Τρίτη 22 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προς συμφωνία νέων επιθεωρήσεων

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στην ιρανική πρωτεύουσα ταξίδεψε, χτες, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), Γιουκίγια Αμάνο, όπου συνομίλησε με υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους προκειμένου να καταλήξει σε μια οριστική συμφωνία - πλαίσιο για την επανάληψη των επιθεωρήσεων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Το ταξίδι του Αμάνο γίνεται μετά από μέρες εντατικών επαφών και διαβουλεύσεων ανάμεσα σε διπλωμάτες της ΔΕΑΕ και Ιρανούς συναδέλφους τους στην έδρα της Επιτροπής στη Βιέννη, των οποίων το περιεχόμενο δεν έχει γίνει γνωστό με ακρίβεια.

Εντούτοις, ο Αμάνο υποστήριξε, χτες, τόσο αναχωρώντας από τη Βιέννη όσο και μετά από τις πρώτες επαφές του στην Τεχεράνη, ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες των δύο πλευρών και ότι είναι «αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα της επίσκεψής του, εκτιμώντας ότι οι επαφές του έγιναν «σε καλή ατμόσφαιρα». Κατά πολλούς και μόνο το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ μεταβαίνει στο Ιράν σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει σχεδόν κλειστεί συμφωνία και χρειάζεται απλώς η επισημοποίησή της. Η ΔΕΑΕ πιέζει για διασφάλιση απρόσκοπτων επιθεωρήσεων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, σε όλη τη χώρα, και για απρόσκοπτη επαφή με επιστήμονες και αξιωματούχους που εμπλέκονται στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Προφανώς, η επίτευξη «προόδου» δεν είναι τυχαίο ότι επιτυγχάνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, μόλις λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίηση της δεύτερης συνάντησης, μετά από πολύ καιρό σιωπής, ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην ομάδα των «6» (τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα - και τη Γερμανία) με αντικείμενο ακριβώς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο φυσικά χρησιμοποιείται ως αφορμή για την περαιτέρω προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την απόκτηση του ελέγχου της πολύτιμης, γεωστρατηγικά και ενεργειακά, περιοχής της Ευρασίας, που συνοδεύονται φυσικά και από ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η νέα συνάντηση, μετά από αίτημα της Τεχεράνης, θα γίνει στη Βαγδάτη και έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη 23 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ