Τετάρτη 18 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ακονίζουν τα μαχαίρια οι πολυεθνικές φαρμάκου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα μαχαίρια τους ακονίζουν ήδη οι πολυεθνικές τώρα που η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί βασική προτεραιότητα για κυβέρνηση και τρόικα, ενώ βασικό εργαλείο γι' αυτό είναι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και η ευρεία χρήση των γενόσημων φαρμάκων. Ετσι λοιπόν, η επιχείρηση «Watson» (μία από τις κορυφαίες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες - συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων, βάσει συνταγογραφήσεων, φαρμακευτικών εταιρειών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με οικονομικές ιστοσελίδες) εξαγόρασε τον περσινό Μάη εταιρεία του κλάδου με έδρα την Ελλάδα που, εκτός από τη μονάδα ετήσιας παραγωγής 1,3 δισ. δισκίων, είχε ήδη ξεκινήσει την ανέγερση υπερσύγχρονου εργοστασίου στο Σχηματάρι (αναμένεται να λειτουργήσει το 3ο τρίμηνο του 2012) με δυνατότητα παραγωγής 3-5 δισ. δισκία ετησίως.

Με την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας, ο αμερικάνικος κολοσσός αποκτά πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που μέχρι πέρυσι δεν είχε. Μάλιστα, η εταιρεία που εξαγοράστηκε από τη «Watson», μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, είχε εξασφαλίσει περισσότερες από 600 άδειες κυκλοφορίας σε Ευρώπη, Νότια Αφρική, Καναδά, Μέση Ανατολή και Ασία. Ταυτόχρονα έκανε εξαγωγές σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία και Πολωνία που αποτελούν σχεδόν το 80% των συνολικών της εσόδων.

Δε ξέρουμε αν για τη συγκεκριμένη πολυεθνική θα είναι προτεραιότητα η παραγωγή και χρήση γενοσήμων φαρμάκων με βάση την ασφάλεια των ασθενών και τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας τους. Το σίγουρο είναι πάντως πως τρίβει τα χέρια της για το γεγονός ότι (και) στην Ελλάδα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνει το φάρμακο... εμπόρευμα, διαφορετικά τα κέρδη και οι επενδύσεις των πολυεθνικών θα διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, μηχανές κτλ. θα μπορούσαν να τεθούν στην πραγματική υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ