Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
Μπορούμε να αποκρούσουμε τον αντεργατικό πόλεμο

Στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και του ΔΝΤ βρίσκονται οι αντεργατικές κατευθύνσεις. Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται η ανάγκη για νέες δραστικές μειώσεις των μισθών κατά 15% την τριετία 2012 - 2015 και πλήρη «αναθεώρηση» της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όλα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύει σε μείωση του ονομαστικού, ανά μονάδα προϊόντος «εργατικού κόστους» κατά 15% στην περίοδο 2012 - 2014 λένε. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι πρέπει να ενταθούν οι ιδιωτικοποιήσεις «με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών», για να υπάρξει ανάπτυξη, καπιταλιστική εννοείται, πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων. Ακόμη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, την περίοδο 2012 - 2015, θα πρέπει να γίνουν περικοπές δαπανών ίσες με το 8,5% του ΑΕΠ, ενώ ως το 2030 το ύψος των περικοπών θα πρέπει να ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ ή το 10,7% του ΑΕΠ, ενώ αναφέρεται στην αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης γιατί στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι ζουν πάνω από 80 χρόνια, άρα δουλειά ως το θάνατο. Ολα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση, επομένως μετά τις εκλογές θα συνεχιστεί ακόμη πιο άγριος αντεργατικός πόλεμος αν οι εργαζόμενοι και με την ψήφο τους δε δώσουν απάντηση καταψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να μη «τσιμπήσουν» στα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα και σκορπίσει η ψήφος σε δυνάμεις που δεν αμφισβητούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα μονοπώλια και κάνοντας πανίσχυρο το ΚΚΕ, ισχυροποιώντας το οργανωμένο εργατικό, λαϊκό κίνημα, ως αντίπαλο δέος στον αντεργατικό πόλεμο. Ας δούμε τι ακριβώς ετοιμάζουν.

Μισθοί, συλλογικές συμβάσεις, επιδόματα

Το Μνημόνιο II δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση, μετά τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% και κατά 32% κάτω των 25 ετών, στην παραπέρα μείωσή του και στη διαμόρφωση νομοθετημένου κατώτερου μισθού καταργώντας τη διαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την ίδια την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Θα «επανεξεταστεί» ο 13ος και 14ος μισθός στοχεύοντας στην κατάργησή του.

Κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξουν πρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις για να υπονομευτούν παραπέρα οι ΣΣΕ, αφού όπως αναφέρει το Μνημόνιο ΙΙ, το μοναδιαίο κόστος εργασίας πρέπει να μειωθεί κατά 15%.

Επιβάλλεται εσπευσμένα μεσοσταθμική μείωση κατά 10% - 12% στα ειδικά μισθολόγια (δικαστών, διπλωματών, μετακλητών υπαλλήλων, ιατρών, καθηγητών, αστυνομικών, στρατιωτικών).

Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2013 - 2015 προβλέπεται περιστολή κατά 1,5% του ΑΕΠ στα κοινωνικά επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικό, αναπηρίας, φοιτητικά, δηλαδή περίπου περίπου 3 δισ. Το μνημόνιο αναφέρεται με εμφατικό τρόπο στα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να τεθούνε στην απόδοση των επιδομάτων, προμηνύοντας την κατακόρυφη πτώση των δικαιούχων και το ύψος των επιδομάτων.

Αλλαγές στο Δημόσιο

Ως το 2015 προβλέπεται στο Δημόσιο μείωση προσωπικού κατά 150.000 άτομα. Ο αριθμός αυτός θα συμψηφιστεί με συνταξιοδοτήσεις. Ακόμη και με αυτόν τον υπολογισμό ο αριθμός των απολύσεων αναμένεται να ανέλθει σε δεκάδες χιλιάδες κυρίως μέσα από καταργούμενους φορείς του Δημοσίου.

Μέχρι το τέλος του 2012 το μνημόνιο προβλέπει 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις με προτεραιότητα σε αυτούς που βρίσκονται ήδη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Παγιώνεται η αναλογία μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο με ανοιχτό το πλήρες πάγωμα των προσλήψεων επ' αόριστον. Ως προσλήψεις θεωρούνται και οι μετατάξεις.

Συντάξεις κι ασφαλιστικές εισφορές

Μετά τις εκλογές όλα δείχνουν ότι θα πάνε για νέο Ασφαλιστικό και σε νόμο που θα δώσει το τελικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει σε συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα γενικευμένη περικοπή στις κύριες συντάξεις και παροχές, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, «θα συναρτηθεί με την πορεία της οικονομίας». Με δεδομένο ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση θα συρρικνώσει τα έσοδα των Ταμείων λόγω της μείωσης μισθών, της κατακόρυφης ανόδου της ανεργίας, της εκτόξευσης της εισφοροδιαφυγής, του «κουρέματος» των αποθεματικών και της αύξησης των πληρωμών από τα Ταμεία σε νοσήλια, φάρμακα, ιατρικές πράξεις θα ανοίξει ο δρόμος για νέες αιματηρές περιστολές.

Προβλέπεται η σταδιακή παύση της κρατικής χρηματοδότησης των επικουρικών Ταμείων, πράγμα που θα οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση συντάξεων, αφού τα ελλείμματα που έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν κράτος και κεφάλαιο καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία με αυτό το επίπεδο συντάξεων χωρίς χρηματοδότηση.

Στο όνομα της ανταποδοτικής λειτουργίας των Ταμείων Προνοίας (εφάπαξ) προετοιμάζεται μεγάλο μαχαίρι, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το ποσοστό μείωσης. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών που μπορεί να φτάσουν από 30% έως και 80%.

Στο μνημόνιο προβλέπεται η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, γεγονός που θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων ανοίγοντας το δρόμο για μείωση συντάξεων, αφού στα πλαίσια αυτά των μειώσεων των εισφορών το μνημόνιο ορίζει ότι το κράτος δε θα δώσει δεκάρα τσακιστή για τις απώλειες των Ταμείων. Ηδη σε νόμο που ψηφίστηκε στις 10 Απρίλη 2012 προβλέπεται η έκπτωση κατά 5% των εισφορών στους «συνεπείς» εργοδότες.

Η μείωση αυτή θα συνοδευτεί αναπόφευκτα με μείωση συντάξεων, αφού η μείωση των εσόδων θα συντελεστεί κατά «δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο». Δηλαδή, τα ελλείμματα που θα προκύψουν από τις μειώσεις αυτές δε θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προβλέπεται επίσης το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων να μην υπερβαίνει το 10% επί του συνόλου των συντάξεων. Σήμερα βρίσκεται περίπου στο 14%, οπότε προμηνύεται μεγάλο τσεκούρεμα στις αναπηρικές συντάξεις.

Ιδιωτικοποιήσεις, αυξήσεις τιμών σε ενέργεια, εισιτήρια και άλλες υπηρεσίες

Προωθείται η ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού της κρατικής περιουσίας, αν και αυτό δεν μπορεί να συντελεστεί απρόσκοπτα, λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Στο στόχαστρο ωστόσο έχουν μπει: ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, το Φυσικό Αέριο, λιμάνια, αεροδρόμια, κ.ά. Οι ιδιωτικοποιήσεις δε θα έχουν δραματικές επιπτώσεις μόνο για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι στο στόχαστρο, αλλά συνολικά στο λαό, αφού θα απογειώσουν το κόστος ζωής που αντικειμενικά συνδέεται με τις λειτουργίες, οι οποίες παραχωρούνται σε ιδιωτικά μονοπώλια.

Στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας ευνοϊκού περιβάλλοντος κερδοφορίας για τα μονοπώλια, προκειμένου να προωθηθούν οι αποκρατικοποιήσεις, προβλέπεται στο μνημόνιο αύξηση εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες 25% και μέσα στο 2013 νέα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ