Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΣΦΑ
Διαγωνισμός για τρίτη δεξαμενή στη Ρεβυθούσα

Στην επέκταση των αποθηκευτικών και λιμενικών εγκαταστάσεων του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, προχωρά η ΔΕΣΦΑ ΑΕ (διαχειριστής του εθνικού συστήματος), γεγονός που κάνει ακόμη πιο ελκυστική την εξαγορά του, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου.

Η προκήρυξη του νέου διεθνούς διαγωνισμού αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή τρίτης δεξαμενής χωρητικότητας 95.000 m3 με προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση του τερματικού σταθμού, η συνολική αποθηκευτική ικανότητα του οποίου θα αυξηθεί από 130.000 m3σε 225.000 m3 υγροποιημένου αερίου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, ενώ τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν οι εργασίες αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων, ώστε να εξυπηρετούνται πλοία μεταφορικής ικανότητας 260.000 m3, έναντι των 135.000 m3 που είναι το σημερινό όριο. Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται το 2015.

Η αναβάθμιση του σταθμού θα επεκτείνει τις δυνατότητές του για τροφοδότηση της χώρας επί 7 μέρες, ακόμη και αν σταματήσει εντελώς η ροή φυσικού αερίου από τους αγωγούς. Ταυτόχρονα, η επένδυση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη με την προοπτική μεταφοράς υγροποιημένου αερίου από τα κοιτάσματα που εκμεταλλεύονται Κύπρος και Ισραήλ. Αν και η αναβάθμιση είναι παλιό σχέδιο, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης φαίνεται να επισπεύδει την υλοποίησή του.

Ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται επίσης να προτείνει μειώσεις στις τιμές χρήσης του δικτύου άνω του 13%, μια υπόθεση που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους μεγάλους πελάτες και βρίσκεται σε εκκρεμότητα αρκετό καιρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ