Τετάρτη 16 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι τράπεζες σε ιδιώτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζεται να ξεφύγει από τη γενικολογία και να αναλύσει λίγο περισσότερο τις θέσεις του και τις ...ανατρεπτικές προτάσεις του, τότε αποκαλύπτεται ότι για όλα τα θέματα που τα στελέχη του εμφανίζουν με φιλολαϊκή χροιά, το κέντρο βάρους γέρνει προς την αντίθετη, την αντιλαϊκή πλευρά.

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι οι προτάσεις που υποτίθεται κάνουν για τις τράπεζες. Επικαλούμενοι τα δεκάδες δισεκατομμύρια που δίνονται από τα δημόσια, ουσιαστικά, ταμεία για τη στήριξη των τραπεζών, μιλούν για την ανάγκη ...«ελέγχου των τραπεζών», ενώ κάποιοι από αυτούς κάνουν λόγο ακόμα και για κρατικοποίηση κάποιων τραπεζών.

Η θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρωμένη όμως, παρουσιάζεται από τον Γ. Δραγασάκη, ειδικό του κόμματος για ζητήματα οικονομίας και οικονομικής πολιτικής, ο οποίος στη συνέντευξη που έδωσε στο «ΒΗΜΑ» δεν κρύβει τα λόγια του και σημειώνει:

«Τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπεται να καταβληθούν για την ανακεφαλαιοποίηση και διάσωση του τραπεζικού συστήματος, με το ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και εξ αντικειμένου τίθεται θέμα για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Πρέπει να συζητήσουμε τον τρόπο που θα γίνει ο δημόσιος έλεγχος, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος. Εμείς προκρίνουμε κάτι κοντά στο σουηδικό μοντέλο, όταν η χώρα κρατικοποίησε τις τράπεζες, τις τροφοδότησε με κεφάλαια, τις εξυγίανε, τις κατέστησε κερδοφόρες και τις πώλησε σε ιδιώτες».

Οπως και να διαβάσει κανείς την παραπάνω ρήση, η ουσία της είναι μία και μοναδική. Στην αρχή το κράτος δίνει κεφάλαια για τις τράπεζες και στο τέλος οι τράπεζες θα ανήκουν και πάλι σε ιδιώτες!!! Με δυο λόγια, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί το πλέον κλασσικό, γνωστό και στη δική μας χώρα, μοντέλο στήριξης των τραπεζικών ομίλων. Μετά τα δεκάδες δισεκατομμύρια που κέρδισαν οι τραπεζίτες, τη ζημιά που προκλήθηκε από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων την πληρώνει το δημόσιο, δηλαδή, ο λαός και αφού συμφωνηθούν οι όροι στήριξης των τραπεζών ανάμεσα στους τραπεζίτες και το δημόσιο, οι τράπεζες αφού εξυγιανθούν, αφού δηλαδή αποκτήσουν νέα κεφάλαια, ανήκουν και πάλι στους ιδιώτες...

Είναι φανερό ότι δε μιλάμε για επιλογές τυχαίων οπορτουνιστών. Εδώ έχουμε καραμπινάτη αντιγραφή των πλέον αντιδραστικών μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής προβληματικότητας επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και με μοναδικό στόχο τη σωτηρία των συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων και των αφεντικών τους.

Διαπιστευτήρια στην πλουτοκρατία

Τα εργασιακά, λαϊκά δικαιώματα και τους εργατικούς αγώνες στοχοποίησε ευθέως και πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά με τη χτεσινή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια να στείλει μήνυμα στην πλουτοκρατία και τους ξένους συμμάχους της ότι το κόμμα του μπορεί να φέρει σε πέρας τη «δουλειά». Με προκλητικό και θρασύτατο τρόπο ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι «απέναντί μας έχουμε όσους (...) υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όσους επί δεκαετίες έδιωχναν επενδύσεις κι έκλειναν επιχειρήσεις, όσους θέλουν ανοχύρωτες τις πόλεις και τις γειτονιές μας από τους λαθρομετανάστες, όσους αποκλείουν λιμάνια, διώχνουν τουρίστες, παραλύουν την οικονομική ζωή...». Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε επίδειξη πυγμής κατά των λαϊκών αγώνων, στοχοποιώντας κυρίως το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Σταθερά και με συνέπεια, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη, κρατά ανοικτά εχθρική στάση απέναντι στους εργατικούς αγώνες, ακριβώς γιατί η «ανάπτυξη» που επαγγέλλεται έχει ως προϋπόθεση την κατεδάφιση των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη φτηνή εργατική δύναμη. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς ήταν ο πολιτικός αρχηγός που δημόσια συνεχάρη τους απεργοσπάστες στη «Χαλυβουργία» και εγκωμίασε το συνδικαλισμό που βάζει πλάτες στην εργοδοσία για να πετύχει τους στόχους της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας. Ο διακηρυγμένος στόχος του «να τελειώσει η ηγεμονία των αριστερών ιδεών στην Ελλάδα» δε σημαίνει τίποτα περισσότερο από το να τελειώσουν οι εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα στις νέες εκλογές να στείλουν πιο βαθιά στον «πάτο» το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και ταυτόχρονα να προσπεράσει τα αναχώματα και να στηρίξει με την ψήφο του το κόμμα που θα πολλαπλασιάσει τη δύναμή του μετά την Κυριακή των εκλογών, το ΚΚΕ.

Αποκαλυπτικός για τη διαχείριση της εκμετάλλευσης

Αποκαλυπτικός ο Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο CNBC:

«Στόχος δικός μας είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου, εκτός από βάρβαρο είναι και αναποτελεσματικό (...) Αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι απαιτείται μια άλλη συνταγή σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση (...) Εμείς θέλουμε καταρχήν να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να πείσουμε τους ηγέτες της ΕΕ ότι ακολουθούν μια λάθος συνταγή (...) Να κάτσουμε στο τραπέζι να κουβεντιάσουμε για ένα άλλο πρόγραμμα για το καλό όλων μας. Ενα πρόγραμμα που θα έχει ως πυλώνα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Αν, τελικά, δεν τους πείθαμε, ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν τελικά πολύ δύσκολα».

«Η ανταγωνιστικότητα είναι ένα μέγεθος που επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες πέραν του εργασιακού κόστους, επηρεάζεται φυσικά και από τους μισθούς, αλλά όχι μόνο από τους μισθούς».

«Στην Ελλάδα, ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε και δυστυχώς, πρέπει να κάνουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποκτήσουμε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις».

«Εμείς πιστεύουμε ότι για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει οι τράπεζες να λειτουργήσουν ως μοχλός για την ανάπτυξη (...) Δεν μιλάμε για ένα σχέδιο κρατικοποίησης, όπου όλες οι τράπεζες θα ανήκουν σε έναν άνθρωπο και αυτός θα αποφασίζει. Οχι».

Για όποιον έχει ακόμα αμφιβολίες ως προς την πολιτική που προτίθεται να ασκήσει. Για όποιον ακόμα πιστεύει ότι έχει πρόθεση και διάθεση να καταγγείλει το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Ανθρακες ο θησαυρός. Καλό θα είναι να το καταλάβουν εγκαίρως όσοι πίστεψαν τις αυταπάτες που καλλιέργησε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην ΕΕ

Τις μέρες που ακολούθησαν μετά τις εκλογές, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πιεζόμενα και από την ανάγκη να δείξουν ότι το κόμμα τους διαθέτει πρόταση διακυβέρνησης και διεξόδου από την κρίση εντός της ΕΕ, αναγκάστηκαν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι στις εξαγγελίες τους, απ' ό,τι προεκλογικά, όταν με γενικόλογα συνθήματα και «αντιμνημονιακή» ρητορεία, προσπαθούσαν να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο. Το διάστημα αυτό, αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο μνημόνιο, στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί έως σήμερα, στην «κρατικοποίηση» των τραπεζών, στη διαχείριση του χρέους και πάει λέγοντας. Ο λόγος των στελεχών του βρισκόταν σε αντίθεση με όσα έλεγαν προεκλογικά, ενώ δεν έλειψαν και αντιφάσεις ανάμεσα σε αυτά που έλεγε ο ένας ή ο άλλος εκπρόσωπός του για το ίδιο θέμα.

Τα παραδείγματα πολλά: Προεκλογικά έλεγαν για ακύρωση του μνημονίου, μετεκλογικά για επαναδιαπραγμάτευση της στρατηγικής του. Προεκλογικά μιλούσαν για ακύρωση των μέτρων που προβλέπονται για τον Ιούνη, μετεκλογικά διαβεβαίωναν ότι δε θα προχωρήσουν σε καμία μονομερή ενέργεια. Προεκλογικά υπόσχονταν κρατικοποίηση των τραπεζών, μετεκλογικά διαβεβαίωναν ότι το σχέδιό τους για τις τράπεζες έχει συνάφεια με αυτά που λέει το ΔΝΤ. Προεκλογικά έλεγαν για αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους, μετεκλογικά μίλησαν για υποχρεωτικό δάνειο από τους ...υψηλόμισθους των 20.000 ευρώ και για επίκληση του πατριωτισμού των εφοπλιστών, προκειμένου να συνεισφέρουν στον κρατικό κορβανά με μια έκτακτη εισφορά!

Από πού πηγάζουν αυτές οι αντιφάσεις; Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική υπεράσπισης της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων. Δε θέλει ρήξη με την ΕΕ και αντιλαμβάνεται τους καπιταλιστές σαν μοχλό της ανάπτυξης που υπερασπίζεται, όπως και όλα τα άλλα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ. Αυτή η στρατηγική αποτυπώνεται στο κυβερνητικό του πρόγραμμά που είναι πρόγραμμα διαχείρισης. Το σύστημα όμως έχει πολλά κόμματα να ασκήσουν διαχείριση. Αρα, τι τα θέλει τα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ; Τα χρειάζεται για να μπορεί να ενσωματώνει τη λαϊκή αγανάκτηση, όταν αυτή ξεφεύγει από τον έλεγχο των παραδοσιακών αστικών κομμάτων και κινδυνεύει να μπει σε ριζοσπαστικά κανάλια.

Ετσι εξηγούνται οι «αντιφάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνονται ολοένα και πιο φανερές, όσο ο ρόλος του αναβαθμίζεται στο σύστημα της αστικής διαχείρισης. Με «αριστερή» ρητορεία και ριζοσπαστικά συνθήματα, προσπαθεί να εγκλωβίσει το λαό στην ίδια στρατηγική που υπηρετούν και τα αστικά κόμματα, καλλιεργώντας του την ψευδαίσθηση ότι λέει κάτι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και ότι κάτι διαφορετικό θα κάνει αν κυβερνήσει. Πρόκειται για αυταπάτες, αφού τα όρια του προγράμματος κάθε κόμματος καθορίζεται από τη στάση του απέναντι στα μονοπώλια και την ΕΕ. Οσους λαγούς και πετραχήλια κι αν τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έρθει στο διά ταύτα, οι αποφάσεις του θα είναι στα όρια της αντιλαϊκής ΕΕ, στην οποία ομνύει και εντός του ρεαλισμού των μονοπωλίων, τα οποία αναγνωρίζει. Αυτά πρέπει να έχει κατά νου ο λαός, πηγαίνοντας προς την κάλπη, για να μην επιτρέψει με την ψήφο του να δηλητηριαστεί το κίνημα με αυταπάτες και απογοήτευση, που θα το γυρίσουν χρόνια πίσω. Ακόμα πιο κάτω η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλαγή της ψήφου για ισχυρό ΚΚΕ, είναι η επιλογή που απαντάει στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Είτε με το φόβο είτε με την αυταπάτη...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ε, ΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, έχουμε ξανά εκλογές. Γιατί άραγε να είναι ...τόσο κακό αυτό; Αν πιστέψουμε όλους αυτούς που δημοσιολογούν από χτες, πάθαμε κάποια ζημιά και δεν το έχουμε καταλάβει! Μας συνέβη κάτι τρομερό.

Κάνουν κακό στην οικονομία - μας λένε - δημιουργούν ρευστό πολιτικό σκηνικό, προκαλούν ανασφάλεια, φοβίες, άγχος, αγωνία. Πάλι καλά που δε μας είπαν πως προκαλούν πονοκέφαλο, διάρροια και μεταδοτικές ασθένειες.

Προφανώς πιστεύουν ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια που ...δεν είχαμε εκλογές κανείς δεν είχε πρόβλημα στη χώρα, κανείς δεν αγχωνόταν και η οικονομία πήγαινε από το καλό στο καλύτερο.

Τι στην πραγματικότητα συμβαίνει; Απλούστατα έχουν μία έμφυτη ...αντιπάθεια για οτιδήποτε εμπλέκει το λαό. Δεν τον θέλουν μέσα στα πόδια τους...!

Ακόμα και όταν πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία με καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο και με το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης πανέτοιμα να υποστηρίξουν για μία ακόμη φορά κάθε λογής «ευρωμονόδρομο», με τρομοκρατία και παραπληροφόρηση.

Ομως αν νιώθουν άβολα με ένα λαό που απλά θα πάει στην κάλπη να ψηφίσει, φανταστείτε την κατάστασή τους απέναντι σε ένα λαό που διεκδικεί, απαιτεί και παλεύει για τα δικαιώματά του και μια καλύτερη ζωή. Αυτό πραγματικά τους αποσυντονίζει.

Γι' αυτό θα αξιοποιήσουν τις επερχόμενες εκλογές για να το εμποδίσουν. Τούτη τη φορά μάλιστα είναι πιο ξεκάθαρες οι συνταγές τους. Είτε ο φόβος (βοήθεια, θα μας βγάλουν από την Ευρωζώνη!!!) είτε οι αυταπάτες (θα διαπραγματευτούμε με την Ευρωζώνη για να γίνει φιλολαϊκή).

ΚΑΙ ...ΠΟΛΥ ΑΡΓΗΣΕ εν τω μεταξύ ο Β. Σόιμπλε να κάνει τις ...αναμενόμενες δηλώσεις του! Κατά τη γνώμη του, λοιπόν, δεν έχουμε εκλογές μπροστά μας, αλλά «δημοψήφισμα» για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δηλαδή ...τα γνωστά: Αποδεχτείτε την εξαθλίωση, γιατί θα συμβούν τα χειρότερα. Ε, ας φροντίσουμε να συμβούν τα «χειρότερα». Ομως τα χειρότερα γι' αυτούς και την πολιτική τους.

Υπεκφεύγουν για την πρόταση του ΚΚΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Σε στροφή 180 μοιρών προχωράει το ΚΚΕ σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις πιέσεις που δέχεται για την πολιτική που ακολουθεί και εγκαταλείπει τη σκληρή γραμμή ότι δεν υπάρχει "αντιμνημονιακό" μέτωπο και στόχος είναι μόνο ο καπιταλισμός. Η Αλ. Παπαρήγα γνωστοποίησε, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Κ. Παπούλια την Κυριακή, την πρόθεσή της να καταθέσει στην επόμενη Βουλή "σχέδιο νόμου που θα καταργεί το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας". Χθες ωστόσο, από τη συγκέντρωση του κόμματός της στο Πεδίον του Αρεως, η ίδια εξαπέλυσε ένα υβρεολόγιο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με μια σειρά ισχυρισμών ότι η ριζοσπαστική Αριστερά "παραπλανά τον λαό". Για σχέδιο νόμου κατά του μνημονίου έλεγε στον Κ. Παπούλια, ενώ στο Πεδίον του Αρεως υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον λαό». Αυτά γράφει η χτεσινή «Αυγή», η οποία κάνει πως δεν κατάλαβε τι είπε η Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση την Κυριακή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο σημείο είχε ως εξής: «Εμείς στην επόμενη Βουλή θα φέρουμε σχέδιο νόμου που θα βάζει πολύ συγκεκριμένα την κατάργηση, την ανατροπή της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου κι ας τοποθετηθούν τα κόμματα. Στο κάτω κάτω, μια απόφαση της Βουλής, πλειοψηφική, αν υπάρχει, θα είναι πολύ πιο σημαντική από κάποιες επιστολές που στέλνονται ή ζητούνται να σταλούν, που όπως και να το κάνουμε είναι αμφιλεγόμενες. Επιδέχονται πολλές ερμηνείες, ενώ μια απόφαση, ένας νόμος της ελληνικής Βουλής θα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος». Και το επανέλαβε στη συγκέντρωση επίσης. Καμιά διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα σ' αυτά που έλεγε και λέει το ΚΚΕ, το οποίο να σημειωθεί ότι έχει καταθέσει δεκάδες προτάσεις νόμου για την κατάργηση αντιλαϊκών νομοθετημάτων που ψήφισε το Κοινοβούλιο και για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Τι είναι αυτό που ανησυχεί την «Αυγή»; Μήπως το γεγονός ότι θα αναγκαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τις μπαγαποντιές και τις κωλοτούμπες, όταν τη μια λέει ακύρωση του μνημονίου, την άλλη επαναδιαπραγμάτευση και την τρίτη ότι «οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι στη λογική μας»; Μήπως ανησυχεί για το γεγονός ότι θα ξεμπροστιαστούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ ως κόμματα με ευρωενωσιακή στρατηγική, παρά τις επιμέρους κορόνες τους για το μνημόνιο; Καλά τα λόγια, αλλά στην πράξη κρίνονται όλοι. Ας αφήσουν τις υπεκφυγές.

Στα 25 ... απολύεται επειδή κοστίζει πολύ!

Το Σάββατο κλείνει τα 25, την Παρασκευή ...απολύεται! Δεν είναι «επιστημονική φαντασία», αλλά η πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα νέας εργαζόμενης σε μεγάλη εταιρεία του κλάδου των Τροφίμων όπου έχει ξεκινήσει ήδη η πρόσληψη νέων εργαζομένων (κάτω των 25 ετών) με 511 ευρώ μεικτά. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη δουλεύει στη γραμμή παραγωγής εδώ και 1,5 μήνα με τις νέες εργασιακές σχέσεις σκλαβιάς για τους νέους εργαζόμενους, με 511 ευρώ το μήνα. Το Σάββατο, η νεαρή κοπέλα έχει γενέθλια και την ενημέρωσαν πως την Παρασκευή ...απολύεται επειδή γίνεται 25 ετών. «Με διώχνουν Παρασκευή και όχι νωρίτερα για να μη χάσω τα μεροκάματα. Μου έκαναν και χάρη υποτίθεται...», τόνιζε χτες σε πηγαδάκι έξω από το εργοστάσιο και συνέχιζε: «Απ' το Σάββατο, θα ψάχνω για δουλειά, επειδή έγινα 25 χρονών».

Αυτή είναι η νέα τους βαρβαρότητα. Αυτός είναι ο σύγχρονος Μεσαίωνας. Ο Μεσαίωνας που αυτοί διαμορφώνουν για τη νέα γενιά, για τους ανθρώπους που ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσει μια ζωή με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, με υψηλού επιπέδου Παιδεία, εντούτοις μετατρέπεται σε ζητιάνο στους μονοπωλιακούς ομίλους και τους επιχειρηματίες, επειδή έγινε ...25 χρονών!

Αναξιόπιστοι

Προεκλογικά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κούναγε το δάχτυλο στο ΚΚΕ επειδή, όπως ισχυριζόταν, αρνούνταν την «ιστορική ευκαιρία» για συνεργασία ώστε να αποσπάσουν το μπόνους των 50 εδρών. Ακάθεκτα τα στελέχη του, μάστορες στη χειραγώγηση του λαού και στην εξαπάτησή του, δεν πτοούνταν ούτε μπροστά στην αυτονόητη επισήμανση ότι το μπόνους το παίρνει το πρώτο κόμμα και δεν το δικαιούται συνασπισμός ή συμμαχία κομμάτων.

Οι εκλογές έγιναν. Και η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στα κεραμίδια για τον καλπονοθευτικό νόμο χάρη στον οποίο η ΝΔ πήρε τις 50 έδρες... Σήμερα όμως, εξετάζει σοβαρά τη μετατροπή του με αίτηση στον Αρειο Πάγο σε κόμμα ώστε αν έρθει πρώτος στις επόμενες εκλογές να απολαύσει το προνόμιο του καλπονοθευτικού νόμου που κατά τα άλλα καταγγέλλει.

Χτες η Τ. Χριστοδολοπούλου, μέλος της Γραμματείας του, ρωτήθηκε σχετικά στη ΝΕΤ και καταρχήν επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η μετατροπή σε ενιαίο κόμμα ώστε να πάρουν το μπόνους. Οταν της επισημάνθηκε ότι αυτό δε συνάδει με τις κραυγές περί καλπονοθευτικού συστήματος προσπάθησε ματαίως να τα μαζέψει. Αλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. η Ν. Βαλαβάνη δήλωνε τις προάλλες ότι αν το κόμμα της δεχτεί το μπόνους θα είναι το πρώτο βήμα απομάκρυνσής τους απ' τον κόσμο που τους ψήφισε.

Είναι ένα ακόμα δείγμα της αναξιοπιστίας τους. Αλλου είδους «παράσημο» αξίζουν. Ευκαιρία να τους το δώσουν οι άνθρωποι του μόχθου στις κάλπες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν μπαίνουμε στο κάδρο τους

Πέρα από την προσήλωσή τους στον ευρωμονόδρομο, το δρόμο αυτόν δηλαδή που βαδίζουν τις τελευταίες δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις κι έχουν τσακίσει το λαό, όλα τα αστικά κόμματα έχουν κι ένα ακόμα ενοποιητικό στοιχείο: Θέλουν συνεννόηση, συναίνεση και αδιατάραχτη την ...κοινωνική συνοχή. Θέλουν, δηλαδή, το λαό «μαντρωμένο» και το εργατικό - λαϊκό κίνημα χειροκροτητή των αντιλαϊκών επιλογών τους.

Ο Αντ. Σαμαράς στο χτεσινό του διάγγελμα έκανε κάλεσμα ενότητας «να μη βρεθούμε διχασμένοι», είπε, συνεχίζοντας ότι «απέναντί μας έχουμε όσους υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», όσους διώχνουν επενδύσεις, κλείνουν επιχειρήσεις, αποκλείουν λιμάνια, παραλύουν την οικονομική ζωή... Ο Ευ. Βενιζέλος ευθαρσώς είπε πριν από την «ύστατη» προσπάθεια για σχηματισμό «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» ότι πρέπει να φτιαχτεί και να σταθεί μια κυβέρνηση για «να μην υπάρχει κοινωνική αντιπολίτευση σε βάρος των επιχειρήσεων, της ανάπτυξης και των πολιτών». Αν αυτό δε σημαίνει αντιλαϊκή κυβέρνηση και το λαϊκό κίνημα στη γωνία τι σημαίνει; Θέλουν το λαό υποταγμένο στην πολιτική τους, πολιτική εξόδου από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, της κερδοφορίας του.

Αλλά και αυτά που αυτοαποκαλούνται «αριστερά» παρόμοια στρατηγική έχουν. Ο Αλ. Τσίπρας τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά έλεγε ότι απειλείται η κοινωνική συνοχή. Μετεκλογικά, ο Αλ. Τσίπρας, στο γράμμα του προς τους επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ, επανέλαβε ότι πρέπει να επανεξετάσουν κάποια πράγματα, γιατί απειλείται η κοινωνική και η ευρωπαϊκή συνοχή! Από ποιους, άραγε, απειλείται η συνοχή της καπιταλιστικής κοινωνίας και του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος της ΕΕ, αν όχι από το λαό...; Επιπλέον, στο σόου της διερευνητικής εντολής κάλεσε για συνάντηση διάφορους... φορείς, για να εξασφαλίσει ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνησή του θα έχει τη συναίνεσή τους. Τι θα ήταν όμως - ή τι θα είναι μετά τις επόμενες εκλογές - μια ενδεχόμενη κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα είναι μια αστική κυβέρνηση, πλήρως προσδεδεμένη στην ΕΕ και στον πιο σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, θα είναι μια κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να ενισχύσει, όπως λέει, την υγιή επιχειρηματικότητα, δηλαδή τους καπιταλιστές. Θέλει, λοιπόν, εκ των προτέρων τη συναίνεση του κινήματος σε μια τέτοια κυβέρνηση, δηλαδή, την υποταγή του κινήματος στην ΕΕ, στους καπιταλιστές και την ντόπια κυβέρνηση που θα τους υπηρετεί. Δηλαδή, πλήρης χειραγώγηση και αφοπλισμός των εργαζομένων, του εργατικού, λαϊκού κινήματος.

Να, λοιπόν, γιατί πίεζαν τόσο πολύ προεκλογικά το ΚΚΕ να μπει σε μια τέτοια κυβέρνηση. Γιατί ήθελαν να ακυρώσουν το ΚΚΕ ως δύναμη στο πλευρό του λαού και αποκούμπι του, ήθελαν να το ακυρώσουν ως δύναμη, που πολεμάει τους καπιταλιστές και τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες τους, αν έμπαινε - ή ακόμα κι άφηνε κάποιες ελπίδες ότι μπορεί να μπει - σε μια κυβέρνηση που θα τους υπηρετεί όλους αυτούς, άρα εξ ορισμού θα είναι κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα.

Ε, λοιπόν, το ΚΚΕ δεν τους έκανε κι ούτε θα τους κάνει αυτή τη χάρη. Να, λοιπόν, γιατί ο λαός έχει συμφέρον από ισχυρό ΚΚΕ που θα τους αντιπαλεύει στην αντιλαϊκή τους ρότα. Γιατί ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρός λαός, ισχυρό κίνημα που θα παλεύει, θα τους εμποδίζει, θα διεκδικεί. Να γιατί ο λαός έχει συμφέρον από αυτό το ΚΚΕ, που δεν μπαίνει στο κάδρο τού... «όλοι ίδιοι είναι».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ