Τετάρτη 16 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Πρόσθετη βύθιση 6,2% στο τρίμηνο

Ρυθμοί κόπωσης και συγχρονισμένης εξάπλωσης της καπιταλιστικής κρίσης στην ΕΕ. Απόλυτη στασιμότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Γιούροστατ

Συνθήκες παραπέρα όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης καταγράφονται από τη συνεχιζόμενη απότομη βύθιση του ΑΕΠ και για το α' τρίμηνο του 2012. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται διαψεύδει μία προς μία όλες τις προηγούμενες εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, μαζί και την πολύ πρόσφατη από την πλευρά της Κομισιόν.

Με τις «πληθωριστικές» εκτιμήσεις τους για το παραγόμενο ΑΕΠ, με βάση τις οποίες διαμορφώνουν τους στόχους για τα φορολογικά έσοδα και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, έρχονται, κάθε φορά, να εμφανίσουν τρανταχτές αποκλίσεις και αστοχίες, που, με τη σειρά τους, αξιοποιούνται για τα επόμενα πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα, όπως αυτά έχουν βάλει στα σκαριά για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η βύθιση του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο έφτασε στο 6,2%. Με τα «αναθεωρημένα» στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ρυθμοί πτώσης εντατικοποιήθηκαν ως εξής: 2008: -0,2%, 2009: -3,2%, 2010: -3,5%, 2011: -7%. Η κατρακύλα στην τετραετία 2008-2011 έφτασε ήδη στο 13,9%, διαδικασία που συνεχίζεται και φέτος με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς. Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ κ.ά.) «ευαγγελίζονταν» για την Ελλάδα ρυθμούς καπιταλιστικής «ανάπτυξης» αρχικά από το 2011, στη συνέχεια από 2012. Η ίδια η Κομισιόν, με τις πολύ πρόσφατες «εαρινές προβλέψεις», έρχεται τώρα και εκτιμά την κατρακύλα του ΑΕΠ για το 2012 στο 4,7%, διαβλέποντας την απόλυτη στασιμότητα για το 2013...

Η Γιούροστατ

Και δεν πρόκειται μόνο για ελληνικό φαινόμενο. Τα μαντρόσκυλα της ΕΕ, για λογαριασμό των μονοπωλίων που υπηρετούν, βλέπουν μπροστά τους και νέες μεγάλες αβεβαιότητες, συνολικά για τα κράτη της λυκοσυμμαχίας. Μέσα σε αυτό το μαύρο μέλλον που προδιαγράφουν για τους λαούς της Ευρώπης, ο Ο. Ρεν εξ ονόματος της πολιτικής της ΕΕ βλέπει τη διέξοδο στο «νέο ισχυρό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης», δηλαδή στη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων που στηρίζουν και εκπροσωπούν.

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ) ανακοίνωσε χτες τα στοιχεία για τη μεταβολή του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο του 2012. Στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα των 27 κρατών της Ευρωζώνης καταγράφεται η απόλυτη στασιμότητα, με την κατάσταση να επιδεινώνεται σε σχέση με τους αναιμικούς ρυθμούς που εμφανίστηκαν στα προηγούμενα τρίμηνα. Στην ΕΕ των 27 κρατών (α' τρίμηνο 2012) καταγράφεται αμελητέος ρυθμός ανάκαμψης, μόλις 0,1%.

Στα στοιχεία της Γιούροστατ γίνεται ορατή η εξάπλωση και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, αφού:

  • Στην Ισπανία επανεμφανίστηκε υποχώρηση (0,4%) του ΑΕΠ μετά τους ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης στα προηγούμενα τρίμηνα.
  • Στην Ολλανδία η πτώση διαμορφώθηκε σε 1,3%,
  • Στην Ιταλία επίσης -1,3%.
  • Στην Πορτογαλία -2,2%.

Σε ακόμη χαμηλότερους, εξαιρετικά αναιμικούς ρυθμούς «ανάκαμψης» διαμορφώνεται - α' τρίμηνο 2012 - το ΑΕΠ στη Γερμανία (1,2% από 2,0% και 2,7% στα αμέσως προηγούμενα τρίμηνα), τη Γαλλία (0,3% από 1,2% και 1,5%) κ.α.

Σύμφωνα με τις «εαρινές προβλέψεις» της, η Κομισιόν «βλέπει» για το 12μηνο του 2012 την πτώση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στο 0,3% και την επίσημη ανεργία να αυξάνει στο 11%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ