Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Απολύσεις, διώξεις φρονημάτων και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις των εργαζομένων, αλλά και αγροτών εναντίον της κυβέρνησης Φράνκο, της κυβέρνησης του αντιπρόεδρου που ανέλαβε τα ηνία μετά το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της 22ας Ιουνίου εναντίον του εκλεγμένου προέδρου Φερνάντο Λούγκο.

Οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν διευρύνονται καθημερινά, διαμαρτυρίες τόσο συνδικάτων, του Μετώπου Αντίστασης Guasu, αλλά και ξένων αντιπροσωπειών κυρίως χωρών της Ενωσης της Αγοράς των Νότου (Mercosur) που έχουν μεταβεί στην Παραγουάη ενάντια στις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» της κυβέρνησης εναντίον εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για μαζικές, συνοπτικές απολύσεις εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων εξαιτίας της στήριξής τους στον πρόεδρο Λούγκο. Απολύσεις που βαπτίστηκαν «εκκαθάριση του δημόσιου τομέα» από δημοσιογράφους και συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που έχουν εγκατασταθεί στο προεδρικό μέγαρο έχοντας εξαπολύσει εκστρατεία προπαγάνδας για τη διασφάλιση του καθεστώτος Φράνκο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Prensa Latina».

Πρόκειται για πολιτικές διώξεις και φυσικά παράνομες απολύσεις, καταγγέλλουν τα συνδικάτα, διευκρινίζοντας ότι οι απολύσεις έχουν γίνει σε μία σειρά δημοσίων οργανισμών, όπως τη Γραμματεία Κοινωνικής Δράσης, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων και τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, καθώς και υπουργεία. Σειρά στις εκκαθαριστικές έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, «Itaipu» και «Yacyreta», καθώς η νέα διοίκηση που διόρισε το καθεστώς Φράνκο ανακοίνωσε ήδη εκατοντάδες απολύσεις.

Συμφωνίες με μονοπωλιακούς ομίλους

Οι απολύσεις και η αλλαγή της διεύθυνσης των υδροηλεκτρικών εργοστασίων έχουν βαρύνουσα σημασία υπό το σκεπτικό ότι με ταχύτατες διαδικασίες (fast track) το καθεστώς Φράνκο άνοιξε εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με την καναδική μεταλλευτική εταιρεία «Rio Tinto Alcan» (RTA) για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου στις όχθες του ποταμού Παρανά. Επανέναρξη που σύμφωνα με τον πρόεδρο Λούγκο, που είχε απορρίψει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, «είναι μία από τις πραγματικές αιτίες εκδήλωσης του πραξικοπήματος ενώ μία επικείμενη συμφωνία θα αποτελέσει σφοδρή παραβίαση της ενεργειακής κυριαρχίας της χώρας και των λαϊκών συμφερόντων», σύμφωνα με το «Bolpress». Σύμφωνα με επιστήμονες, η συμφωνία με την RTA θα σημάνει την αύξηση της φορολογίας για τους εργαζόμενους για τη χρηματοδότηση του σχεδίου και συνάμα για τη χρηματοδότηση της ενέργειας που θα δαπανά η εταιρεία τουλάχιστον για τρεις δεκαετίες καθώς η RTA θα καταναλώνει ενέργεια όσο 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως. Το αντάλλαγμα της λεόντιας συμφωνίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι «η δημιουργία 1.250 θέσεων εργασίας».

Εκτός όμως από τις διαπραγματεύσεις με την RTA, το καθεστώς Φράνκο έχει αρχίσει τις διαπραγματεύσεις και με την «Monsanto» για την επέκταση της παρουσίας στην Παραγουάη, για τη διεύρυνση της παραγωγής μεταλλαγμένης σόγιας, που αποτελεί και «μονοκαλλιέργεια», η οποία θα επιδεινώσει ήδη την κρίση που συντελείται στην ύπαιθρο όπου χιλιάδες αγρότες βρίσκονται κυριολεκτικά υπό διωγμό καθώς μόλις το 2% του πληθυσμού ελέγχει το 80% όλης της γης και όχι μόνο της αγροτικής.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει την έκρηξη των ακτημόνων αγροτών (carperos) που ήδη έχουν ξεκινήσει τις καταλήψεις γης στη ζώνη Νασουντάι στα ανατολικά της χώρας, διαμαρτυρόμενοι και καταγγέλλοντας επίσης τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Γης και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (Indert) Λουίς Ορτιγκόσα, για δόλια παραποίηση των στοιχείων απογραφής των ακτημόνων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των Carperos Φεντερίκο Αγιάλα, που τόνισε ότι η δράση της αστυνομίας και του στρατού, που συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον των καταλήψεων από τους ακτήμονες και, μέσω αυτής της καταστολής, της διαγραφής χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών από τους καταλόγους, στοχεύει στην υφαρπαγή ων δικαιωμάτων που έχουν κατακτήσει, δηλαδή των δικαιωμάτων τους επί της γης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ