Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν πέρασαν οι μεθοδεύσεις των εργοδοτικών συνδικαλιστών

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη
Επεσε στο κενό η προσπάθεια του εργοδοτικού συνδικαλισμού να «εκπαραθυρώσει» το νόμιμα εκλεγμένο προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Χτες, απορρίφθηκε από το δικαστήριο το αίτημα των εργοδοτικών συνδικαλιστών (σ.σ. ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) για χορήγηση προσωρινής διαταγής, που θα απαγόρευε στην πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ (σ.σ. σε 7 μέλη του ΔΣ) να ενεργούν σαν μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, σε μια προσπάθεια να καταργήσουν πραξικοπηματικά το νόμιμα εκλεγμένο προεδρείο.

Οι εν λόγω εργοδοτικοί συνδικαλιστές, που μέχρι τις 27 Ιούλη αποτελούσαν το προεδρείο της Ομοσπονδίας, όχι μόνο υπέγραψαν κρυφά από την πλειοψηφία του ΔΣ, μια προδοτική κλαδική ΣΣΕ με μειώσεις μισθών από 15% - 40%, αλλά είχαν και το θράσος να σύρουν στα δικαστήρια την πλειοψηφία του ΔΣ καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα εναντίον τους επειδή καθαίρεσαν τους εργοδοτικούς από το προεδρείο.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις 28 Ιούνη 2012 το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), στα μουλωχτά, πίσω από τις πλάτες των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, αλλά και της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, υπέγραψε με τους μεγαλοκλινικάρχες Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει: Μείωση των μηνιαίων αποδοχών από 15% έως 40%, αύξηση του ωραρίου εργασίας στα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια από πεντέμισι σε οχτώ ώρες την ημέρα (50 επιπλέον ώρες το μήνα), μείωση στους μισθούς των νεοπροσληφθέντων, κατάργηση επιδομάτων (νοσοκομειακού, γάμου, τροφοκατοικίας, οθόνης, χειρουργείου κ.ά.), κατάργηση των ειδικών αδειών (ΜΕΘ - ΜΤΝ - Χειρουργεία).

Μετά από την παραπάνω εξέλιξη, στις 27 Ιούλη 2012, συνήλθε το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, όπου η πλειοψηφία του ΔΣ καθαίρεσε το προεδρείο, καταγγέλθηκε ως μη νόμιμη και αντεργατική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και εκλέχτηκε νέο προεδρείο. Οπως τονίζει η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ, «η υπογραφή της επαίσχυντης αυτής ΣΣΕ πέρα από βαθιά βλαπτική για τους εργαζομένους είναι και παράνομη. Η Εκτελεστική Επιτροπή (το Προεδρείο της ΟΣΝΙΕ) δεν είχε καμία εξουσιοδότηση από το Διοικητικό Συμβούλιο να υπογράψει ΣΣΕ με μειωμένες αποδοχές. Ισα ίσα το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ το αντίθετο είχε αποφασίσει: "Να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ μόνο σε περίπτωση που αποσπαστεί από τους εργοδότες έστω και μια μικρή αύξηση, με την ταυτόχρονη διατήρηση των υπαρχόντων όρων εργασίας"», κάτι που αποδεικνύεται και από τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Παράνομη και αντεργατική η ΣΣΕ

Η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ και το νέο προεδρείο καλεί όλα τα Σωματεία, κλαδικά και επιχειρησιακά, να μην αποδεχτούν την κατάπτυστη κλαδική Σύμβαση που υπέγραψε το προηγούμενο, εργοδοτικό προεδρείο, καθώς δεν έχει καμία ισχύ, είναι παράνομη.

Με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων, με επιτόπου Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, να την απορρίψουν, να παλέψουν να μην εφαρμοστεί στην πράξη. Να διεκδικήσουν τώρα μαζί με την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου και το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα διασφαλίζει τους μέχρι τώρα όρους αμοιβής και εργασίας, αλλά και αυξήσεις που να καλύπτουν τουλάχιστον ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειές τους. Προϋπόθεση για να οργανωθεί ο αγώνας για αξιοπρεπείς μισθούς και όρους δουλειάς είναι να απομονωθούν από τους εργαζόμενους σε όλους τους τόπους δουλειάς οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΟΣΝΙΕ.

Αυτό αποδεικνύεται και από ανακοίνωσή τους για τη ΣΣΕ - σφαγείο, όπου με θράσος πληροφορούν τους εργαζόμενους, πως «δεν έφτασε δα και η συντέλεια του κόσμου!». Σαν γνήσιοι εκπρόσωποι των εργοδοτών αξιοποιούν - στην ίδια ανακοίνωση - το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών για να δικαιολογήσουν την προδοτική ΣΣΕ, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι ψήφισαν... την τρόικα: «Το 96% των εργαζομένων, τουλάχιστον - και όχι μόνο - έχουν αποφασίσει να ζουν και να εργάζονται μέσα στο περιβάλλον της ΕΕ, σεβόμενοι τους νόμους και τους κανόνες της, προσπαθώντας βέβαια άλλους να τους αλλάξει και άλλους να τους καταργήσει προς το συμφέρον του συνόλου της εργατικής Τάξης». Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ανατρέψουν την αντεργατική νομοθεσία της κυβέρνησης και της ΕΕ, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, όμως στέκεται απέναντί τους και γι' αυτό πρέπει με δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες οι εργαζόμενοι να απαλλαγούν από δαύτους και οι ίδιοι να υπερασπιστούν «με τα ίδια τους τα χέρια» τα δικαιώματά τους και την ικανοποίηση των αναγκών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μονοπαραταξιακό προεδρείο ναρκοθετεί τον αγώνα για την κλαδική Σύμβαση(2019-07-11 00:00:00.0)
Χέρι - χέρι εργοδοσία και συνδικαλιστική πλειοψηφία(2016-11-26 00:00:00.0)
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη(2014-11-15 00:00:00.0)
Δικάζονται αύριο συνδικαλιστές της ΟΣΝΙΕ(2014-02-25 00:00:00.0)
«Πάλεψε» για... μηδενικές αυξήσεις!(2011-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ