Τρίτη 22 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Μακελειό σε στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης

ΣΑΝΑ'Α.--

Λουτρό αίματος προκάλεσε καμικάζι που ανατινάχθηκε, χτες το πρωί, μέσα σε στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα της Υεμένης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, έχουν, μέχρι στιγμής, καταμετρηθεί τουλάχιστον 96 νεκροί στρατιώτες ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300, αρκετοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που γινόταν πρόβα ενόψει της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης για την 22η επέτειο της ένωσης της βόρειας με τη νότια (πρώην Λαϊκή Δημοκρατία) Υεμένη. Ο καμικάζι ενεργοποίησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του, λίγα λεπτά πριν φτάσουν στο σημείο ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΣ. Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου».

Ουσιαστικά, πρόκειται για αντίποινα στην εκτεταμένη επιχείρηση που ο στρατός της χώρας έχει εξαπολύσει σε βάρος των μαχητών της οργάνωσης στη νότια επαρχία Αμπιγιάν προκειμένου ν' ανακτήσει τον έλεγχο της, που βρίσκεται στα χέρια των μουτζαχεντίν από πέρυσι το καλοκαίρι. Χτες, μόνο, έγινε γνωστό ότι σε συγκρούσεις στην Αμπιγιάν σκοτώθηκαν 33 μαχητές και 19 στρατιώτες, κοντά στην πόλη Τζάαρ, ενώ μία μέρα νωρίτερα άγνωστοι δολοφόνησαν έναν Αμερικανό εκπαιδευτή στην ευρύτερη περιοχή. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Ανσάρ αλ Σαρία» παρακλάδι της «αλ Κάιντα». Αναλυτές εκτιμούσαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν να στείλει μήνυμα πως «μπορεί να φτάσει παντού» και όχι να δολοφονήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους, κάτι που όπως φαίνεται θα μπορούσε να γίνει σήμερα κατά τη διάρκεια της παρέλασης, που είναι και σε ανοιχτό χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ