Τρίτη 31 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ

24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα. Απεργία, χτες, των τραπεζοϋπαλλήλων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τα «πωλητήρια»

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΑΤΕ στην Αθήνα

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΑΤΕ στην Αθήνα
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν, χτες, οι τραπεζοϋπάλληλοι της χώρας. Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και συνολικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργίας ώστε να δοθεί απάντηση στα σχέδια συγκυβέρνησης, τραπεζιτών και τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα σημάνουν απολύσεις και ακόμα χειρότερες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους.

Σε αυτό το πλαίσιο σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες και οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας, με την οποία άνοιξε ουσιαστικά ο «χορός των ιδιωτικοποιήσεων». Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ κλιμακώνουν τον αγώνα τους καθώς από σήμερα προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως αποφάσισε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων. Χτες, στο πλαίσιο της απεργίας στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αμέσως μετά τη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση προχώρησαν σε συνέλευση, προκειμένου να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Χτες βράδυ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συλλόγου, κατά τη διάρκεια του οποίου η ΕΣΑΚ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), έχοντας 170 υπογραφές εργαζομένων, ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για την καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Στην Πειραιώς και επισήμως η ΑΤΕ

Χτες, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε και τυπικά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του «υγιούς τμήματος» της Αγροτικής Τράπεζας έναντι τιμήματος 95 εκατ. ευρώ. Αυτά που αποκτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνουν 21,4 δισ. ευρώ στοιχεία παθητικού - εκ των οποίων 14,3 δισ. καταθέσεις, 6,7 δισ. διατραπεζικές υποχρεώσεις και 0,4 δισ. λοιπές υποχρεώσεις, και 14,7 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού - εκ των οποίων 10,6 δισ. χορηγήσεις μετά από προβλέψεις και 4,2 δισ. λοιπά στοιχεία ενεργητικού. Η διαφορά των 6,7 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς καταλαμβάνει στην εσωτερική αγορά μερίδιο καταθέσεων 19% και χορηγήσεων 16% σύμφωνα με στοιχεία του Μάρτη 2012 και ο δείκτης «χορηγήσεις προς καταθέσεις» διαμορφώνεται στο 124%. Η μεταβίβαση δεν περιλαμβάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με υποθήκη αγροτική γη, για τα οποία αναμένεται νομοθετική ρύθμιση.

Αναφορικά με τις τρεις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις «Δωδώνη», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ) και ΣΕΚΑΠ, πέραν της αρχικής ανακοίνωσης περί μεταβίβασής τους στο ΤΑΙΠΕΔ (ταμείο αποκρατικοποιήσεων), χτες δεν υπήρξε κάποια νέα εξέλιξη. Σχετικά με την ΕΒΖ πληροφορίες ανέφεραν ότι διαγωνισμός για την εκποίηση του ποσοστού που κατείχε η ΑΤΕ θα προκηρυχθεί άγονος ενώ η ΣΕΚΑΠ φαίνεται να πηγαίνει προς εκκαθάριση.

Σε χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας επαναλαμβάνεται η εξαίρεση των κρατικών τραπεζών από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης βάσει του μνημονίου καθώς και ότι ο πρόεδρός της, Γ. Προβόπουλος, θα παρουσιάσει στη Βουλή στις 3 Αυγούστου όλη τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ