Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟTIKH AΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Κλείνει άλλους 12 παιδικούς σταθμούς

Σε αδιέξοδο πάνω από 600 νέα ζευγάρια που τα παιδιά τους θα μείνουν εκτός

Από παλιότερη κινητοποίηση στο δήμο Αθηναίων
Από παλιότερη κινητοποίηση στο δήμο Αθηναίων
Το κλείσιμο τουλάχιστον 12 παιδικών σταθμών (ΠΣ) την επόμενη σχολική χρονιά και την κατάργηση 626 θέσεων για παιδάκια, μεθοδεύει η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων δημοτική αρχή της Αθήνας, προκαλώντας νέα τεράστια προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες.

Χτες, η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, οργανισμός του δήμου, έχει την ευθύνη για τους ΠΣ) έφερε το θέμα («Λήψη απόφασης σχετικά με τη χωρητικότητα των ΠΣ του ΔΒΑ») στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ). Πρωτύτερα - όπως είχε αποκαλύψει ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» είχε συγκροτήσει «Ομάδα Εργασίας» από υπαλλήλους του ΔΒΑ να κάνουν απεικόνιση των κτιριακών δεδομένων των ΠΣ, προκειμένου να κριθεί η «καταλληλότητά» τους ή μη να φιλοξενούν τέτοια υποδομή, να προτείνουν «χωρητικότητες» για κάθε σταθμό.

Θυμίζουμε ότι με πρόσχημα την «ακαταλληλότητα» έκλεισαν οκτώ σταθμοί επί δημαρχίας Κακλαμάνη, τέσσερις ήδη επί Καμίνη. Ο σχεδιασμός για παραπέρα συρρίκνωση του ΔΒΑ φάνηκε και στον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2012 (μείον 11 εκατομμύρια στο ΔΒΑ συγκριτικά με τα προϋπολογισθέντα του 2011). Επιπλέον, μεθοδεύται παραπέρα μείωση του προσωπικού του με την επαπειλούμενη απόλυση 425 συμβασιούχων του, με ό,τι συνεπάγεται στη λειτουργία του.

Κατήγγειλε τα σχέδια διοίκησης - δημοτικής αρχής

Η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ του ΔΒΑ Αλ. Μπενάτου, καταγγέλοντας τα σχέδια διοίκησης και δημοτικής αρχής να κλείσουν κι άλλους σταθμούς, τόνισε ότι οι εισηγήσεις «ομάδας εργασίας» και διευθυντριών (που εισηγούνται ή δέχονται κατάργηση σταθμών, μείωση παιδιών) γίνονται κατόπιν κατευθύνσεων της διοίκησης. Ζήτησε αναβολή του θέματος, κάτι που αρνιόταν πεισματικά η πρόεδρος του ΔΒΑ Μαρία Ηλιοπούλου επιμένοντας για απόφαση εδώ και τώρα. Υπό την πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», άλλων μελών του ΔΣ και με την παρουσία εκεί πολλών εκπροσώπων από Λαϊκές Επιτροπές, Ομοσπονδία και Συλλόγους Γονέων, το ΣΑΣΑ, αναγκάστηκε να το «αποσύρει».

Ωστόσο, ανέφερε ότι θα το ξαναφέρει στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΒΑ μετά το Πάσχα. Επιπλέον, αρνήθηκε να ακουστούν στη συνεδρίαση εκπρόσωποι Λαϊκών Επιτροπών.

Ποιους παιδικούς σταθμούς κλείνουν

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα εισηγητικά τους για το θέμα προωθούν:

Από τις 5.501 θέσεις χωρητικότητας που βάσει εγγράφου του ΔΒΑ είχαν στις 25/7/2011 οι ΠΣ του δήμου, να περιοριστούν στις 4.875 (-626). Ειδικά στο 5ο ΔΔ (Αγ. Ελευθέριος, Ριζούπολη, Πατήσια, Προμπονάς) μειώνουν τις «προτεινόμενες» θέσεις στους ΠΣ κατά 298!

Με διάφορα προσχήματα «ακαταλληλότητας», για την οποία ευθύνονται οι ίδιοι (υπάρχουν σχέδια οικοδόμησης ΠΣ τουλάχιστον από το 1985, όλα έμειναν στα χαρτιά με ευθύνη κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών ΠΑΣΟΚ/ΝΔ) εισηγούνται να κλείσουν οι εξής σταθμοί:

-- Στο 1ο ΔΔ (Στάδιο - Ομόνοια - Πλάκα) ο 7ος Εξαρχείων, μισθωμένος, φιλοξενεί σήμερα 34 παιδιά. Η πρόταση είναι του χρόνου να στιβαχτούν στους ΠΣ στις οδούς Μαυρομιχάλη και Νοταρά.

-- Στο 2 ΔΔ (γειτονιές από Νέο Κόσμο έως Παναθηναϊκό Στάδιο) ο 10ος στην οδό Ευφορίωνος 13, μισθωμένος, φιλοξενεί σήμερα 40 παιδιά. Γνωματεύουν ότι του χρόνου «τα παιδιά μπορούν να φιλοξενηθούν σε γειτονικούς σταθμούς».

-- Στο 3ο ΔΔ (Πετράλωνα, Θησείο) ο 11ος στην Αιγαλέων 8, με 22 παιδιά φέτος. Τα στέλνουν στον ΠΣ της Σπ. Πάτση που παραμένει κλειστός για επισκευές.

-- Στο 3ο ΔΔ ο 13ος στην Αρίστωνος 11, με 26 παιδιά φέτος. Τα στέλνουν στον ΠΣ της Θεσπιέων.

-- Στο 4ο ΔΔ (Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Πατήσια) ο 8ος στην Επιδαύρου 69, μισθωμένος, με 38 παιδιά φέτος. Τα στέλνουν στον 1ο ΠΣ στην Ακαδημία Πλάτωνος Α' που παραμένει κλειστός για επισκευές.

-- Στο 4 ΔΔ στην Μετρών 22, μισθωμένος, με 40 παιδιά φέτος. Τα στέλνουν στον 12ο ΠΣ στην Ιωαννίνων 81. Γνώστες της περιοχής μιλούν για μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, καθώς ο ένας είναι στον λόφο Σκουζέ κι ο άλλος στο λόφο Κολωνού.

-- Στο 5 ΔΔ (βορειοδυτικές συνοικίες μέχρι τον Προμπονά) μειώνουν δραματικά την «προτεινόμενη» χωρητικότητα κάποιων σταθμών. Παράγοντες του ΔΒΑ τονίζουν ότι με πρόσχημα τον μικρό αριθμό παιδιών, αργά ή γρήγορα θα τους κλείσουν. Π.χ. στον 5ο στην Ηρακλείου 58, μισθωμένος, από 60 παιδιά που φιλοξενεί σήμερα, του μειώνουν την χωρητικότητα στα 16. Στον 8ο στην Ροστάν 28, μισθωμένος, μειώνουν τη χωρητικότητα από 62 σε 25. Στον 11ο στην Νεϊγύ 62, την μειώνουν από 54 σε 14. Στον 14ο στην Αμασίου 19 την μειώνουν από 53 σε ...8.

-- Στο 7 ΔΔ (Αμπελόκηποι, Πολύγωνο) ο 12ος στην Ευσταθίου 12, μισθωμένος, με 20 παιδιά φέτος. Του χρόνου μετά την προτεινόμενη «αναστολή λειτουργίας» τα στέλνουν στον ΠΣ της Λάμψα Α'.

-- Στο 7 ΔΔ ο 13ος στην Κολχίδος 7, μισθωμένος, με 19 παιδιά φέτος. Του χρόνου μετά την προτεινόμενη «αναστολή λειτουργίας» τα στέλνουν στον ΠΣ της Αλάστωρος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ