Πέμπτη 26 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Διαγκωνισμός υπαλλήλων του κεφαλαίου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με κάθε τρόπο προσπαθούν οι δύο διεκδικητές του προεδρικού θώκου να προσελκύσουν ψηφοφόρους, ενόψει του β' γύρου της 6ης Μαΐου, προσπαθώντας ο καθένας να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον αποτελεσματικότερο διαχειριστή της καπιταλιστικής κρίσης. «Μήλον της Εριδας» το 17,9% του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», το οποίο μπορεί, πλέον, να απολαμβάνει το ρόλο του ρυθμιστή, έχοντας εδραιώσει την παρουσία του ως «μαξιλάρι» απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας ανώριμων συνειδήσεων και μην έχοντας πλέον ανάγκη από τη στήριξη της σοσιαλδημοκρατίας, όπως το '80.

Ο Νικολά Σαρκοζί (27,18%) δίνει προτεραιότητα στην «αλίευση» των ψήφων του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου». Θίγει διαρκώς τα ζητήματα που η Μαρίν Λεπέν ανέδειξε, όπως ο έλεγχος των συνόρων και η εθνική ταυτότητα. Μια μέρα μετά την έντονη δυσφορία των Βρυξελλών από τις δηλώσεις του ότι «άκουσε το μήνυμα του Εθνικού Μετώπου», έσπευσε να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δε θα προχωρήσει σε καμία εκλογική συμφωνία με την ακροδεξιά, αν και επέμεινε στην προσπάθειά του να φιλοτεχνήσει εαυτόν ως τον καλύτερο Πρόεδρο για το «γαλλικό έθνος». Μάλιστα, δήλωσε έτοιμος να θέσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας σε δημοψήφισμα, εφόσον δεν εγκριθεί από τη Γερουσία (όπου πλειοψηφία έχουν οι Σοσιαλιστές), για να ενταχθεί στο Σύνταγμα της χώρας, σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει το βασικό άξονα της επιχειρηματολογίας Ολάντ.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, από την πλευρά του, με 28,6%, έχοντας εξασφαλισμένη τη στήριξη του «Αριστερού Μετώπου» (συμμαχία του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ, των Πράσινων και των τροτσκιστικών κομμάτων), παρουσίασε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου τις τέσσερις βασικές προτάσεις «αντιμετώπισης της κρίσης» που θα παρουσιάσει, με επιστολή στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, εφόσον εκλεγεί: δημιουργία ευρωομολόγου για χρηματοδότηση έργων υποδομής, απελευθέρωση προγραμμάτων από την Τράπεζα Επενδύσεων, υιοθέτηση φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενεργοποίηση δομικών επενδυτικών προγραμμάτων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Οι προτάσεις αυτές, αναμφιβόλως, ξεγυμνώνουν την αυταπάτη που καλλιεργείται και στην Ελλάδα από ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά ή και οπορτουνιστικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, περί «αλλαγής σελίδας» σε περίπτωση εκλογής Ολάντ και περί «εναλλακτικής λύσης εντός συστήματος». Είναι προφανές ότι πρόκειται για λύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, που «σέβονται» τα κέρδη του κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Ο Ολάντ, μάλιστα, «χαιρέτισε» τη δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που ανέφερε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει και ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης».

Ρόλο στην επόμενη μέρα διεκδικεί, παρά την πτώση του ποσοστού του (9,1%) και ο κεντροδεξιός Φρανσουά Μπαϊρού. Εστειλε επιστολή σε Σαρκοζί και Ολάντ, «ενημερώνοντάς» τους ότι θα επιλέξει αν θα προτείνει κάποιον στους ψηφοφόρους τους, με κριτήριο «τα προγράμματά τους αλλά και τις ηθικές αρχές τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ