Πέμπτη 5 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τριβές μεταξύ «αντιπολιτευόμενων οργανώσεων»

Φουντώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η σύνοδος των οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης που πραγματοποιήθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που τις στηρίζουν και ζητούν μετ' επιτάσεως να σχηματιστεί ένα ενιαίο σώμα έκφρασης της αντιπολίτευσης, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί απέναντι στο καθεστώς Ασαντ, όπως έγινε π.χ. με το Μεταβατικό Συμβούλιο στη Λιβύη. Μετά την μη συμμετοχή του βασικού ενόπλου τμήματος της αντιπολίτευσης, του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», αποχώρησε η οργάνωση «Επιτροπή Γενικής Επανάστασης» που πρόσκειται σε αυτόν και τελικά χθες αποχώρησε και το «Εθνικό Κουρδικό Συμβούλιο» επειδή δεν έγινε δεκτή η θέση του να αναγνωριστεί ως μειονότητα ο κουρδικός πληθυσμός.

Οσοι δε έμειναν, κατέληξαν σε μια σειρά επιμέρους γενικόλογα ντοκουμέντα για το πώς αντιλαμβάνονται την «πολιτική μετάβαση» ή το πώς «θα αναμορφωθεί ο στρατός, το κράτος κλπ.» ενώ φέρονται να συμφώνησαν σε ένα «πλαίσιο πολιτικής μετάβασης» που αναφέρεται σαφώς σε ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ. Δεν συμφώνησαν, όμως, στο σχηματισμό ενιαίου σώματος εκπροσώπησης λόγω πολλαπλών διαφωνιών: από το τι είδους εξουσίες θα έχει μέχρι το ποιοι θα το αποτελούν.

Η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων που συμμετέχουν στους «Φίλους της Συρίας» και αναμένεται να συνεδριάσουν στο Παρίσι την Παρασκευή. Ετσι, επανήλθαν στην επιφάνεια οι γνωστές ενδο-ιμπεριαλιστικές πιέσεις, με τους υπουργούς Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας να πιέζουν τη Μόσχα «να συνειδητοποιήσει τάχιστα ότι δεν έχει αποτέλεσμα να στηρίζει τον Ασαντ». Από την άλλη, ο στρατηγός Μουντ, που είναι επικεφαλής των παρατηρητών, σε μια σπάνια έκφραση άποψης για τις διπλωματικές εξελίξεις, επέκρινε όσους «συνεδριάζουν διαρκώς σε ακριβά ξενοδοχεία, ενώ στο συριακό έδαφος το αίμα ρέει».

Εντός Συρίας, συγκρούσεις σημειώνονταν σε διάφορα σημεία και στο προάστιο Ντούμα της Δαμασκού. Σε μια άλλη εξέλιξη οι τουρκικές αρχές, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τις σορούς των δύο πιλότων του μαχητικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε πριν από δύο βδομάδες από την συριακή αεράμυνα, καθώς είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας. Οι σοροί βρίσκονται σε θαλάσσια περιοχή με μεγάλο βάθος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ