Αντιμέτωπα με τη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, τους ασήκωτους φόρους και τα άλλα βαριά χαράτσια ξαναβρίσκονται τα λαϊκά στρώματα. Ξεπερνά τα 2.000 ευρώ, κατά μέσο όρο, η πρόσθετη πληρωμή που προκύπτει από την 5η παρτίδα με τα πολυεκκαθαριστικά σημειώματα που αποστέλλουν στα λαϊκά σπίτια μέσα στις ερχόμενες μέρες. Στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και μέσα σε αυτό το μήνα, μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα ταχυδρομήσουν και τα χαρατσόχαρτα στη λαϊκή κατοικία, που για φέτος θα πληρωθούν σε 5 διμηνιαίες δόσεις, θα τρέχουν δηλαδή ταυτόχρονα με τις επίσης ασήκωτες δόσεις των εκκαθαριστικών που αφορούν στα διαλυμένα εισοδήματα του 2011, στα χαράτσια για τη λεγόμενη «αλληλεγγύη» και «επιτηδεύματος» για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη συνολική εκκαθάριση περίπου 2,7 εκατ. φορολογικών δηλώσεων, από τα οποία προκύπτουν τα παρακάτω:
- Καθένας από τους 1,9 εκατ. παραλήπτες των πρώτων χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρώνει κατά μέσο όρο πρόσθετο φόρο από 1.690 ευρώ, που μπορεί να πληρωθεί μέχρι και σε τρεις μηνιάτικες δόσεις.
- Περισσότεροι από 2 στους 3 (69%) φορολογούμενοι παραλαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό έναντι 2 στους 10 (20%) που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις!
- Κοντά στα 4 εκατ. νοικοκυριά θα κληθούν φέτος να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και άλλα χαράτσια. Πέρσι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος από αυτούς είτε είχαν επιστροφή φόρου είτε μηδενικό εκκαθαριστικό.
- Ο καθαρός φόρος που θα περάσει στο κρατικό ταμείο (μετά τις τυχόν επιστροφές που φέτος έχουν εξαϋλωθεί) φτάνει ήδη στα 3,1 δισ. ευρώ, ποσό που ήδη έχει ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε πέρσι στο σύνολο της εκκαθάρισης και που αφορούσε σε 5,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.
- Στα 6,5-7 δισ. ευρώ προδιαγράφονται για φέτος (στο σύνολο των δηλώσεων) οι πρόσθετοι φόροι που βεβαιώνονται με τα εκκαθαριστικά από 1,1 δισ. ευρώ πέρσι με το ποσοστό της διόγκωσης να προδιαγράφεται στο 600%!!!
- Από τα 3,1 δισ. ευρώ που μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη τα 2,4 δισ. ευρώ αφορούν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, τα 665,7 εκατ. ευρώ το χαράτσι της «αλληλεγγύης» και τα 95,2 εκατ. ευρώ το χαράτσι επιτηδεύματος.
Η απογείωση της φορο-εξαχρείωσης που συντελείται με τα φετινά εκκαθαριστικά έχει να κάνει με τους εφαρμοστικούς νόμους, τη διάλυση του αφορολόγητου ορίου (5.000 από 12.000 ευρώ), όπως και των εκπιπτόμενων δαπανών για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων για α' κατοικία κ.ά.). Από φέτος, με το κόλπο των λεγόμενων τεκμηρίων διαβίωσης μαζικές διαστάσεις παίρνει το χαράτσωμα ανέργων, οικονομικών ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών, με εισοδήματα κατά πολύ χαμηλότερα όχι μόνο από τα όρια της επίσημης φτώχειας, αλλά και από το επίσημο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Μέρα με τη μέρα θεριεύουν οι δυσκολίες των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου και είναι απόλυτα φανερό ότι οι φόροι που «βεβαιώνονται» από το φορο-εισπρακτικό μηχανισμό είναι πρακτικά αδύνατο να πληρωθούν από μεγάλη μάζα φορολογουμένων. Είναι απόλυτα βέβαιο πως και οι εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία θα απογειωθούν σε νέα ύψη. Ετσι το υπουργείο Οικονομικών θα κλιμακώσει τους εκβιασμούς και τις απειλές, για την ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως με κατάσχεση του μισθού και της σύνταξης απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.