Τρίτη 10 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Οι ηγεσίες των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, μπροστά στις εκλογές, λένε πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόζουν για να συνεχίσει η Ελλάδα την πορεία της μέσα στην Ευρωζώνη και να έλθει η ανάπτυξη. Διαφορετικά μιλούν για καταστροφή. Αυτό βάζουν ως δίλημμα, τρομοκρατικό για το λαό, στις εκλογές, πασχίζοντας να τον υποτάξουν στην αστική πολιτική και με ζωή εξαθλιωμένη. Στρατηγικά για τη διάσωση του συστήματος της εκμετάλλευσης σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης πάνε τα αστικά κόμματα, στρατηγικά πρέπει να απαντήσει και η εργατική τάξη με τους συμμάχους της. Η οξύτητα με την οποία βάζουν αυτό το δίλημμα αποκαλύπτει ότι σήμερα περισσότερο από πριν ωριμάζει ο προβληματισμός, η συζήτηση για τη σύγκρουση των δύο δρόμων ανάπτυξης. `Η ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, ή συγκέντρωση δυνάμεων, λαϊκή κοινωνική συμμαχία, σύγκρουση με το κεφάλαιο για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ σημαίνει ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, όχι αλλαγή κυβέρνησης ή αστικής διαχείρισης. Σημαίνει η εξουσία να περάσει στην εργατική τάξη, που θα είναι σε όφελος των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, του πανεθνικού σχεδιασμού με εργατικό έλεγχο που μπορεί να δώσει εξασφαλισμένη εργασία σε όλους. Σύγχρονη εντελώς δωρεάν Παιδεία, Υγεία και περίθαλψη, Πολιτισμό και Αθλητισμό. Εξασφαλισμένη στέγη, υγιεινό περιβάλλον, δικαίωμα στην αναψυχή. Μπορεί να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Αυτό σημαίνει να μπορεί να παράγει η χώρα μας καλά και φτηνά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα περιορίζοντας τις σημερινές εισαγωγές. Να μπορεί να αναπτύξει κλάδους ή τομείς, που οι καπιταλιστές δεν αναπτύσσουν γιατί δε βγάζουν κέρδος και να ικανοποιεί όλες τις λαϊκές ανάγκες.

Οι ερχόμενες εκλογές μπορούν να υπηρετήσουν το δρόμο ανάπτυξης σε όφελος των εργαζομένων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούμε να συζητάμε πώς η Ελλάδα θα βγει απ' την κρίση, πώς ο λαός θα κερδίσει ό,τι έχασε, πώς θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του, αν δε συζητήσουμε το ζήτημα ποιος έχει την εξουσία και την ιδιοκτησία. Η εργατική - λαϊκή εξουσία βεβαίως δεν μπορεί και δεν πρόκειται να έρθει με τις εκλογές. Αν αυτό ήταν δυνατό οι αστοί θα τις καταργούσαν. Το ΚΚΕ αξιοποιεί όμως και τις βουλευτικές εκλογές ως ένα μέτωπο της ταξικής πάλης και ζητάει από το λαό να το υπερψηφίσει, ώστε να εκφραστεί και στην κάλπη ένα ισχυρό πλήγμα στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα. Αυτή η αποφασιστική ενίσχυση θα δυναμώσει την εργατική - λαϊκή πάλη μετά τις εκλογές, μέχρι να το ανατρέψει. Χωρίς ισχυρό εργατικό ταξικό κίνημα, συμμαχία του εργατικού κινήματος με τα λαϊκά στρώματα, χωρίς ισχυρό ΚΚΕ, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα μετά τις εκλογές. Πανίσχυρο ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση της ταξικής πάλης, ενίσχυση στις εργατικές, τις λαϊκές συνειδήσεις του αντικαπιταλιστικού, αντιμονοπωλιακού δρόμου ανάπτυξης, ενίσχυση της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Στις εκλογές, λοιπόν, πολύ περισσότερες και καινούριες ψήφοι πρέπει να πέσουν στο ΚΚΕ. Και από όσους δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ. Για να υπάρχει ένα αντίβαρο μέσα στο λαό, να βγει το κίνημα χειραφετημένο από μοιρολατρικές αντιλήψεις, προκαταλήψεις. Είναι κριτήριο χειραφέτησης από την αστική πολιτική η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ