Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Με πρόσχημα τη «δημοκρατία» προωθεί μονοπωλιακά συμφέροντα

Το προφίλ του «ευαίσθητου» και «υπεύθυνου συμμάχου» προβάλλουν οι ΗΠΑ. Εδώ από το σόου της ΥΠΕΞ στη Σενεγάλη
Το προφίλ του «ευαίσθητου» και «υπεύθυνου συμμάχου» προβάλλουν οι ΗΠΑ. Εδώ από το σόου της ΥΠΕΞ στη Σενεγάλη
ΝΤΑΚΑΡ.--

Και τι δε θυμήθηκε χτες, δεύτερη μέρα της επίσκεψής της στη δυτικοαφρικανική Σενεγάλη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Μίλησε για ανθρώπινα δικαιώματα, μνημόνευσε τη «δημοκρατία» και την... ευημερία των αφρικανικών λαών, αλλά και την ανάγκη της «υπεύθυνης συμμαχίας» των αφρικανικών χωρών με ξένες δυνάμεις, ρίχνοντας τα «καρφιά» της σε άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία, τις οποίες ανταγωνίζεται στην αρένα της εκμετάλλευσης του τεράστιου φυσικού και ορυκτού πλούτου της υποσαχάρειας Αφρικής.

Μιλώντας στην οικονομική και πολιτική ελίτ της Σενεγάλης στην πρωτεύουσα, Ντακάρ, η Κλίντον είπε χαρακτηριστικά: «Η Αμερική θα στέκεται υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη και εάν θα ήταν ευκολότερο ή πιο προσοδοφόρο να κάνει τα στραβά μάτια για να διατηρήσει την εισροή πόρων».

Σε άλλο σημείο η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να δώσει εύσημα στην πολιτική ηγεσία της Σενεγάλης και στον νέο πρόεδρο Μάκι Σαλ, επισημαίνοντας πως είναι «η μόνη από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που δεν δοκιμάστηκε από πραξικοπήματα» σε αντιδιαστολή με τις πρόσφατες περιπτώσεις του Μάλι και της Γουινέας-Μπισάου... «Ηγέτες που αγκιστρώνονται στην εξουσία με κάθε κόστος, που καταπιέζουν τους αντιφρονούντες, που πλουτίζουν εαυτούς και τις οικογένειές τους σε βάρος των λαών τους, βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας» κατέληξε η Αμερικανίδα υπουργός.

Η Σενεγάλη είναι ο πρώτος σταθμός της 11ήμερης περιοδείας της Κλίντον σε επτά αφρικανικές χώρες όπως η Ουγκάντα, το Νότιο Σουδάν, η Κένυα, το Μαλάουι, η Ν. Αφρική και η Γκάνα. Πολλοί θεωρούν την περιοδεία της Κλίντον μία από τις τελευταίες (προ των επικείμενων αμερικανικών εκλογών του Νοέμβρη) απόπειρες της κυβέρνησης Ομπάμα να εντείνει τη δράση της και τις βλέψεις της στην υποσαχάρεια Αφρική, για την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ