Σάββατο 28 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Περιοδεία υπουργού Αμυνας σε Αφρική - Μέση Ανατολή

Θα επισκεφτεί την Τυνησία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΑΚΑΡ.--

Επιστροφή, για άλλη μία φορά, στον τόπο του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος στη Μέση Ανατολή για τον επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα, που αναμένεται να καταφτάσει από αύριο στην περιοχή. Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης διόλου τυχαία δεν είναι καθώς τα κύρια μέτωπα του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι ανοικτά και σε κρίσιμη καμπή, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράν. Ειδικά για τη Συρία, τα σχέδια είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν την κλιμάκωσή τους.

Ο Πανέτα θα επισκεφτεί αρχικά την Τυνησία και την Αίγυπτο, «για να στηρίξει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», αυτό που στήθηκε και πλασαρίστηκε ως «Αραβική άνοιξη», που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο αναγκαίος αστικός εκσυγχρονισμός ώστε νέες μερίδες της αστικής τάξης να φέρουν σε πέρας τις σύγχρονες απαιτήσεις κερδοφορίας των ντόπιων και πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων και βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες λαϊκών στρωμάτων. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ που δήλωσε αναφερόμενος στις εξελίξεις σε Τυνησία και Αίγυπτο ότι προσφέρουν «νέες ευκαιρίες για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας», δηλαδή και νέα πεδία για τα αμερικανικά μονοπώλια του χώρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Αίγυπτο ο Πανέτα κατά τη δεύτερη επίσκεψή του από τον περασμένο Οκτώβρη θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και φυσικά με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) Χουσέιν Ταντάουι.

Κατόπιν, ο Πανέτα θα μεταβεί στο Ισραήλ και την Ιορδανία για «συναντήσεις με τους συμμάχους μας που μοιράζονται τις ανησυχίες μας για τη Συρία και το Ιράν». Ο Λιτλ δεν παρείχε λεπτομέρειες όσον αφορά τον κύκλο των συναντήσεων που θα έχει ο Πανέτα την επόμενη βδομάδα στο Ισραήλ και την Ιορδανία, εντούτοις τόνισε ότι το Πεντάγωνο «εκπονεί προσεκτικά σχέδια όσον αφορά τις επιλογές για τη Συρία», ενώ κατέληξε ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι «ομάδες με σχέσεις με την Αλ Κάιντα έχουν σημαντική παρουσία στη Συρία», κάτι που έχει καταγγείλει η συριακή κυβέρνηση και τις προηγούμενες ημέρες και η κυβέρνηση του Ιράκ μετά το μπαράζ των πολύνεκρων επιθέσεων σε 14 πόλεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 116 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες.

Διεύρυνση της στρατιωτικής ανάμειξης στην υποσαχάρια Αφρική

Μπορεί στη Συρία οι ΗΠΑ να «μη βλέπουν» τη δράση του Νο1 εχθρού της εθνικής ασφάλειάς τους, την ...Αλ Κάιντα, για ευνόητους λόγους, ωστόσο τον βλέπουν παντού στο Μαγκρέμπ (Βόρεια Αφρική) και την ευρύτερη υποσαχάρια Αφρική.

Η οργάνωση AQIM (Al-Qaeda in the Islamic Maghreb), δηλαδή Αλ-Κάιντα στην Ισλαμική Δύση, είναι η πλουσιότερη από τις ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται τώρα στις ερημικές περιοχές του Βορείου Μαλί (Βορειοδυτική Αφρική), αλλά και το πλουσιότερο παρακλάδι της ίδιας της Αλ Κάιντα, τόνισε ο στρατηγός Κάρτερ Χαμ, επικεφαλής της αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης της Αφρικής (AFRICOM), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σενεγάλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ