Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Νέες συγκρούσεις στην πετρελαιοφόρα μεθόριο

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Νέα επικίνδυνη ανάφλεξη των συγκρούσεων ανάμεσα στους στρατούς Σουδάν και Νοτίου Σουδάν σημειώνεται μέσα στο τελευταίο 48ωρο με επίκεντρο την πετρελαιοφόρα σουδανική περιοχή Χέγκλιγκ που βρίσκεται στη μεθόριο αμφοτέρων χωρών.

Η εξέλιξη προκάλεσε τη «βαθιά ανησυχία» της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ), που απαίτησε «την άμεση και άνευ όρων» αποχώρηση του νοτιοσουδανικού στρατού από την περιοχή.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού παραδέχθηκε ότι το Χαρτούμ έχασε τον έλεγχο του Χέγκλιγκ από «επίθεση του νοτιοσουδανικού στρατού και μισθοφόρων», προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε «φάση γενικής κινητοποίησης». Παράλληλα, η βουλή του Σουδάν αποφάσισε την αναστολή των συνομιλιών με Νοτιοσουδανούς αξιωματούχους που γίνονταν στην έδρα της ΑΕ στην Αντίς Αμπέμπα.

Από την άλλη μεριά ο νοτιοσουδανικός στρατός παραδέχθηκε τις σφοδρές συγκρούσεις στο Χέγκλιγκ, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις του μετέβησαν εκεί έπειτα από σφοδρό εναέριο βομβαρδισμό στρατηγικής γέφυρας στο Αμπιεμχόμ της (νοτιοσουδανικής) πολιτείας Γιούνιτι, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων αμάχων - μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

Ο Νοτιοσουδανός υπουργός Πληροφοριών Βαρνάβας Βενιαμίν Μάριαλ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ΑΕ και τη «Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη» (γνωστή ως «IGAD») να καταδικάσει την «πράξη βίας» στο νοτιοσουδανικό εναέριο χώρο. Τέλος, ο πρόεδρος της νοτιοσουδανικής βουλής, Τζέιμς Ουάνι Ιγκα, κάλεσε το λαό να είναι «σε ετοιμότητα άμυνας εάν το Σουδάν επιζητεί πράγματι τον πόλεμο»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ