Τετάρτη 16 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ετεροβαρής συμφωνία εμπορίου κατά των μικρών αγροτών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε αντίθεση με τη διθυραμβική υποδοχή που έτυχε εκ μέρους της πολιτικής εξουσίας και της εγχώριας ολιγαρχίας η έναρξη της ισχύος της Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ - Κολομβία, χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι διαδήλωσαν ενάντια στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στην Μπογκοτά, όπου τη διαδήλωση διοργάνωσαν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CUT) και φοιτητικές οργανώσεις. Η CUT τονίζει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα έχει σφοδρές συνέπειες για τους αγρότες, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους καθώς αποδοχές και εργασιακά δικαιώματα θα συμπιεστούν. Σύμφωνα με μελέτη για τις «επιπτώσεις της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στην αγροτική οικονομία της Κολομβίας», των οργανώσεων Oxfam και της «Κοινωνίας των Πολιτών των ΗΠΑ, που δημοσίευσε χτες η κολομβιανή εφημερίδα «El Espectador» αναφέρει πολύ χαρακτηριστικό ότι το 70% των αγροτών της Κολομβίας (μικροί αγρότες) δηλαδή 1,36 εκατομμύρια οικογένειες θα χάσουν άμεσα το 16% των εισοδημάτων τους με την εφαρμογή της συμφωνίας. Παράλληλα, ερευνητές τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ήταν «ασύμμετρες» υπέρ των ΗΠΑ.

Η συμφωνία καταργεί την πλειονότητα των δασμών που επιβάλλουν οι δύο χώρες - κυρίως εκ μέρους της Κολομβίας των δασμών στα αμερικανικά αγροτικά και βιομηχανοποιημένα προϊόντα - και σταδιακά προβλέπεται η εξάλειψη όλων των δασμών. Σημειωτέον, η Κολομβία είχε μέχρι χτες αφορολόγητη πρόσβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα περισσότερα αγαθά, που βρίσκονται εδώ και χρόνια στα προγράμματα εμπορικού προτιμησιακού καθεστώτος των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι σε αρκετά προϊόντα διατροφής που παράγουν οι μικροί αγρότες να πέσει η τιμή (δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα φτηνότερα εισαγόμενα) και αυτό θα επιδεινώσει τις δύσκολες συνθήκες ζωής τους.

Ταυτόχρονα, οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

  • Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 19 τραυματίστηκαν στη διάρκεια ισχυρής έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε χτες σε λεωφορείο που κυκλοφορούσε σε εμπορική συνοικία της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά. Ο Κολομβιανός Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε ότι στόχος των βομβιστών ήταν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Λοντόνο, ο οποίος τραυματίστηκε, αλλά νοσηλεύεται εκτός κινδύνου...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ