Παρασκευή 18 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Πέφτουν οι τιμές, αυξάνεται το κόστος

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το δωδεκάμηνο Μάρτη 2011 - Μάρτη 2012

Ακριβά πληρώνει η μικρομεσαία αγροτιά την καπιταλιστική κρίση, την πολιτική του μνημονίου και την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μέσα στο δωδεκάμηνο Μάρτη 2011 - Μάρτη 2012 οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα (δείκτης τιμών εκροών) μειώθηκαν κατά 9,9% και το κόστος παραγωγής για τα αναλώσιμα μέσα (δείκτης τιμών εισροών) αυξήθηκε αντίστοιχα κατά 3,5%. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι χρόνο με το χρόνο οι αγροτικές τιμές όλο και μειώνονται, ενώ το κόστος παραγωγής όλο και αυξάνεται, οδηγώντας τους μικρομεσαίους αγρότες στη φτώχεια και την απόγνωση.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η μεγαλύτερη μείωση στην τιμή παραγωγού για το διάστημα Μάρτης 2011 - Μάρτης 2012 είχαν οι πατάτες με 42,5% και στη συνέχεια τα κρεμμύδια με 35,3%, τα λάχανα με 34,6%, τα κουνουπίδια με 19,3%, οι ντομάτες με 17,6%, τα λεμόνια με 15,1%, τα μαρούλια με 12,5, τα πορτοκάλια με 9,9%, ενώ ακολουθεί μια σειρά ακόμα αγροτικών προϊόντων. Από την άλλη όσον αφορά στο κόστος παραγωγής, για το ίδιο διάστημα υπήρξε αύξηση κατά 18,1% στα καύσιμα θέρμανσης, 6,1% στα καύσιμα κίνησης, 11,6% στον ηλεκτρισμό και αυτές οι μεγάλες αυξήσεις είναι απόρροια του μνημονίου, ενώ επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στα λιπάσματα η αύξηση έφτασε το 14,8%. Εκτός αυτών η αγροτιά έχει και τα χαράτσια του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ και των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Ο ΟΓΑ μόνο αύξησε φέτος τις εισφορές μέχρι και 29%, ενώ το αγροτικό ρεύμα αυξήθηκε με το που μπήκε το 2012 κατά 20%.

Η ολέθρια πολιτική που ακολουθείται οδηγεί τους φτωχομεσαίους αγρότες σε απόγνωση, όπως και τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους. Πολλές χιλιάδες καταχρεωμένων μικρομεσαίων αγροτών είναι στον «αέρα» και κινδυνεύουν όχι μόνο να βγουν εκτός παραγωγής, αλλά και να χάσουν τα χωράφια τους, τα σπίτια τους, το βιος τους και να καταλήξουν άνεργοι και απόκληροι. Αυτό το μαύρο μέλλον τους επιφυλάσσουν ΚΑΠ, ΕΕ, ΔΝΤ, τρόικα και η πολιτική των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι φτωχομεσαίοι αγρότες καλούνται να οργανωθούν και να αντεπιτεθούν, να αποκρούσουν τη νέα θύελλα αντιλαϊκών - αντιαγροτικών μέτρων, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Η Ελλάδα μπορεί να έχει πλούσια αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική παραγωγή ικανή να θρέψει το σύνολο του πληθυσμού της και να αναπτύξει σχέσεις και εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε ισότιμη βάση με άλλες χώρες του κόσμου. Η φτωχομεσαία αγροτιά θα έχει όφελος αν παλέψει μαζί με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία με έξοδο από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο. Ετσι θα καλυφθούν οι ανάγκες του λαού μας σε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, με συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ