Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ»
Τραγικός θάνατος μετανάστη εργάτη
  • Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι ο 45χρονος εργάτης λειτουργούσε μόνος του μια μηχανή στην οποία χρειάζονται πέντε άτομα
  • Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς

Το σημείο του εργοστασίου όπου έχασε τη ζωή του ο εργάτης τον Ιούλη του 2009. Οι συνθήκες εργασίας παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες, όπως επιβεβαίωσε και το νέο δυστύχημα
Το σημείο του εργοστασίου όπου έχασε τη ζωή του ο εργάτης τον Ιούλη του 2009. Οι συνθήκες εργασίας παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες, όπως επιβεβαίωσε και το νέο δυστύχημα
Τραγικό θάνατο βρήκε χτες ένας εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, που δούλευε στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για τον 45χρονο Muhamad Ιqbal του Faqeer από το Πακιστάν, ο οποίος εργαζόταν σε πρέσα δεματοποίησης χαρτιού και υπέστη ακαριαίο θάνατο, όταν δέχτηκε στην αριστερή πλευρά του κρανίου του ισχυρότατο πλήγμα από μεταλλικό εξάρτημα της μηχανής. Στο ίδιο εργοστάσιο στα τέλη Ιούλη του 2009 ένας ακόμη εργάτης βρέθηκε μετά από τρεις μέρες νεκρός, κάτω από τόνους πεπιεσμένου ανακυκλώσιμου υλικού.

Οπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής, που βρέθηκε στον τόπο του «εργοδοτικού εγκλήματος», η παντελής έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας και η εξοντωτική εντατικοποίηση οδήγησαν στο θάνατο του εργάτη. Είναι ενδεικτικό, καταγγέλλουν συνδικαλιστές και συνάδελφοί του, πως ο 45χρονος πήγε να αλλάξει ένα σύρμα στη μηχανή, χωρίς αυτή να έχει σταματήσει να λειτουργεί! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πιαστεί στην πρέσα και να μπει ένα μεταλλικό εξάρτημα στο κεφάλι του. Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει, πως στη συγκεκριμένη μηχανή δεν υπήρχε επαρκής φωτισμός και αντί για πέντε άτομα που χρειάζονται, τη λειτουργούσε μόνος του.

Αποφάσισαν απεργία

Αμέσως μετά το θάνατο του συναδέλφου τους, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου αρνήθηκαν να μπουν για δουλειά αφού, όπως έλεγαν, καθημερινά «παίζουν» τη ζωή τους. Επιτόπου έκαναν γενική συνέλευση και ομόφωνα αποφάσισαν να απεργήσουν σήμερα διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συνδέσμου καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα υπογραμμίζοντας πως «παρά τις επισημάνσεις για έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην συγκεκριμένη εταιρεία, όπου εργάζονται 260 εργαζόμενοι Ελληνες και αλλοδαποί, οι συνθήκες ήταν και παραμένουν απαράδεκτες και επικίνδυνες, όταν αναγκάζονται να δουλεύουν μέσα στη βρωμιά, τη σκόνη, την έντονη δυσοσμία. Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται να προστεθεί στη σωρεία εγκλημάτων της εργοδοσίας με σκοπό την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα».

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους - σύμφωνα με όσα «δυστυχήματα» βλέπουν το φως της δημοσιότητας - 8 εργάτες, σε όλη τη χώρα.

Ο Σύνδεσμος καλεί όλους τους εργαζομένους, Ελληνες και μετανάστες, να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία, να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα δικά τους χέρια και απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες, να τιμωρηθεί η εργοδοσία, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ