Πέμπτη 31 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Με τις ευλογίες της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας

Να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Ελλάδας τον καλεί ο πρόεδρος της «σοσιαλιστικής» ευρωομάδας

Ετοιμη να υποδεχτεί στους κόλπους της τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι η ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Χ. Σβόμποντα να τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του στη διακυβέρνηση, προτρέποντάς τον «να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Ελλάδας». Διεμήνυσε επιπλέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, για την οποία η ευρωενωσιακή αντιλαϊκή στρατηγική είναι ιερή κι απαραβίαστη.

Ο Χ. Σβόμποντα ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία, μαζί με τον Γ. Γκίζι, πρόεδρο του γερμανικού κόμματος «De Linke», αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Τάχτηκε υπέρ των «κοινωνικά ισορροπημένων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα», όπου «ο δημόσιος τομέας πρέπει να μικρύνει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας θα είναι διαλλακτικότερος». Αλλωστε, όπως είπε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, συναντήθηκε με συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ, από τους οποίους διατυπώθηκαν «ρεαλιστικότερες προσδοκίες».

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο Χ. Σβόμποντα ήταν κατηγορηματικός: «Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει ένα δύσκολο αλλά σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η εφαρμογή του προγράμματος είναι απαραίτητη (...) αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες (...) Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να διατυπώσει μια σαφή και ρεαλιστική στρατηγική για το πώς σκοπεύει να κρατήσει τη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη και ποια είναι η μεταρρυθμιστική του ατζέντα για την Ελλάδα. Δεν φθάνουν οι γενικές διακηρύξεις και οι συναντήσεις με αριστερούς ηγέτες. Εχει την ευκαιρία να γίνει σαφέστερος και θα έπρεπε να το πράξει πριν από τις εκλογές του Ιουνίου».

Ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του, στο περιοδικό «Στερν» παραδέχτηκε τον κίνδυνο να κλείσει η κάνουλα των δανείων για την Ελλάδα, τον οποίο ωστόσο προσπέρασε μιλώντας «για μια πιθανότητα που θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη». Υπερασπίστηκε σθεναρά την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αλλά και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα και ξιφούλκησε κατά των «διεφθαρμένων και ανίκανων κυβερνήσεων» πλασάροντας τον ΣΥΡΙΖΑ για αδιάφθορο και ικανό να ασκήσει αποτελεσματικά τη διαχείριση προς όφελος των αστών. Αυτή τους την επιδίωξη μάλιστα είχε το θράσος να την παρομοιάσει με όσα συμβαίνουν «μόνο σε επαναστατικούς καιρούς»!

Δυο μέρες πριν, ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στα ρώσικα μονοπώλια να αξιολογήσουν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, διαμηνύοντάς τους ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να διευκολύνει τις μπίζνες τους. «Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις» ανέφερε και πρόσθεσε «αναμφίβολα η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί προτεραιότητά μας». Ο Αλ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της αγροτικής βιομηχανίας και του τουρισμού».

Προεκλογικά «προξενιά»

Χτες ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με την Λ. Κατσέλη για να ανακοινώσουν λίγο μετά τη συνεργασία τους. Οπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, συμφώνησαν ότι το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών «είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη με ένα λαό που θα ζει με αξιοπρέπεια». Συμφώνησαν, επίσης, να βάλουν από κοινού πλάτες για να ξελασπώσουν την πλουτοκρατία, με την εφαρμογή ενός «εθνικού σχεδίου ανόρθωσης για την ανάπτυξη, την οικονομική και την κοινωνική, για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημοσιονομική εξυγίανση».

Για «προοδευτική κυβέρνηση» που θα διατηρήσει την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο μίλησε η Λ. Κατσέλη. Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της «Ελληνικής Οικολογικής Αριστεράς», γνωστοποιώντας αργότερα συνεργασία, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των «Οικολόγων - Πράσινων» που σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «οικολογικές προεκλογικές μεταγραφές χωρίς κανένα περιεχόμενο» και με στόχο να κρύψουν το κενό οικολογικών θέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ