Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις για εφαρμογή του σχεδίου Ανάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για εφαρμογή κατάπαυσης πυρός στη Συρία» υποστήριξε, σε επιστολή ενημέρωσης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, σημειώνοντας, όμως, ότι τουλάχιστον μέχρι χτες δεν είχε γίνει κάποιο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο Ανάν απηύθυνε, εκ νέου, έκκληση και προς τη συριακή ηγεσία αλλά και προς τους ενόπλους της αντιπολίτευσης για άμεση εφαρμογή της εκεχειρίας καλώντας την πρώτη να αποσύρει άμεσα το στρατό από τις πόλεις και τους δεύτερους να πάψουν να δίνουν προσχήματα με τη δράση τους. Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχουν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές στη Συρία είναι τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Επικαλούμενος πηγές του ΟΗΕ στη Συρία, ανέφερε στην επιστολή ότι παρατηρείται κινητικότητα από το συριακό στρατό. Ο Ανάν επισκέφτηκε χτες προσφυγικούς καταυλισμούς στη νότια Τουρκία και αργότερα έφτασε στην Τεχεράνη για επαφές σχετικά με τη Συρία. Την ίδια ώρα, επέστρεφε επειγόντως στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, που διέκοψε την επίσκεψή του στην Κίνα, δίπλα στον πρωθυπουργό Ερντογάν, λόγω της «έντασης στα σύνορα με τη Συρία» μετά τους 2 νεκρούς μέσα σε καταυλισμό από πυρά από το συριακό έδαφος.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ δήλωνε, από τη Μόσχα, ότι ο συριακός στρατός έχει αρχίσει ν' αποσύρεται αλλά συμπλήρωσε ότι πλήρης εφαρμογή της εκεχειρίας θα υπάρξει όταν παρατηρητές του ΟΗΕ θα έχουν αναπτυχθεί και θα μπορούν να την επιβλέψουν κατηγορώντας τους ενόπλους της αντιπολίτευσης ότι τις τελευταίες ώρες κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους. Ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε την ετοιμότητα της Ρωσίας να στείλει παρατηρητές άμεσα και κάλεσε και τις δύο πλευρές, όπως και η Κίνα, σε πλήρη εφαρμογή του σχεδίου Ανάν. Τη δυσπιστία τους για τις προθέσεις της συριακής ηγεσίας διατύπωσαν ΗΠΑ και Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ