Σάββατο 9 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 62
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ο Λένιν για τις «Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και εντελώς - από την άποψη του βάθους και της ουσίας της ανάλυσης - επίκαιρο κείμενο του Β. Ι. Λένιν «Για τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1-3 μ.μ. στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Το ΚΚΕ έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για την πολιτική του απέναντι στην ΕΕ, και για το κατά πόσο αυτή αποτελεί «νομοτελειακή αναγκαιότητα», όπως υποστηρίζουν οι διάφοροι απολογητές της.

Η συζήτηση αυτή έχει «ανοίξει» από τότε που ο καπιταλισμός πέρασε από το προμονοπωλιακό του στάδιο στο μονοπωλιακό και από τις αρχές του 20ού αιώνα οι κομμουνιστές είχαν να αντιμετωπίσουν τέτοιες απόψεις.

Σε αυτές τις απόψεις ακριβώς, ήρθε να απαντήσει το άρθρο του Β. Ι. Λένιν «Για το σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σοτσιαλντεμοκράτ» στις 23 Αυγούστου 1915.

Το «κλειδί» της απάντησης του Β. Ι. Λένιν στο σύνθημα αυτό, είναι το ότι προσεγγίζει το εν λόγω σύνθημα από την άποψη του οικονομικού του περιεχομένου και της οικονομικής του σημασίας στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, όπου και αποδεικνύει ότι σε καπιταλιστικές συνθήκες οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης είναι είτε απραγματοποίητες, είτε αντιδραστικές.

Αποδεικνύοντας ότι μέσα σε καπιταλιστικές συνθήκες οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης θα σήμαιναν μια συμφωνία για το μοίρασμα της λείας, και βασιζόμενος στο νόμο της ανισόμετρης ανάπτυξης, ο Λένιν τονίζει ότι «το μοίρασμα δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, παρά "σύμφωνα με τη δύναμη" που αλλάζει με την πορεία της οικονομικής εξέλιξης» και επισημαίνει ότι «στις συνθήκες του καπιταλισμού, δεν μπορεί να υπάρχουν άλλα μέσα για την αποκατάσταση από καιρό σε καιρό της παραβιασμένης ισορροπίας, εκτός από τις κρίσεις στη βιομηχανία και τους πολέμους στην πολιτική».

Χωρίς να αποκλείει προσωρινές συμφωνίες ανάμεσα σε καπιταλιστές ή σε καπιταλιστικά κράτη, ο Λένιν τονίζει ότι «με αυτήν την έννοια μπορούν να δημιουργηθούν οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης με μόνο σκοπό να πνίξουν από κοινού τον σοσιαλισμό στην Ευρώπη και να περιφρουρήσουν τα λάφυρά τους».

Ο Β. Ι. Λένιν επισημαίνει επίσης ότι το εν λόγω σύνθημα θα μπορούσε να προκαλέσει τη λαθεμένη ερμηνεία ότι είναι αδύνατη η νίκη του σοσιαλισμού σε μια μόνη χώρα, τη λαθεμένη ερμηνεία για τη στάση αυτής της χώρας απέναντι στις υπόλοιπες.

«Η ανισόμετρη οικονομική και πολιτική ανάπτυξη είναι απόλυτος νόμος του καπιταλισμού. Από δω βγαίνει πως είναι δυνατή η νίκη του σοσιαλισμού στην αρχή σε λίγες ή ακόμη και σε μία μονάχα, χωριστά παρμένη, καπιταλιστική χώρα. Το νικηφόρο προλεταριάτο αυτής της χώρας, απαλλοτριώνοντας τους καπιταλιστές και οργανώνοντας στη χώρα του τη σοσιαλιστική παραγωγή, θα ορθωνόταν ενάντια στον υπόλοιπο κόσμο, τον καπιταλιστικό κόσμο, παίρνοντας μαζί του τις καταπιεζόμενες τάξεις των άλλων χωρών», υπογραμμίζει ο ηγέτης του παγκόσμιου προλεταριάτου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ