστισμού, κοιμόντουσαν ανά βάρδιες. Σε άλλο σημείο καταγγέλλει πως μέλη αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστίας υπήρξαν μάρτυρες των κακών συνθηκών των κέντρων κράτησης μεταναστών στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στη χώρα την προηγούμενη βδομάδα.

Οι αντιπρόσωποι της οργάνωσης επισκέφθηκαν έξι χώρους κράτησης στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένης της Πέτρου Ράλλη. Ενώ οι πτέρυγες που επιθεωρήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη ήταν καθαρές την ώρα της επίσκεψης, διαπιστώθηκε πως οι εγκαταστάσεις χρειάζονται επιδιορθώσεις. Σε άλλες δύο εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες και εξευτελιστικές.

Παρά τους ισχυρισμούς του Ν. Δένδια ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των κρατούμενων αλλοδαπών, υπάρχουν καταγγελίες ότι η ΕΛ.ΑΣ. εμποδίζει την πρόσβαση στο άσυλο. Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Αθήνα, γίνεται δεκτή η κατάθεση λίγων αιτημάτων κι αυτό μόνο μια φορά τη βδομάδα. Σύμφωνα με καταγγελία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η ΕΛ.ΑΣ. εξαπατά αιτούντες άσυλο, βάζοντάς τους να υπογράψουν αιτήσεις παραίτησης από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και τους διώχνει από τη χώρα με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται για τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Επίσης, δεν υπάρχει κατάλληλη διαδικασία εντοπισμού προσφύγων, θυμάτων βασανιστηρίων, θυμάτων τράφικινγκ, ανηλίκων, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμιά προστασία. Σε άλλο σημείο το ΕΣΠ επισημαίνει πως με δεδομένη όλη αυτή την κατάσταση δε φαίνεται να υπάρχει καμία εγγύηση ότι κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος των επιχειρήσεων «Ξένιος Ζευς» θα υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων των αλλοδαπών. «Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη δεν έχει κάνει καμία αναφορά σε όσους δικαιούνται διεθνή προστασία και δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο εντοπισμού, διαχωρισμού και, εν τέλει, προστασίας τους», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ