Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Νέες σκληρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Κογκρέσο, όπως αναμενόταν, ενέκρινε το νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον του Ιράν, κυρίως στον πετρελαϊκό, στον πετροχημικό και το χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας αυτής, επειδή επισήμως η Τεχεράνη δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της εννοώντας το πυρηνικό της πρόγραμμα, που έχει γίνει το όχημα για την επιβολή, ακόμη και με επίθεση εάν χρειαστεί, των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων.

«Από τη στιγμή που ανέλαβα την εξουσία, παρουσίασα τις επιλογές που έχει η ιρανική κυβέρνηση: να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ή να υποστεί ολοένα και σημαντικότερες συνέπειες», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Στόχος των νέων αυτών κυρώσεων είναι να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει μηχανισμούς μέσω των οποίων θα πουλάει ιρανικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας το εμπάργκο που του έχει ήδη επιβληθεί. Παράλληλα, οι κυρώσεις αφορούν όχι μόνο το πετρέλαιο αλλά πλέον και την πώληση πετροχημικών προϊόντων, τη μεθανόλη και το ξυλόλιο. Στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά του Ιράν επιβάλλονται επίσης κυρώσεις και εναντίον δύο διεθνών τραπεζών που επέτρεψαν τη «μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση του ιρανικού πετρελαίου». Αυτές είναι η κινεζική τράπεζα «Κουνλούν» και η ιρακινή τράπεζα «Elaf Islamic Bank». Η Κίνα άμεσα ζήτησε από τις ΗΠΑ να άρουν την απόφαση τους για επιβολή κυρώσεων στην κινεζική τράπεζα, επικαλούμενη ότι έτσι «πλήττονται οι σινο- αμερικανικές σχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ